tygrxek Posted May 5, 2006 Report Posted May 5, 2006 Jesli niebedzie internetu w domu...to jak moge go sobie sam zalozyc albo podpisac umowe do pazdziernika? jak to u was wygladalo?
Smieszka Posted May 5, 2006 Report Posted May 5, 2006 Witam! Co do internetu to masz generalnie dwie opcje: przed telefon przez kablowke, ale kablowka nie wszedzie dociera. Poza tym jesli w domu ktory wynajmujesz nie ma okablowania to nik ci go nie zalozy bez zgody wlasciciela. No i w niektorych firmach musi byc zgoda wlasciciela budynku na zainstalowanie kabla (firma moze tego zazadac, bo jak ty nie zaplacisz to on musi). Co do dial-up'u: najczesciej umowy sa roczne, tzn podpisujesz umowe na caly rok albo placac z gory albo podajac numer karty kredytowej. Wiem ze kiedyc w Walmarcie mozna bylo kupic dostep do sieci na 30 dni czy cos takiego. Koszt: ok $15 za miesiac. Mozesz tez probowac bezplatnych kodow AOL. Mi to nigdy nie wyszlo (brak cierpliwosci). W praktyce: idz do lokalnej biblioteki / cafejki internetowej. Agnieszka
Smieszka Posted May 5, 2006 Report Posted May 5, 2006 To zalezy gdzie mieszkasz:)) Ja mam swoje zabezpieczone, ale to kwestia wyboru. Ale: jesli wynajmujesz dom to moze byc on w znacznej odleglosci od innych i wtedy lipa. To samo, jesli twoimi sasiadami sa starsi ludzie albo rodzinki z malymi dziecmi. Ogolnie WiFi w malych miejscowosciach nie jest az tak popularne. Swoja droga nie nastawialabym sie na free WiFi. Ja mieszkam w centrum malego miasta i na ekranie poza moja siecia jest siec policji (oczywiscie zabezpieczona) i dwie sieci moich sasiadow (niezabezpieczone, ale bardzo slaby zasieg). Kiedys probowalam sie do nich podlaczyc i nie dalo rady - za slaby sygnal. Agnieszka
Bartek996 Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Czyli nie ma możliwości wykupić net powiedzmy na 4 miesiące u mnie w małym miasteczku Mount Laural???? Co pozostaje brak netu??
Smieszka Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Witam! Praktycznie wszystko zalezy od wlasciciela domu gdzie bedziesz mieszkac. Zawsze mozesz mu zaproponowac aby wzial na siebie internet a ty z gory bedziesz mu za to placic. Ale uwaga: to jest kosztowna impreza. Samo zainstalowanie kabla moze kosztowac nawet $80 no i do tego abonament, ja place $42 miesiecznie. Jesli chodzi o dial-up to przy braku lini telefonicznej podlaczenie kosztuje ok $60 plus abonament za telefon - najtanszy to ok $25/miesiac plus oplata za dial-up - jak ci sie uda to za $10/miesiac. Dlatego lepiej poszukac biblioteki zalbo zapomniec o necie. A.
agatenka Posted May 7, 2006 Report Posted May 7, 2006 My przez 3 miesiące korzystaliśmy z bezpłatnego AOL, kod do tego dostaliśmy przy zakupie laptopa, ale ich darmowe „ulotki” wisiały też w Walmarcie. Tak jak napisała śmieszka na początku też mieliśmy problem z wykorzystaniem tego kodu, ale po zadzwonieniu do nich podłączyli nam to bez problemu i to na cały nasz pobyt (4 miesiące)– tylko przy tej opcji musisz mieć podłączony telefon, jednak szybkość połączenia bardzo denerwuje . My nie musieliśmy mieć zgody właściciela na jego podłączenie kabla i telefonu (verizon), bo wszystko było na nazwisko osoby wynajmującej. Co do Wi-Fi to sprawdzaliśmy w naszym pokoju i w salonie, i nic. Nie wpadło nam do głowy żeby sprawdzić w każdym pokoju. Jednak przez przypadek chciałam pokazać coś koleżance w innym pokoju , na drugim końcu mieszkania i tam złapaliśmy 2 niezabezpieczone sieci. Do końca korzystaliśmy już tylko z nich. Także musisz sprawdzić w każdym miejscu swojego mieszkania , Pozdrawiam
FAb Posted May 8, 2006 Report Posted May 8, 2006 zawsze mozesz zapytac swojego landlorda. to moze byc dobre rozwiazanie , bo zawsze na koniec wakacji moze pomoc ci zerwac umowe.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.