jok Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 Jak wyglądają terminy na wizie J-1? Czy te 4 miesiące przez które mam prawo przebywać w USA jest "aktywowane" w chwili podbicia przez celnika na lotnisku, czy też na wizie są napisane konkretne daty - od kiedy i do kiedy jest ważna?
andrek Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 Jak wyglądają terminy na wizie J-1?Czy te 4 miesiące przez które mam prawo przebywać w USA jest "aktywowane" w chwili podbicia przez celnika na lotnisku, czy też na wizie są napisane konkretne daty - od kiedy i do kiedy jest ważna? w zasadzie najwazniejsze sa daty podane na DSie. to od nich zalezy jak dlugo mozesz przebywac w stanach (i co najwazniejsze do nich wrocic, w momencie wyjazdu na wypad do meksyku czy kanady).
darop Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 czyli ds-2019 pole nr 3, 4 miesiące na prace + 25(??) dni na podróżowanie
creck Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 witam, ja mam wpisana w ds2019 date od 13.06 do 15.09, natomiast wiem ze na campie zostane do ok22.09 a bede wracal do pl ok 27.09. czy ta data na dsie oznacza ze 'nielegalnie' przedluze sobie swoj pobyt????
aggga Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 czyli ds-2019 pole nr 3, 4 miesiące na prace + 25(??) dni na podróżowanie 30 dni ale licza sie te dni przed DS jak i po DS jak jesteś w stanach. Czyli jeśli przylatujesz pieć dni wcześniej niz masz na DS to możesz zostać po DS 25 dni. pozdrawiam Aga
jok Napisano 6 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 ale przysla mi formularz z juz wpisanymi datami czy sam bede to uzupełaniał?
darop Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 daty ds'a sam ustalasz, najczęściej pokrywają się z okresem na jaki podpisujesz kontrakt, a przynajmniej jego początek, ale nie koniecznie musi tak być, dobrze też jest wykorzystac te 4 miesiące tzn. podać takie daty żeby wyszły w sumie 4 miesiące, po co ograniczać sobie możliwość pracy, no tak zapomniałem daty na ds'ie mówią kiedy możesz pracować, ale to chyba jest jasne pozdrawiam darek ps. dziekuje aggga za sprostowanie
unknown _girl Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 "Jak wyglądają terminy na wizie J-1? Czy te 4 miesiące przez które mam prawo przebywać w USA jest "aktywowane" w chwili podbicia przez celnika na lotnisku, czy też na wizie są napisane konkretne daty - od kiedy i do kiedy jest ważna?" na DSce w rubryce nr 6 na granicy wbijaja ci pieczatke z data wjazdu i tam na tej pieczatce bedzie napisane untilli miejsce wolne. tam oficer wpisuje DS czyli zgodnie z datami podanymi na DS. no i juz!
heh Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 daty ds'a sam ustalasz, najczęściej pokrywają się z okresem na jaki podpisujesz kontrakt, a przynajmniej jego początek, ale nie koniecznie musi tak być, dobrze też jest wykorzystac te 4 miesiące tzn. podać takie daty żeby wyszły w sumie 4 miesiące, po co ograniczać sobie możliwość pracy, no tak zapomniałem daty na ds'ie mówią kiedy możesz pracować, ale to chyba jest jasnepozdrawiam darek ps. dziekuje aggga za sprostowanie w zadnym wypadku! daty na DSie ustala tylko i wylacznie sponsor. to jego dobra wola patrzec na daty jakie student ma na kontrakcie i dawac maksymalny okres. do tego jest jeszcze DoS, ktory zamiast ulatwiac znow wymysla i rozsyla pisma nakladajace na sponsorow obowiazek uwzgledniania oficjalnych terminow wakacji w poszczegolnych krajach. nara, heh
darop Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 no tak masz racje to sponsor wydaje ds'a, ale czy nie jest jednoznaczne, że jeżeli podaje- chce pracować od 25 maja do 23 września- to takie będa daty na moim ds'ie ?? niesłyszałem jeszcze żeby komuś zmienili te daty jakoś bardzo radykalnie, może o 1, 2 dni. poza tym w tamtym roku podawałem daty w jakich chciałbym pracować jakieś 2 miesiące przed tym zanim podpisałem kontrakt, a w tym roku nie mam jeszcze w ogóle kontraktu, więc kontrakt nie może w tym wypadku mieć najmniejszego wpływu, a ds'a mam wystawionego tak jak chciałem. ostatnia sprawa gdyby były uwzględniane terminy wakacji to prawdopodobnie w@t zaczynałby się w lipcu a jak wiemy niektóre osoby jadą już w drugiej połowie maja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.