Smieszka Napisano 6 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2006 statute of limitation: ogolnie IRS ma prawo zajrzec 3 lata wstecz ALE 1. Jesli w zeznaniu pominales ponad 25% dochodow to 6 lat 2. nie ma limitu jesli nie zlozyles podania / sklamales w podaniu a.
gall_eon Napisano 27 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2006 Dostalem 1099 G za zwrot podatku stanowego z poprzedniego wyjazdu. Zakladam ze powinienem to dopisac do dochodow za 2005, tylko w ktorej lini? 11, formularza 1040 NR? A i powolujac sie na umowe miedzy USA a PRLm, jak powinna wygladac czesc M?
Smieszka Napisano 27 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2006 State refund - line 11 co do pozycji M: po prostu odpowiedz na pytania i nie zapomnij dolaczyc formularza 8833 9nie do konca wiadomo, kto go potrzebuje ale lepiej wiecej paierow niz mniej) Agnieszka
gall_eon Napisano 27 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2006 dziekuje! rozliczenie federalnego zaczyna sie rozjasniac, naszczescie nie mam stanowego:) A i jeszcze jedno: co myslisz o powolywaniu sie NIE na punkt 22 i sekcje M strony 5, tylko na Schedule A (job expenses...) jako wydatki na wyjazd, etc? Czy bedzie to raczej traktowane jako kreatywna ksiegowosc:)
Smieszka Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 Travel to job expense: tylko i wylacznie gdy przeprowadzasz sie do pracy (odleglosc min 50 mil) i kupujesz tu chate, wynajmujesz mieszkanie (rachunki). Ale zeby odliczyc przeprowadzke musisz pracowac w danym miejscu przez 39 tygodni w ciagu 12 miesiecy po przeprowadzce (czyli ok 9 miesiecy). Tak wiec odpada - zosatje tylko tax treaty Agnieszka
gall_eon Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 Mh.. W tamtym roku rozliczalo mnie biuo i kazali mi podac orientacyjnie ile wydalem na wyjazd...ciekawe po co im to bylo? :shock:
Wolna Amerykanka Napisano 2 Marca 2006 Zgłoś Napisano 2 Marca 2006 Czy mam jeszcze mozliwosc zwrotu podatku za 2004,2005?Znow wybieram sie do USA Na ile zrozumialam,najlepiej to zrobic samemu przez IRS,nie korzystajac z posrednictwa polskich biur-naciagaczy?Kiedy to najlepiej zrobic i czy znajdujac sie w PL czy juz na miejscu,w USA? Dzieki
Smieszka Napisano 3 Marca 2006 Zgłoś Napisano 3 Marca 2006 witam! gdzie to zrobisz to bez znaczenia, ale w stanach mozesz pojsc do jakiegokolwiek biura podatkowego (sa w kazdym miescie) i tam moga sie rozliczyc za oba lata. Cena: od ok 70 do 250$ za rok rozliczeniowy. czas: 3 lata od konca roku podatkowego, ale jesli cos im wisisz to po 15 kwietnia naliczaja kary i odsetki. Agnieszka
michalsznajder Napisano 7 Marca 2006 Zgłoś Napisano 7 Marca 2006 przy odliczeniu trzeba powolac sie na "american - polish income tax convention"....ale na jakim formie to uczynic?? pzdr
Smieszka Napisano 8 Marca 2006 Zgłoś Napisano 8 Marca 2006 strona 5 1040 nr oraz formularz 8833 Agnieszka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.