Skocz do zawartości

rozliczenie sie z podatku, potrzebuje profesjonalnej porady

karola

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No tak forma 1040NR, tylko moj przypadek jest inny, nie doczytalas chyba, ja po prostu nie chce nic odzyskiwac, chce sie tylko rozliczyc w usa nie placac zowu podatku bo juz go zaplacilem w Polsce.

• Odpowiedzi 39
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Zadnych podatkow w stanach nie musisz placic bo twoje dochody (do 10.000) sa zwolnione z opodatkowania. Musisz tylko wypelnic ten formularz i powolac sie na odpowiednie przepisy.

A co do podwojnego opodatkowania to funkcjonuje ono nieco inaczej:

jesli jestes obywatelem kraju A, pracujesz w kraju B i tam placisz podatki to te podatki sa uznawane przez twoj kraj. Zaplacenie podatkow w kraju A od dochodu uzyskanego w kraju B nie zwalnia cie z odpowiedzialnosci wobedz urzedu skarbowego B.

w przypadku usa:

http://www.irs.gov/pub/irs-trty/poland.pdf

art 20

Innymi slowy: IRS nie interesuje to ze zaplaciles podatki w Polsce, pracowales w stanach i oni chca dostac swoja naleznosc. Jedyna mozliwosc unikniecia oplat to odpowiedni wypelnienie podanych drukow.

Swoja droga pospieszyles sie z podatkami w Polsce: pownienes im pokazac co zaplaciles w USA i oni by to policzyli na poczet naleznych podatkow.

Agnieszka

Napisano

Witam raz jeszcze, dzieki za odpowiedzi Smieszka, oraz za linka :D

Zadnych podatkow w stanach nie musisz placic bo twoje dochody (do 10.000)sa zwolnione z opodatkowania

Nie musze? To ja myslalem ze ta kwota wolna jak wspomnialas to WYLACZNIE $3200, swoja droga dotyczy to Wszystkich czy tylko np WaT'owcow jak ja?

Zaplacenie podatkow w kraju A od dochodu uzyskanego w kraju B nie zwalnia cie z odpowiedzialnosci wobedz urzedu skarbowego B.

Ok, nie zwalnia , wiem ze mam obowiazek zlozenia formy(a placenie podatku to juz inna sprawa)

Innymi slowy: IRS nie interesuje to ze zaplaciles podatki w Polsce, pracowales w stanach i oni chca dostac swoja naleznosc. Jedyna mozliwosc unikniecia oplat to odpowiedni wypelnienie podanych drukow

No nie wiem czy to musi byc prawda, w koncu po cos ta umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania musi byc! Jesli jedna skarbowka mialaby w [beeep]e podatki z drugiej to po co w ogole ta umowa? zastanowmy sie logicznie

Swoja droga pospieszyles sie z podatkami w Polsce: pownienes im pokazac co zaplaciles w USA i oni by to policzyli na poczet naleznych podatkow.

Nie, nie pospieszylem sie, jest taki wymog w Polsce jak pracujesz za granica (i decydujesz sie z tego rozliczac) masz czas do 20 nastepnego miesiaca po powrocie na zaplacanie zaliczki czyli tak naprawde calego tego podatku za prace tam. Przy duzej kwocie z tytulu tego opoznienia zaplacilbym odsetki.

Chetenie pokazalbym w Polsce co zaplacilem w USA, ale nie mam czego bo NIE ZAPLACILEM nic w USA i tu moj glowny problem

pozdrawiam Michal

Napisano

witam!

powolujac sie na tax treaty twoje dochody do 13200 sa zwolnione z opodatkowania: kwota do 10.000 jako rezultat tax treaty i 3200 personal exemption. Jesli NIE powolasz sie na tax treaty to masz tylko 3200 personal exemption. przeczytaj dokument na stronie irs i bedziesz wiedzial o co chodzi (to jest wlasnie umowa o podwojnym opodatkowaniu itd).

Umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania dziala, ale tylko w odpowiednia strone (obywatel usa, pracujacy i placacy w polsce, obywatel polski pracujacy i placacy w usa - wowczas na poczet podatkow w macierzystych krajach moga policzyc to co zaplacili za granica). to co zaplaciles w polsce nie ma najmniejszego znaczenia dla irs.

Agnieszka

Napisano

Bardzo ciekawy temat. Chyba dobrze zrozumialem tylko chcialbym sie upewnic. W 2005 zarobilem okolo 7500$ jako subkontraktor - 1099 i dodatkowo na formie W 2 mam kolo 1000 wiec w sumie okolo 8500$. Czy w tym wypadku bede zwolniony z placenia podatku?? Wydaje mi sie z poprzednich odpowiedzi ze tak ale chcialbym sie tylko miec pewnosc.

Dzieki za odpowiedz

Napisano
Wszystko zalezy od wizy: J1 czteromieszieczna - tak, 18 miesieczna - tak jesli byles na terenie usa krocej niz rok.

H2B - nie.

a.

Mam staly pobyt, wiec jak Smieszka myslisz jest zwolnienie czy go nie ma???

Dzieki za odpowiedz

Napisano

Witam!

Jesli masz staly pobyt to obowiazuja cie takie same zasady jak obywateli USA: 5000 standard deduction + 3200 personal exemption. Formularz 1040EZ powinien wystarczyc. Co do podatku stanowego to tu moga byc komplikacje jesli nie mmieszkales na terenie danego stanu przez 12 mcy.

a.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...