Warmianin Napisano 8 godzin temu Zgłoś Napisano 8 godzin temu (edytowane) Hejka, czy w sytuacji kiedy najpierw mam wizę B2, później nadchodzi ślub w Polsce z moją przyszłą żoną(jest obywatelką USA i mieszka tam od zawsze) i ona złoży wniosek o CR-1 w stanach, będę mógł podczas procesowania posługiwać się wizą turystyczną? Czy istnieje tutaj jakieś zagrożenie i komplikacje w przypadku gdy faktycznie będę chciał przyjechać w międzyczasie od USA na mniej niż 6 miesięcy(będę posiadać dowody typu zakupiony bilet powrotny, dowody, że prowadzę dalej firmę w Polsce itd.) przy pojedynczym pobycie, nie będę tam pracował tylko faktycznie pojadę w odwiedziny? Edytowane 8 godzin temu przez Warmianin Cytuj
Roelka v.2 Napisano 8 godzin temu Zgłoś Napisano 8 godzin temu Możesz korzystać z wizy B2 podczas procesowania wizy małżeńskiej. To czy zostaniesz wpuszczony do US i na jak długo będzie zależało od agentów imigracyjnych na granicy. Czyli generalnie nikt nie będzie w stanie Ci powiedzieć co się wydarzy jak pojedziesz na wizie turystycznej. Nawet jak cię zawrócą na granicy to nie będzie to miało negatywnego wpływu na proces wizy CR1. Cytuj
Warmianin Napisano 5 godzin temu Autor Zgłoś Napisano 5 godzin temu (edytowane) 2 hours ago, Roelka v.2 said: Możesz korzystać z wizy B2 podczas procesowania wizy małżeńskiej. To czy zostaniesz wpuszczony do US i na jak długo będzie zależało od agentów imigracyjnych na granicy. Czyli generalnie nikt nie będzie w stanie Ci powiedzieć co się wydarzy jak pojedziesz na wizie turystycznej. Nawet jak cię zawrócą na granicy to nie będzie to miało negatywnego wpływu na proces wizy CR1. Dziękuję za pomoc Rozumiem, że z ESTA by było podobnie? Edytowane 5 godzin temu przez Warmianin Cytuj
Xarthisius Napisano 4 godziny temu Zgłoś Napisano 4 godziny temu 1 hour ago, Warmianin said: Dziękuję za pomoc Rozumiem, że z ESTA by było podobnie? Tak, nie ma znaczenia czy uzywasz ESTA, czy wizy B1 w celu odwiedzania Zony. Cytuj
Warmianin Napisano 4 godziny temu Autor Zgłoś Napisano 4 godziny temu Czy wnioskowanie o wizę K-3, celem umożliwienia pracy w USA przyśpieszy przeprowadzkę? Cytuj
Xarthisius Napisano 4 godziny temu Zgłoś Napisano 4 godziny temu (edytowane) 8 minutes ago, Warmianin said: Czy wnioskowanie o wizę K-3, celem umożliwienia pracy w USA przyśpieszy przeprowadzkę? To jest praktycznie martwy typ wizy. Wydaja pojedyncze i nawet nie wiem na jakiej zasadzie. W czasach kiedy dzialaly czas oczekiwania byl mniej wiecej taki sam jak CR1, wiec nie mialy wiekszego sensu. Jezeli jeszcze nie wzieliscie slubu, to mozesz rozwazyc K-1. Edytowane 4 godziny temu przez Xarthisius Cytuj
Warmianin Napisano 4 godziny temu Autor Zgłoś Napisano 4 godziny temu Czy przyjazd na K-1, wzięcie ślubu i rozpoczęcie procedury o CR-1 różni się jakoś od pierwotnego scenariusza? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że mniej przenoszenia papierologii z polskich urzędów do amerykańskich. Cytuj
Xarthisius Napisano 3 godziny temu Zgłoś Napisano 3 godziny temu 37 minutes ago, Warmianin said: Czy przyjazd na K-1, wzięcie ślubu i rozpoczęcie procedury o CR-1 różni się jakoś od pierwotnego scenariusza? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że mniej przenoszenia papierologii z polskich urzędów do amerykańskich. Pieniedzmi (K1 jest drozsze), czasem ktory spedzasz z dala od Zony (w teorii K1 szybciej Cie wpusci do stanow, ale to trzeba by sprawdzic obecne czasy procesowania), czasem po ktorym mozesz pracowac (z CR1 prosto z samolotu, przy K-1 czekasz na EAD conajmniej == dluzej). 1 1 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 3 godziny temu Zgłoś Napisano 3 godziny temu 42 minutes ago, Warmianin said: Czy przyjazd na K-1, wzięcie ślubu i rozpoczęcie procedury o CR-1 różni się jakoś od pierwotnego scenariusza? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że mniej przenoszenia papierologii z polskich urzędów do amerykańskich. Jak przyjedziesz na K1 to wiza małżeńska jest raczej nie potrzebna no nie? Wtedy na miejscu w US zaczynasz proces adjustment of status (o tzw zielona karte) który potrwa z dobre 1 - 2 lata. I będziesz do tego czekać wiele miesięcy na samo pozwolenie na pracę. W porównaniu wyjeżdżając na wizie Cr1 możesz pracować od razu. Cytuj
Warmianin Napisano 3 godziny temu Autor Zgłoś Napisano 3 godziny temu Czyli podsumowując: ogarniając wszystko dookoła ślubu w Polsce i wnioskując o wizę CR-1 jest szybciej, dobrze rozumiem? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi