Skocz do zawartości

Czy to zwieksza moje szanse ?

Suchy18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ojca nielegalnie w usa, nie utrzymuje z nim kontaktu.... sytuacja finansowa w polsce w rodzine bardzo dobra... na pocztaku myslalem zebystarac sie o wize sam , wpisac we wniosku ze nikogo nie mam i liczyc na lod szczescia.Ale moze powiniem pojechac do ambasady z moja babcia ktora ma obuwatelstwo amerykanskie.Podejsc z nia do okienka i ona by poiwedziala konsulowi ze chce odiwedzic swoja siostre i wziasc ze soba wnuka do opieki poniewaz jest schorowana i musi sie ktos nia opiekowac no i poprosic o wize dla mnie.Co sadzicie?

Napisano

Ze mam zaswidczenia ze szkoly ze zdaje mature w tym roku.zaswidczenie ze chodze ne platne lekcje rysunku przez rok poniewaz chce isc na architekture.i zaswiadczenie mamy o zarobkach a zarabia 5000 zl. Jesli ide z babcia to juz nie potzrebuje zaproszenia bo ona powie do kogo lecimy.prawda?

Napisano

Tzw. zaproszenia to nie "przyjedz do mnie kochany kuzynie" itp. Ale specjalny druk I-134 ktory ktos podpisujac (obywatel lub rezydent usa, posiadajacy jakis majatek/osiagajacy dochody) zobowiazuje ci zapewnic wsparcie finansowe podczas twojego pobytu w usa.

Odnosnie wizyt w ambasadzie wraz z obwatelem slyszalem sprzeczne opinie mozna/niemozna, moze ktos wie jak to jest.

Jest cos takiego ze obywatel usa ktory cie zaprasza, a ty dostajesz odmowe moze starac sie o wyjasnienie przyczyn takiej decyzji (moze i jej zmiany).

• 2 tygodnie później...
Napisano

powiem tobie tak..wszystkie zaświadczenia mozesz miec poto zeby jak poprsoi zeby mu dac..ale tak naprawde jezeli kosul wykryje ze masz nielegalnie kogos z najblizszej rodziny czyli np. mame tate btara siostre a w rubryce gdzie jest pytanie "czy ktos obecnie z twojej rodziny przebywa w USA" masz udzielona odpowiedz "nie" to moze troche twoje szanse przekreślic jezeli masz takie same nzawisko jak twój tata a zapewne tak to łatwo konsul moze to wykryc i wtedy jest mała szansa ze dostaniesz wize..konsula nieobchodzi ze niemaszk ontaktu z ojcem jego obchodzi to ze on tam jest i w dodatku jest nielegalnie..mozesz mówic ze nieutrzymujesz z nim kontaktu jego to i tak w duzym stopniu nieinteressuje..druga sprawa czyli zaproszenie..zadko kiedy konsul pyta "czy ma pan/pani zaproszenie?" lub" prosze o zaproszenie!" zadko kiedy..o to prosi..trzecia sprawa top twoja babcia..hem..cieżko powiedzec mi cos na temat twojej babxci gdyz nieslyszałąm nic na temat osób w podeszłym wieku..moze jezeli konsul przegapi sprawe Twojego taty który jest nielegalnie [ale odrazu mówie sa nikłe szanse] to moze byc szanssa ze dostaniesz wize jako opiekun twojej babci..

Napisano

Jeżeli skłamiesz a konsul to wykryje, to nie "trochę" sobie szanse przekreślasz tylko na 99,9%, w dodatku możesz sobie zamknąć drogę o staranie się o wizę na więcej niż standardowy rok.

Jesli nie utrzymujesz kontaktu z ojcem to powiedz to konsulowi.

W konsulacie w Krakowie nie można przyjśc na rozmowę z obywatelem USA, moja rodzina to przerabiała. Chyba że to taki "przepis" zmieniany codziennie, w zależności od tego kto akurat dyżuruje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...