Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
mam 45 lat i od 15 lat mieszkam w UK. Jestem po rozwodzie, dzieciaki już dorosłe.
Chciałbym się na stałe przenieść do USA. Napiszę coś o sobie w nadziei, że ktoś z Was pomoże, podpowie jak uzyskać i jaką wizę.
Prowadzę w UK mały, choć dosyć dochodowy biznes który mógłbym łatwo przenieść do USA i zacząć zarabiać praktycznie od pierwszego dnia.
Branża elektroniczna jeśli to ma jakieś znaczenie. Pomijając firmę, nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem pracy czy zaklimatyzowaniem się w nowym miejscu, przeprowadzałem się wiele razy.
Nigdy nie byłem bezrobotny i nigdy nie korzystałem z żadnej pomocy rządowej, choć w UK wręcz chcieli mnie do tego zmusić.
Posiadam też prawo jazdy na ciężarówki z naczepą.
Nigdy nie miałem problemów z prawem, jestem bezkonfliktowym człowiekiem, bez nałogów.
Wykształcenie tylko średnie.
Mam dosyć oszczędności na wynajem jakiegoś lokum i przeżycie nawet roku bez pracy.

Przejrzałem trochę internetów i większość informacji sugeruje loterię, ale czasy się zmieniają więc może da się coś łatwiej/szybciej?

Aplikowałem niedawno o ESTA i otrzymałem autoryzację, ale to tylko turystyka.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i miłego weekendu życzę :)

Napisano (edytowane)

Zgodnie z zasada ze jeden obraz jest wart tysiaca slow, byl drzewiej taki zwyczaj zeby na takie pytania odpowiadac ponizsza ilustracja:

cartoon.thumb.jpg.c5364f61939ba7e9b08364e92d5ad8c3.jpg

Ilustracja stara, ale ciagle aktualna. Conajwyzej lata czekania sie wydluzyly... W kregach prawniczych podobna role pelni duzo bardziej skomplikowany, ale silniej oparty o konkretne zapisy prawa diagram:

law.thumb.png.d00c1152d4da5375390793a60d8bc609.png

Source: https://www.cato.org/policy-analysis/why-legal-immigration-nearly-impossible#overview-legal-immigration

Edytowane przez Xarthisius
  • Upvote 1