heh Napisano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2006 czyli wychodzi na to ze ci moga przyjechac 30 przed i zostac 30 po. hmmm, cos takiego kiedys przeczytalam ale nie wiem gdzie to bylo. pytalam tak tylko dla formalnosci. nio tak. tylko trzeba pamietac ze sponsor nie bez powodu mowi o ograniczeniu liczby 'dostepnych' dni. kto wie jakie/czy 'wytyczne' przekazuje pogranicznikom - wiec z tym przyjazdem wczesniej to nie ma co szalec; w koncu za cos trzeba sie utrzymac nara, heh
unknown _girl Napisano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2006 z tego co pamietam z zeszlego roku to sponsor odezwal sie 10 dni po rozpoczeciu pracy mailowo aby sie dowiedziec czy dojechalam na miejsce. to byl pierwszy i ostatni kontakt z moim sponsorem. gdybym przyjechala 30 dni przed data nawet by o tym nie wiedzial. dlatego sie pytam ale i tak lece tylko 5 dni przed rozpoczeciem pracy bo wczesniej sie nie wyrobie :x pozdro!
aggga Napisano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2006 rzeczywiscie znalazłam informacje chyba na ewizie ze można byc 30 dni przed i 30 dni po. W paru biórach (almatur, foster i inne) poinformowano mnie ze te dni są sumują. Ja wolę nie ryzykować zreszta tyrudno bedzie udowodnić celnikowi czemu przyjezdzasz tak wcześnie i skąd masz tyle kasy
creck Napisano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2006 po dacie podanej na ds2019 nie mozna legalnie pracowac.. a pracodawca zna ta date? jezeli bede chccial u niego pracowac tydzien po datecie koncowej na ds2019 to bedzie on o tym wiedzial i moze mnie 'zwolnic'?
greg008 Napisano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2006 Prosze o potwierdzenie czy dobrze zrozumialem mam dokument DS2019 i tam w polu 3. form covers period: from: 06-15-2006 To: 10-14-2006 wylot mam 15-06-2006 oznacza to ze legalnie moge pracowować od 15 czerwca do 14 pazdziernika a po tym moge jeszcze zostac przez 30 dni i zwiedzać ?? czy tez ze musze wrócic do polski najpozniej "To: 10-14-2006" ??
unknown _girl Napisano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2006 Prosze o potwierdzenie czy dobrze zrozumialem mam dokument DS2019 i tam w polu 3. form covers period: from: 06-15-2006 To: 10-14-2006 wylot mam 15-06-2006 oznacza to ze legalnie moge pracowować od 15 czerwca do 14 pazdziernika a po tym moge jeszcze zostac przez 30 dni i zwiedzać ?? czy tez ze musze wrócic do polski najpozniej "To: 10-14-2006" ?? mozesz zostac 30 dni po 14 pzdziernika i wjechac do usa najwczesniej 30 dni przed 15 czerwca. pozdro!
-sylwia- Napisano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2006 czy po zrealizowaniu opcji work pozostałe 30 dni przeznaczone na travel mogę dalej przeznaczyć na work? jak patrzą na to pracodawcy?
unknown _girl Napisano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2006 czy po zrealizowaniu opcji work pozostałe 30 dni przeznaczone na travel mogę dalej przeznaczyć na work? jak patrzą na to pracodawcy? teoretycznie nie wolno ci pracowac po datach podanych na DS ale z doswiadczenia wiem ze malo jaki student to respektuje :wink: . nie bedzie napewno z tym problemu jesli chodzi o pracodawcow. nie slyszalam aby ktos mial. pozdro
cpi Napisano 5 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2007 stary temat, ale mysle ze warto go odswiezyc przed kolejnym workiem... no to jak to w koncu jest z tymi wjazdami i wyjazdami? wie ktos cos na pewno? bo na trzech stronach tego tematu pojawily sie juz rozne opinie. ile dni przed startem ds-a mozna wjechac i po ilu wyjechac? sumuja sie te dni grace period (przed i po) czy nie? wczoraj sam sie dowiadywalem w swoim biurze i powiedzieli mi, ze moge wjechac tylko 2 dni przed data startowa ds-a. to kto w koncu ma racje? w zeszlym roku wyjezdzalem ze stanow dokladnie po 30 dniach od konca ds-a i nie bylo problemow. w tym chcialbym za to pojechac kilka dni przed poczatkiem daty ds-a, ale chce miec pewnosc jak to wyglada i jak dlugo potem moge jeszcze zostac po okresie przeznaczonym na prace.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.