Lupus85 Napisano 9 Maja 2006 Zgłoś Napisano 9 Maja 2006 Witam, pytanie jak w temacie Jestem ciekaw,gdyż jadę do parku Yellowstone, i nie wiem czy w USA są jakieś odmiany kleszczy na które powinienem się zaszczepić (tak na wszelki wypadek). Czy na jakies insekty/robaki tez powinienem zwrócić uwagę?
STMan Napisano 9 Maja 2006 Zgłoś Napisano 9 Maja 2006 Z tego co w tv mowili to na szczepienia juz dawno za pozno
sniegmac Napisano 11 Maja 2006 Zgłoś Napisano 11 Maja 2006 Witam, pytanie jak w temacie Jestem ciekaw,gdyż jadę do parku Yellowstone, i nie wiem czy w USA są jakieś odmiany kleszczy na które powinienem się zaszczepić (tak na wszelki wypadek). Czy na jakies insekty/robaki tez powinienem zwrócić uwagę? a na glupote sie szczepiles? chyba nie
gabrielangel Napisano 11 Maja 2006 Zgłoś Napisano 11 Maja 2006 gdyby byly konieczne szczepienia to pewnie by ci powiedzieli. ale i tak trzeba uwazac bo niektore gatunki pajakow potrafia niezle ugryzc ( choc nie wiem jak w yellowstone - tam raczej na grizzly uwazaj )
Kozak Napisano 11 Maja 2006 Zgłoś Napisano 11 Maja 2006 a na glupote sie szczepiles? chyba nie Weź sam sie zaszczep na głupote. Ktoś zadał normalne pytanie, a ty zachowujesz sie jak debil. Ja zaszczepiłem sie na żółtaczke tak na wszelki wypadek.
sniegmac Napisano 11 Maja 2006 Zgłoś Napisano 11 Maja 2006 a na glupote sie szczepiles? chyba nie Weź sam sie zaszczep na głupote. Ktoś zadał normalne pytanie, a ty zachowujesz sie jak debil. Ja zaszczepiłem sie na żółtaczke tak na wszelki wypadek. to sie zaszczep jeszcze na STD
Lupus85 Napisano 11 Maja 2006 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2006 Dziękuję Wam za pomoc i Kozakowi za podpowiedzi co do szczepień. A co osoby sniegmac to moge powiedzieć tylko tyle, że na głupotę nie ma lekarstwa. P.S. Na lamerstwo nie ma siły jak dorwą się do Internetu, to wtedy zaczynają tak jak sniegmac pyskować.
darop Napisano 11 Maja 2006 Zgłoś Napisano 11 Maja 2006 Ja zaszczepiłem sie na żółtaczke tak na wszelki wypadek. kurcze też miałem taki pomysł pół roku temu, czemu nie przypomniałeś mi wcześniej ?? a co do robactwa to jest okropne i strasznie tego dużo, szczególnie jak się jest blisko lasów, jakieś wielkie muchy, komary, pająki i to co tygryski lubią najbardziej czyli karaluszki
KW Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 hejka W lesnych terenach polnocno wchodnich stanow jak np. Nowy Jork wystepuje "lyme disease"= borelioza przenoszona przez kleszcze. Nie wiem jak w Yiellowstone. Dowiesz sie na miejscu - jesli jest to inforumja o tym wszystkich przyjezdnych w kazdym parku. Jest jakas szczepionka ale sa 3 szczepienia w ciagu roku zeby dzialala. Za to nie zawadzi sprawdzic codziennie wieczorem czy cos sie nie przyplatalo. Tutaj trzeba uwazac po kazdym kampingu albo chodzeniu po gorach bo jest tego swinstwa troszke Powodzenia krysia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.