Jump to content

Internship czy H2B?

Recommended Posts

Czesc Wszystkim!

Jestem debiutantka na tym forum i bardzo licze na Wasza pomoc.

Chcialabym wyjechac w tym roku do pracy do USA. Zastanawiam sie, jaki program bylby najlepszy dla mnie. Dodam, ze ukonczylam szkole policealna (wiec nie wyzsza) i to 5 lat temu. Doczytalam sie, ze na Internship moga jechac absolwenci do 6 miesiecy po ukonczeniu nauki i jest to cos w rodzaju praktyk (czyli mniej pieniazkow?). Natomiast na H2B nie trzeba miec ukonczonych studiow i jest to wyjazd "bardziej do pracy" niz na praktyke. Czy dobrze to rozumiem? Czy powinnam zglosic sie na H2B?

I jeszcze jedno pytanko zwiazane z wiza. Jezeli 3 lata temu ubiegalam sie o wize turystyczna i jej nie otrzymalam, czy moge miec jakies problemy w ambasadzie z przyznaniem mi innej?

Jezeli mozecie mi pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na powyzsze pytania, bede bardzo wdzieczna i z gory dziekuje.

Mysle, ze czynnikiem, ktory musi warunkowac Twoja decyzje i w ogole mozliwosci wyboru jest szkola, a wlasciwie to, ze nie studiujesz. Zatem chyba lepszym pomyslem jest H2B, choc oferta i uboga, i czasami droga, a zarobki wcale nie sa wieksze, niz na tych "praktykach", czesto ograniczajacych sie do wykonywania zwyklych prac, a nie do nabywania doswiadczenia. Wszystko zalezy jak trafisz - do jakiej pracy i gdzie. Plusem Internshipu jest jego dlugosc, az do 18 miesiecy. Z drugiej strony mozesz np. wyjechac na H2B na chocby kilka miesiecy, a potem te wize przedluzyc w Stanach.

Dzieki za ta polemike :) Kiedy tak przewedrowalam sobie przez inne tematy, wniosek nasowa mi sie jeden: ile jest ludzi bioracych udzial w takich wyjazdach tyle moze byc opinii. Najciekawsz, ze czasami osoby wyjezdzajace z tej samej firmy i do tego samego miejsca maja skrajne odczucia. Pewnie wszystko zalezy od oczekiwan danej osoby.Wszystko wskazuje na to, ze kazdy indywidualnie powinien kierowac sie swoim przeczuciem i podjac ryzyko.

Okazalo sie, ze moge wyjechac na program Intership mimo, ze ukonczylam szkole juz kilka lat temu. I dzisiaj postanowilam podjac to ryzyko i postawic swoj pierwszy kroczek na drodze do USA - poprosilam o formularz zgloszeniowy.

Jak na tym wyjde dowiecie sie pewnie za kilka miesiecy...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...