Kurt Napisano 21 Lipca 2004 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2004 Witam wszystkich forumowiczów. Za rok planuje wyjazd do stanów i mam związku z tym kilka pytan. 1. Za rok koncze 3-letnie studia na kierunku „Turystyka” z elementami marketingu i zarządzania, jaką powinienem wybraa wize. Chcia3bym jechaa na jakiś czas od 0.5-3 lat aby zobaczya jak tam jest i ewentualnie potem ubiegaa sie o przed3u?enie. I tu pojawia sie drugie pytanie czy przed3u?enie jest cie?ko dostaa i na jakich zasadach sie je dostaje. 2. Drugie to jeśli dostane wize to jaki jest wówczas mój status wzgledem wojska w Polsce. Czy bedą ścigaa mnie za granicą czy da sie to jakoś za3atwia, ?eby „dali mi spokój” 3. Jakie mam szanse na dostanie wizy. 4. Na początku lece do kolegi wiec czy lepiej skorzystaa z jakiegoś programu czy leciea na w3asną reke i jakie minimalne finanse wchodzą w gre. I czy ewentualne zaproszenie coś zmieni. I pytanie taki nie tyczące sie wizy. Jakie sa warunki bytu dla Polaków w stanach. Ile mo?na zarobia np na budowie i ile z tego sie wydaje na podstawowe funkcje ?yciowe: mieszkanie, jedzeni, dojazd do pracy, ubrania. Z góry dziekuje z odpowiedz. Pozdrawiam: Kurt
Doctor Napisano 24 Lipca 2004 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2004 Witam Na wstepie musze przyznaa, ?e jestem przeciwnikiem nielegalnej pracy w US, dlatego bya mo?e mój post nie bedzie w 100% obiektywny, chod1 postaram sie. Wizy na których mo?esz pracowaa legalnie (uogólniając-bo jest wiele innych ale raczej nei w twoim przypadku)) to typu H i J oraz studenckie (F, M i cześa J). Te studenckie mają pewne ograniczenia, dlatego raczej je odstawmy. Natomiast wiza turystyczna to wiza B2 (na niej nie wolno Ci pracowaa) Konczysz studia i masz zawód- prawdopodobnie nawet nie jesteś świadom tego, ?e ten zawód to jeden z najbardziej poszukiwanych w US. Dlatego nie bedziesz mia3 wiekszych problemów, aby znale1a pracodawce w swoim zawodzie. Zacznijmy od ma3ego przeglądu wiz plusy i minusy: B2- maksymalnie na 6 miesiecy-ma3e prawdopodobienstwo ?e uda Ci sie ją przed3u?ya. Ma3e prawdopodobienstwo, ?e ją otrzymasz jako absolwent i nie wolno Ci na niej pracowaa. Obecnie coraz gorzej o prace na czarno, a wprowadzone skanowanie linni papilarnych i inne zabezpieczenia są du?ym utrudnieniem. Nie masz ubezpieczenia, ?yjesz w stresie przed deportacją. J1 (program W&T) na 4 miesiące pracy + 30 dni na zwiedzanie. W/g regulacji z tego roku móg3byś wyjechaa je?eli prze3o?ysz obrone pracy licencjackiej na jesien. Du?e prawdopodobienstwo uzyskania wizy, legalna praca, niemal na ka?dej pozycji w ca3ych US. J1 internship program- mo?esz jechaa jako student lub absolwent pojedynczy wyjazd to max 18 miesiecy- legalna praca, jeden pracodawca (w zawodzie) jest to rodzaj praktyk zawodowych. Du?e prawodopodobienstwo uzyskania wizy, jak i mo?liwości przed3u?enia wizy np na B2. H1b - wiza do 3 lat - dla pracowników wykwalifikowanych (obawiam sie, ?e 3 lata uczelni wy?szej mo?e bya za ma3o) H2b do 10 miesiecy. wiza dla tymczasowych pracowników sezonowych. Legalna praca, w Twoim zawodzie nie bedzie problemu z pracodawcą, du?e prawdopodobienstwo uzyskania wizy. Od 16 lipca nie mo?na jej przed3u?ya bedąc w US- trzeba wrócia do Polski. Ad2- nie wiem jestem szcześliwym posiadaczem kategorii dla prawdziwych me?czyzn XXI wieku -"D" Ad3-w3aściwie ju? napisa3em w przypadku b2 ma3e, pozosta3ych spore (ponad 90%) je?eli nie masz "czegoś na sumieniu" Ad4- nie wiem co kolega robi i gdzie mieszka, ale jed1 do niego tylko je?eli uda Ci sie zdobya B2 w przeciwnym wypadku jedziesz do pracodawcy z którym podpisa3eś umowe- (mo?e to bya pracodawca, którego za3atwi3 Ci Twój kolega). Zaproszenie ma wp3yw tylko przy wizie b2 (w pozosta3ych jest niepotrzebne- Twoim zaproszeniem bedzie promesa wizowa). Je?eli jesteś legalnie, to ?yjesz jak Amerykanie, na B2 ... ...polecam ksią?ke "Szczurojorczycy" Edwarda Redlinskiego- by3a pisana gdy naprawde 3atwo sie ?y3o nielegalnym imigrantom w US (stosunkowo). W przypadku legalnej pracy stawki to 6,5$/h i wiecej, minimum 36-40h/tyg. Nielegalnie od 3$/h i nigdy nie masz pewności, czy jutro bedziesz mia3 prace. Koszty utrzymania zale?ne od standardu, stanu i miasta od 200 do 1000$/miesiąc za zakwaterowanie w Twoim zawodzie wy?ywienie zazwyczaj jest w pracy. Dojazd, zale?nie od miejsca (trudno nawet w przybli?eniu podaa) Ubrania -podobnie jak w Polsce (przy ich zarobkach -grosze). Ile trzeba miea na początek: powy?ej 2 tys $ (ró?nie w zale?ności od tego na jakiej wizie, jakie warunki itd.) Aha jeszcze jedna kwestia która mo?e miea decydujące znaczenie-znajomośa jezyka- jak nie znasz chocia? średnio jezyka to nawet sie tam nie wybieraj (ale w Twojej szkole powinni na to k3aśa nacisk). To tak w wielkim skrócie-jakby co to pytaj.
Kurt Napisano 24 Lipca 2004 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2004 WIELKIE DZIEKI Doctor naprawde WIEEEEEEEEEEEEEEEEEELKIE. Mam jeszcze jedno pytanko ile razy mozna przed3u?aa wize i na jaki okres. Oraz po jakim czasie ewentualnie mozna dostac sta3y pobyt. Dziekuje.
Doctor Napisano 24 Lipca 2004 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2004 W wiekszości przypadków jednorazowo o maksymalnie 6 miesiecy, a sta3y pobyt to ju? bardziej z3o?ona sprawa. Nie chcia3bym Cie w b3ąd wprowadzia wiec konkretnego odcinku czasu nie podam, ale raczej na pewno przez te 6 miesiecy Ci sie nie uda, chyba, ?ebyś w miedzyczasie znalaz3 sponsora na GC lub... ...?one
Kurt Napisano 24 Lipca 2004 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2004 1) Czy istnieje mozliwośa przyjecia np wizy "J1 internship program" a nastepnie przed3uzenie jej na "H1b" ? 2) Jeśli masz czas i checi i mozliwości to prosi3bym o napisanie tak mniej wiecej na czym polega "sta3y pobyt" i w jakich okolicznościach sie go dostaje. 3) I na czym polega sponsoring na GC. Dziekuje i pozdrawiam: Kurt
Chomik Napisano 9 Października 2004 Zgłoś Napisano 9 Października 2004 Kurt, Odpowiedz na pytanie nr 1: http://www.usa.info.pl/phpBB2/viewtopic.ph...p?t=132&start=0 - wypowiedz Marley "Moja znajoma nastepnie zmienila status wizy J-1 na H1B za pomoca prawnika (2,5 tys.$)" - jest to mozliwe, a nawet przypuszczam, ze smiesznie latwe, gdy juz tam jestes... Pozdrawiam, DAWID
thehool Napisano 15 Października 2004 Zgłoś Napisano 15 Października 2004 nie wiem czy teraz wogole jest szansa na zmiane statusu od sierpnia br zmienil sie przepis w tej sprawie chcac zmienic status na np studencki F musisz wrocic do polski i tam sie starac o wize...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.