Mateusz543212 Napisano 9 Października Zgłoś Napisano 9 Października Witam wszystkich. Przeczytałem wątek poprzedniej wizy i nasuwa mi się jedno pytanie w związku z naszą sytuacja. W tamtym wątku z poprzedniej edycji loterii ktoś podpowiadał że jak się mieszka za granicą to lepiej podać tylko adres zameldowania w Polsce, że łatwiej potem w ambasadzie i z dokumentami itd. Nie wiem co o tym myśleć, jeśli to później by wyszło na jaw. My mieszkamy w Niemczech ponad 3 lata. Urodziły tu się nasze córki, mają polski PESEL i dowody osobiste. Nie da rady tego ukryć ( w sumie dalej nie wiem po co) ponieważ w dowodach jest miejsce urodzenia niemiecka miejscowość. Ja uważam że normalnie wpisywać niemiecki adres zamieszkania i zameldowania i ewentualnie potem zmienić? Domyślam się że też zaświadczenie o niekaralności muszę stąd wziąć? Trochę chaotycznie ale sam nie wiem jak to ugryźć i spytać Cytuj
Xarthisius Napisano 9 Października Autor Zgłoś Napisano 9 Października (edytowane) 8 minutes ago, Mateusz543212 said: Witam wszystkich. Przeczytałem wątek poprzedniej wizy i nasuwa mi się jedno pytanie w związku z naszą sytuacja. W tamtym wątku z poprzedniej edycji loterii ktoś podpowiadał że jak się mieszka za granicą to lepiej podać tylko adres zameldowania w Polsce, że łatwiej potem w ambasadzie i z dokumentami itd. Nie wiem co o tym myśleć, jeśli to później by wyszło na jaw. My mieszkamy w Niemczech ponad 3 lata. Urodziły tu się nasze córki, mają polski PESEL i dowody osobiste. Nie da rady tego ukryć ( w sumie dalej nie wiem po co) ponieważ w dowodach jest miejsce urodzenia niemiecka miejscowość. Ja uważam że normalnie wpisywać niemiecki adres zamieszkania i zameldowania i ewentualnie potem zmienić? Domyślam się że też zaświadczenie o niekaralności muszę stąd wziąć? Trochę chaotycznie ale sam nie wiem jak to ugryźć i spytać Punkt 6. https://forum.usa.info.pl/topic/36080-dv-2026-kiedy-rusza-pytania-odnośnie-wypełniania-edv/?do=findComment&comment=340595 Zaswiadczenie o niekaralnosci z Niemiec i pewnie z Polski, ale tym sie bedziesz martwil jak Cie wylosuja. Edytowane 9 Października przez Xarthisius Cytuj
Barabasz2026 Napisano 10 Października Zgłoś Napisano 10 Października Witam, Załóżmy na potrzeby pytania, że moje pełne imię i nazwisko to Janusz Marian Kowalski. Co powinienem więc wpisać w formularzu na loterię wizową w sekcji "Middle Name"? First name: Janusz Middle Name: Marian Last Name: Kowalski CZY First Name: Janusz Marian Middle Name: - Last Name: Kowalski Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj
Xarthisius Napisano 10 Października Autor Zgłoś Napisano 10 Października 8 minutes ago, Barabasz2026 said: First name: Janusz Middle Name: Marian Last Name: Kowalski Tak ^^ 1 Cytuj
Krzysztof_ Napisano 13 Października Zgłoś Napisano 13 Października Ale szczepienie p/covid do wjazdu na GC jest nadal wymagane ? Czy już nie ? Cytuj
Xarthisius Napisano 13 Października Autor Zgłoś Napisano 13 Października 1 hour ago, Krzysztof_ said: Ale szczepienie p/covid do wjazdu na GC jest nadal wymagane ? Czy już nie ? Szczepienie na covid jest wymagane, zeby dostac GC. Cytuj
KateL Napisano 17 Października Zgłoś Napisano 17 Października Witam, mamy jeszcze jedno pytanie. Tam w zgłoszeniu jest punkt 8 (8. Mailing Address). Czy tu trzeba wpisać adres zamieszkania czy to jest korespondencyjny? czy to oznacza, że nie pytają w ogóle o adres zamieszkania? Nie ma tam żadnej opcji do zaznaczenia, że adres zamieszkania jest inny niż korespondencyjny i miejsca na drugi adres. Cytuj
KateL Napisano 17 Października Zgłoś Napisano 17 Października On 10/10/2024 at 1:51 AM, Xarthisius said: Tak ^^ To jest bardzo mylące przy drugim imieniu, bo na przykład w Esta jest napisane, żeby zawrzeć swoje drugie imię w rubryce "pierwsze imię" razem z pierwszym jeśli na paszporcie są dwa razem w jednej rubryce. Ja nie rozumiem kiedy "first name" oznacza po prostu imiona (czyli nie nazwisko - last name), a kiedy first name oznacza pierwsze imię (czyli nie drugie i nie środkowe). Cytuj
Xarthisius Napisano 17 Października Autor Zgłoś Napisano 17 Października 29 minutes ago, KateL said: To jest bardzo mylące przy drugim imieniu, bo na przykład w Esta jest napisane, żeby zawrzeć swoje drugie imię w rubryce "pierwsze imię" razem z pierwszym jeśli na paszporcie są dwa razem w jednej rubryce. Ja nie rozumiem kiedy "first name" oznacza po prostu imiona (czyli nie nazwisko - last name), a kiedy first name oznacza pierwsze imię (czyli nie drugie i nie środkowe). Prawda jest taka, ze przy zgloszeniu eDV nie ma to wiekszego znaczenia. 1 Cytuj
Xarthisius Napisano 17 Października Autor Zgłoś Napisano 17 Października 47 minutes ago, KateL said: Witam, mamy jeszcze jedno pytanie. Tam w zgłoszeniu jest punkt 8 (8. Mailing Address). Czy tu trzeba wpisać adres zamieszkania czy to jest korespondencyjny? czy to oznacza, że nie pytają w ogóle o adres zamieszkania? Nie ma tam żadnej opcji do zaznaczenia, że adres zamieszkania jest inny niż korespondencyjny i miejsca na drugi adres. Korespondencyjny. Pytaja o kraj zamieszkania zaraz potem. Obie rubryki sa czysto informacyjne. Nikt Ci zadnej korespondencji wysylac nie bedzie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi