pkw Napisano Czwartek o 14:54 Zgłoś Napisano Czwartek o 14:54 1 hour ago, krychu280 said: Można wiedzieć czym to spowodowane? Przemyślałeś że jednak tutaj będzie bezpieczniej, czy coś poważniejszego i jesteś zmuszony zostać? A co jeśli to jedyna taka szansa? Przypomnij, za którym razem trafiłeś? Dzięki za pytanie. Główny powód jest finansowy. Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie zadeklarować że mam min. powiedzmy $10k wolnych środków na start. Druga sprawa - nie mieszkam w Polsce tylko w UK, emigrację już raz przerabiałem i jest to trudna i stresująca sprawa zaczynać wszystko od nowa, szczególnie po tylu latach, no i też kwestia bezpieczeństwa (jeśli miałeś na myśli USA vs. Polska) trochę inaczej wygląda. Obecna administracja Trumpa też raczej nie napawa optymizmem jeśli chodzi nastroje odnośnie imigrantów ogólnie. DV wniosek nie pamiętam dokładnie ile razy wypełniałem, ale wydaje mi się że koło 5 albo 6. Gdyby była większa swoboda odnośnie czasu przeprowadzki itd, może bym się nawet zdecydował. Ale w tej chwili są inne priorytety. 1 Cytuj
krychu280 Napisano 13 godzin temu Zgłoś Napisano 13 godzin temu 21 godzin temu, pkw napisał: Dzięki za pytanie. Główny powód jest finansowy. Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie zadeklarować że mam min. powiedzmy $10k wolnych środków na start. Druga sprawa - nie mieszkam w Polsce tylko w UK, emigrację już raz przerabiałem i jest to trudna i stresująca sprawa zaczynać wszystko od nowa, szczególnie po tylu latach, no i też kwestia bezpieczeństwa (jeśli miałeś na myśli USA vs. Polska) trochę inaczej wygląda. Obecna administracja Trumpa też raczej nie napawa optymizmem jeśli chodzi nastroje odnośnie imigrantów ogólnie. DV wniosek nie pamiętam dokładnie ile razy wypełniałem, ale wydaje mi się że koło 5 albo 6. Gdyby była większa swoboda odnośnie czasu przeprowadzki itd, może bym się nawet zdecydował. Ale w tej chwili są inne priorytety. Stres to pewnie nie mały. 10k usd liczysz na osobę na start? Wydaje mi się że nigdy nie ma najlepszego czasu P.S używa ktoś może tej aplikacji? Cytuj
pkw Napisano 13 godzin temu Zgłoś Napisano 13 godzin temu 11 minutes ago, krychu280 said: Stres to pewnie nie mały. 10k usd liczysz na osobę na start? Wydaje mi się że nigdy nie ma najlepszego czasu P.S używa ktoś może tej aplikacji? $10k pewnie mało, bardziej realistycznie pewnie $15-20k, ale to sprawa indywidualna. Nie wiem czy/jak pytają o to w konsulacie, bo czytałem różne opinie. Cytuj
sobota Napisano 13 godzin temu Zgłoś Napisano 13 godzin temu 27 minut temu, pkw napisał: $10k pewnie mało, bardziej realistycznie pewnie $15-20k, ale to sprawa indywidualna. Nie wiem czy/jak pytają o to w konsulacie, bo czytałem różne opinie. W lutym zapytali mnie tylko ile mam $$ na start ale nie chcieli żadnego potwierdzenia z banku (w razie czego miałam to w moich dokumentach). Cytuj
krychu280 Napisano 12 godzin temu Zgłoś Napisano 12 godzin temu 2 minuty temu, sobota napisał: W lutym zapytali mnie tylko ile mam $$ na start ale nie chcieli żadnego potwierdzenia z banku (w razie czego miałam to w moich dokumentach). Ile na start liczyłaś na osobę? Na maxa przygotowana byłaś? Praca, mieszkanie itp? Cytuj
sobota Napisano 12 godzin temu Zgłoś Napisano 12 godzin temu (edytowane) 21 minut temu, krychu280 napisał: Ile na start liczyłaś na osobę? Na maxa przygotowana byłaś? Praca, mieszkanie itp? Nie da się przygotować na maxa - można przeczytać każde forum dotyczące USA jakie istnieje i historie ludzi, ale każdy przypadek jest inny Ja przyleciałam sama, miałam trochę więcej niż 10k i dwie walizki. Zaczęłam w Texasie. Na początek wynajęłam hotel na dwa tygodnie i w tym czasie szukałam mieszkania i pracy. Mieszkanie znalazłam, ale nie chcieli mi wynająć bo nie miałam żadnego credit score ani pracy. Ostatecznie spędziłam 2 miesiące w hotelu, i na koncie miałam 500+ wysłanych cv. Pojechałam do Indiany na summer camp gdzie pracowałam 10 lat temu. W między czasie byłam już w procesie jednej rozmowy rekrutacyjnej i w lipcu przylecialam do Mobile w Alabamie i zaczęłam pracę w swoim zawodzie, znalazłam i wynajęłam mieszkanie, kupiłam auto i tak jakoś leci Edytowane 12 godzin temu przez sobota Cytuj
mr.stylo Napisano 9 godzin temu Zgłoś Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, sobota napisał: Mieszkanie znalazłam, ale nie chcieli mi wynająć bo nie miałam żadnego credit score ani pracy. Ostatecznie spędziłam 2 miesiące w hotelu, Tzn nie miałaś nikogo kto by mógł zostać gwarantem umowy wynajmu ? Mało osób zdaje sobie sprawę ,że wynajem lokum na starcie to jedna z najtrudniejszych spraw . Ułatwić to mogą tylko dobre znajomości lub konkretne oferty $$$ --- Mało kto odmawia jak mu się oferuje kaucję i opłatę za pół///rok z góry . Ja zakładam wynajem domu na miesiąc lub dwa (przez jeden z popularnych portali )i w tym czasie zakup własnego , potem rozruch biznesu ... Jest konkretny ,plan , są środki , jest wgrana w DV - tylko jest CN ponad 36k i chyba przez to na wszystko szanse marne ... Także czasem lepiej trudniej a jednak , niż ... a być może wcale . Szczerze gratuluję i życzę powodzenia . Cytuj
Tobiaszka Napisano 4 godziny temu Zgłoś Napisano 4 godziny temu A ja mam pytanko - czy istnieja jeszcze jakies fora/grupy po polsku gdzie mozna poczytac na temat samej przeprowadzki, układania życia od początku tak od strony praktycznej?Mr. stylo trzymam mocno kciuki by się udało z GC! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi