Smieszka Napisano 8 Marca 2006 Zgłoś Napisano 8 Marca 2006 jesli wypelnisz formularz - 6 lat, jesli nic nie wyslesz - nigdy Agnieszka
michalsznajder Napisano 9 Marca 2006 Zgłoś Napisano 9 Marca 2006 nikt nie podal tego linka wczesniej (nie wiem dlaczego), a jest prze[beeep].scie;) pomocny: http://www.job.2p.pl/podatki.html?id=1 job2.2p.pl zyje;) 8)
fantomas Napisano 10 Marca 2006 Zgłoś Napisano 10 Marca 2006 Article 18(3) nie dotyczy osób pracujących na programach Work&Travel. :shock: A juz mialem tak wypelnic :? Takie rozliczenie jest prawidłowe tylko dla osób studiujących w USA (i przy okazji pracujących). Uuuuuu tego to nie wiedzielem Reszta o tym temacie: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...1511&highlight= Tak wiec co mi pozostaje :?:
gall_eon Napisano 11 Marca 2006 Zgłoś Napisano 11 Marca 2006 Wiec moze sie powolac na 20 umowy miedzy USA a Polska? czy ktos to juz przerobil i wie jak to wszystko dziala? bo zaden zapis tej umowy nie dotyczy chyba wyjazdow typu WAT..no ale moze sie myle.
gall_eon Napisano 24 Marca 2006 Zgłoś Napisano 24 Marca 2006 czy ktoś wie: -co wpisac w pole "Your Occupation in the US" w tej czesci co jest podpis na 1040NR? A co do 8833: co w polu 2 i 4? co z polem 3 jak mam wiecej niz jednego pracodawce?
fantomas Napisano 29 Marca 2006 Zgłoś Napisano 29 Marca 2006 Co do Twoich pytan to postaram sie odpowiedziec w sobote. Ja juz wyslalem poczata swoje rozliczenie. Niestety duuzo znizek nie znalazlem, ale nic.. Co do pola Your Occupation in the US to wpisz po prostu to wykonywales w usa (jaka prace). Program do wypelniania zwortu podatku toTurbo Tax 2005 !! POLECAM o wiele latwiej bedzie!!! Swietny program, ktory wykorzystuja firmy ktore robia za ciebie zwrot podatku !!! Warto go sobie sciagnac !!! [np. via torrent]
Smieszka Napisano 29 Marca 2006 Zgłoś Napisano 29 Marca 2006 Turbo tax jest niezly ale niestety nie nadaje sie do rozliczania obcokrajowcow - nie ma opcji NR. Zreszta zaden z programow dostepnych na rynku nie ma tej opcji - maja ja tylko programy profesjonalne, uzywane przez firmy do rozliczen. Agneiszka
fantomas Napisano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2006 Ostatnio otrzymalem maila do firmy ktora zajmuje sie rozliczanie podatkow. Aby zwiekszyc kwote podatku ktory mozna odzyskac nalezy wpisac: - 2000 USD w okienko: Job expenses and certain miscellaneous deductions. [dotyczy to programu WORK AND TRAVEL] Szkoda ze dopiero teraz mi o tym powiedzieli :x Gdybym wpisal te 2000 dolarow odzyskal bym calosc podatku.. No nic :wink: Pozdrawiam, mam nadzieje ze ta informacja sie Wam przyda!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.