mke Napisano 2 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2006 No tak forma 1040NR, tylko moj przypadek jest inny, nie doczytalas chyba, ja po prostu nie chce nic odzyskiwac, chce sie tylko rozliczyc w usa nie placac zowu podatku bo juz go zaplacilem w Polsce.
Smieszka Napisano 3 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2006 Zadnych podatkow w stanach nie musisz placic bo twoje dochody (do 10.000) sa zwolnione z opodatkowania. Musisz tylko wypelnic ten formularz i powolac sie na odpowiednie przepisy. A co do podwojnego opodatkowania to funkcjonuje ono nieco inaczej: jesli jestes obywatelem kraju A, pracujesz w kraju B i tam placisz podatki to te podatki sa uznawane przez twoj kraj. Zaplacenie podatkow w kraju A od dochodu uzyskanego w kraju B nie zwalnia cie z odpowiedzialnosci wobedz urzedu skarbowego B. w przypadku usa: http://www.irs.gov/pub/irs-trty/poland.pdf art 20 Innymi slowy: IRS nie interesuje to ze zaplaciles podatki w Polsce, pracowales w stanach i oni chca dostac swoja naleznosc. Jedyna mozliwosc unikniecia oplat to odpowiedni wypelnienie podanych drukow. Swoja droga pospieszyles sie z podatkami w Polsce: pownienes im pokazac co zaplaciles w USA i oni by to policzyli na poczet naleznych podatkow. Agnieszka
mke Napisano 3 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2006 Witam raz jeszcze, dzieki za odpowiedzi Smieszka, oraz za linka Zadnych podatkow w stanach nie musisz placic bo twoje dochody (do 10.000)sa zwolnione z opodatkowania Nie musze? To ja myslalem ze ta kwota wolna jak wspomnialas to WYLACZNIE $3200, swoja droga dotyczy to Wszystkich czy tylko np WaT'owcow jak ja? Zaplacenie podatkow w kraju A od dochodu uzyskanego w kraju B nie zwalnia cie z odpowiedzialnosci wobedz urzedu skarbowego B. Ok, nie zwalnia , wiem ze mam obowiazek zlozenia formy(a placenie podatku to juz inna sprawa) Innymi slowy: IRS nie interesuje to ze zaplaciles podatki w Polsce, pracowales w stanach i oni chca dostac swoja naleznosc. Jedyna mozliwosc unikniecia oplat to odpowiedni wypelnienie podanych drukow No nie wiem czy to musi byc prawda, w koncu po cos ta umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania musi byc! Jesli jedna skarbowka mialaby w [beeep]e podatki z drugiej to po co w ogole ta umowa? zastanowmy sie logicznie Swoja droga pospieszyles sie z podatkami w Polsce: pownienes im pokazac co zaplaciles w USA i oni by to policzyli na poczet naleznych podatkow. Nie, nie pospieszylem sie, jest taki wymog w Polsce jak pracujesz za granica (i decydujesz sie z tego rozliczac) masz czas do 20 nastepnego miesiaca po powrocie na zaplacanie zaliczki czyli tak naprawde calego tego podatku za prace tam. Przy duzej kwocie z tytulu tego opoznienia zaplacilbym odsetki. Chetenie pokazalbym w Polsce co zaplacilem w USA, ale nie mam czego bo NIE ZAPLACILEM nic w USA i tu moj glowny problem pozdrawiam Michal
Smieszka Napisano 4 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2006 witam! powolujac sie na tax treaty twoje dochody do 13200 sa zwolnione z opodatkowania: kwota do 10.000 jako rezultat tax treaty i 3200 personal exemption. Jesli NIE powolasz sie na tax treaty to masz tylko 3200 personal exemption. przeczytaj dokument na stronie irs i bedziesz wiedzial o co chodzi (to jest wlasnie umowa o podwojnym opodatkowaniu itd). Umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania dziala, ale tylko w odpowiednia strone (obywatel usa, pracujacy i placacy w polsce, obywatel polski pracujacy i placacy w usa - wowczas na poczet podatkow w macierzystych krajach moga policzyc to co zaplacili za granica). to co zaplaciles w polsce nie ma najmniejszego znaczenia dla irs. Agnieszka
micko Napisano 4 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2006 Bardzo ciekawy temat. Chyba dobrze zrozumialem tylko chcialbym sie upewnic. W 2005 zarobilem okolo 7500$ jako subkontraktor - 1099 i dodatkowo na formie W 2 mam kolo 1000 wiec w sumie okolo 8500$. Czy w tym wypadku bede zwolniony z placenia podatku?? Wydaje mi sie z poprzednich odpowiedzi ze tak ale chcialbym sie tylko miec pewnosc. Dzieki za odpowiedz
Smieszka Napisano 4 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2006 Wszystko zalezy od wizy: J1 czteromieszieczna - tak, 18 miesieczna - tak jesli byles na terenie usa krocej niz rok. H2B - nie. a.
micko Napisano 4 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2006 Wszystko zalezy od wizy: J1 czteromieszieczna - tak, 18 miesieczna - tak jesli byles na terenie usa krocej niz rok.H2B - nie. a. Mam staly pobyt, wiec jak Smieszka myslisz jest zwolnienie czy go nie ma??? Dzieki za odpowiedz
Smieszka Napisano 5 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2006 Witam! Jesli masz staly pobyt to obowiazuja cie takie same zasady jak obywateli USA: 5000 standard deduction + 3200 personal exemption. Formularz 1040EZ powinien wystarczyc. Co do podatku stanowego to tu moga byc komplikacje jesli nie mmieszkales na terenie danego stanu przez 12 mcy. a.
bodzio Napisano 5 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2006 czy jestn ktoś zorientowany po jakim czasie następuje przedawnienie niezapłaconych podatków w USA?
mke Napisano 5 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2006 Smieszka wyslalem Tobie wiadomosc na priva mozesz zerknac?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.