Skocz do zawartości

Pierwsza podroz

krystynara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja pojutrze lece liniami DELTA z Berlina. Czy ktos wie, jak jest w tych samolotach? Czy kazdy ma swoj oddzielny ekan LCD i mozna sobie ogladac rozne filmy?

Moj kolega mowil, ze rok temu w KLM obejrzal cala trylogie Ojca Chrzestnego :)

Napisano

Witam

Dziś wróciłem z JKF przez Paryż z Air France. Tzn. przy wykupie biletu poinformowano mnie, że powrót na odcinku JKF-CDG będzie Deltą - w ramach SkyTeam. Nie chce Cię straszyć, ale to jest mój ostani lot Delta właśnie.

A więc:

- gitary na pokład wnieść nie mogłem

- miałem rezerwacje na łożeczko dla dzieck; przy Check-in przypomniałem o tym 'sympatycznej' pani, która skwapliwie to potwierdziła - miejsce było oczywiście nie te, musiałem zamieniać jeszcze przed startem

- jedzenie - 4 na 10

- piwo - 5$ :) !!!! inne alkohole płatne!!!

Dla porównania : Air France tylko na trasie do Paryża serwował pełen wybór alkoholi ...

- samolot 767-300 ER brak ekraników w fotelach

Mam nadzieję ,że należę do mniejszości 'fanów' Delty, chociaż to akurat się potwierdziło z doświadczeń innych...

Napisano

Co do bezpieczenstwa lini lotniczych, to generalnie katastrofy zdarzaja sie tak rzadko ze nie ma sobie co glowy zawracac. Szanse na zginiecie w podczas lotu w samolocie rejsowym (airliner) to ok 52600000 do 1, jesli codziennie wsiadalo by sie do innego samolotu rejsowego to statystycznie zajelo by to ok 22000 lat aby zginac w katastrfie. Oczywiscie sa linie mniej bezpieczne ale nie dotyczy to lini europejskich, jesli ktos jest przeczulony to generalnie nalezy unikac lini z krajow afrykanskich i poludniowej ameryki, chociaz to tez zalezy od lini lotniczej chodzi poprostu o wiek samolotow i standart przeszkolenia pilotow, jest to czynnik dosc wazny poniewaz blad pilota oraz tz sabotaz to dwie najczestrze przyczyny wypadkow. A no i zdecydowanie nalezy unikac Areoflotu w ciagu ostatnich 50 lat rozbili sie ponad 100 razy (fakt ze znakomita wiekszosc to male samoloty ale standarty obowiazujace w tej lini sa szokujace). Przy locie do stanow dwie rzeczy sa decydujace, cena biletow oczywiscie (BA ma bardzo dobre cenny ostatnio, chociaz LOT tez nienajgorzej za lot do Chiciago z Krakowa ostanio zaplacilem 1900 zl) no i oczywiscie miejsce pomiedzy fotelami szczegolnie jak ktos jest wysoki. Reszta to loteria, obsluga w ramach tej samej lini potrafi roznic sie bardzo znaczaco w zaleznosci od lotu. Chociaz sa linie ktore z zasady uwazaja pasazerow jako zlo konieczne patrz LOT. Nie jestem specjalnie wybredny ale ilosc razy kiedy spodkalem sie z nieuprzejma i niekompetentna obsluga w samolotach LOTu sprawia ze przestalem to traktowac jako wyjatki a raczej jako regule. Ale wracajac do bezpieczenstwa to naprawde nie ma sie o co martwic i zycze milego pobytu w Stanach naprawde fascynujacy kraj.

P.S. Dla wszystkich zainteresowanych katastrofami samolotow, i bezpieczenstwem podczas lotu polecam http://www.planecrashinfo.com jest tam tez baraz linkow do innych stron

Napisano

Witam, ja ze swojej strony Polecam American Airlines, nie jest to może najtańsza linia ale, myśle że przyjemnie jest z nimi podróżować mimo tego że niemam takiego doświadczenia w lotach żeby porównywać je z innymi liniami :) Załoga bardzo miła i jakby nie widać tego że są mili bo "muszą" chociaż chyba raczej nie muszą.. Jedzenie dobre zarówno w biznes jak i economicznej chociaz po spojrzeniu na jedzenie w ekonomicznej szczerze mówiac zastanawialem sie czy aby napewno jest to kurczak ? poza tym jeśli Lecisz b777 gwarantowane PTV w każdej klasie a ponadto jeśli mówić o katastrofach, wypadkach lotniczych etc. to Boeing 777 jak wynika z moich myśle aktualnych informacji, jeszcze nigdy odkad lata nie mial żadnej takiej "akcji" :) no a poza tym myśle ze b777 ma najlepszy design spośród wszystkich wielkich "latadeł" (oczywiście wszystko do czasu ;) ) i w ogole jest cool :D

Jeśli chodzi o "jadło" to polecam : http://www.airlinequality.com

Pozdrawiam

Napisano

Polecam FinnAir ze wzgledu na...wszystko :) Odradzam i to uporczywie BA-2 razy zgubili moj bagaz,za 2m zwrocili zniszczony,przy tym zadnego odszkodowania i przeprosin:( No i problem mialam ze zmiana daty podrozy-przy tym za oplata 50$ jednorazowo :shock:

Napisano

Lecialam AA, Nortwest , LOTem i Lufthansa.

I Lufthansa byla zdecydowanie najlepsza a i cena biletu w promocji tez najnizsza. Zaplacilam za podroz Gdansk-NY-Gdansk 1830 zl.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...