gorin Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 wiem że między tymi kartami jest różnica w związku z rodzajami przelicznika na dolary, ale jak jest naprawde nie wiem , poprostu którą bardziej się opłaca brać do stanów?? czekam na fachową wypowiedź pozdrawiam
jok Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 Rozmawiałem w tej sprawie w BZ WBK i sytuacja przedstawia się lepiej prze Master Card, bo przeliczają dolary bezpośrednio na złotówki. W wypadku Visy podobno najpierw przeliczają dolary na euro, a potem dopiero euro na złotówki (czyli prowizję za przelicznik (jakieś 2-3 grosze na dolarze) płacisz 2 razy)
jok Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 aha, ale jest inne pytanie, mianowicie jak przedstawia się dostępność płacenia kartą Master Card w USA? Czy ta karta jest honorowana wszędzie tam gdzie inne karty? Kiedyś słyszałem, że w USA raczej Visa rządzi, a Master Card to u nich egzotyka... Czy to prawda?
kubakj Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 aha, ale jest inne pytanie, mianowicie jak przedstawia się dostępność płacenia kartą Master Card w USA? Czy ta karta jest honorowana wszędzie tam gdzie inne karty? Kiedyś słyszałem, że w USA raczej Visa rządzi, a Master Card to u nich egzotyka... Czy to prawda? nie prawda. MC i Visa sa wszedzie honorowane. W BZ WBK musieli ci glupot nagadac, bo jeszcze do niedawna Visa byla przez dolary przeliczana, a MC przez Euro w Polsce. Teraz wiele przerzucilo sie na Euro.
gorin Napisano 17 Maja 2006 Autor Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 hmm czyli rozumiem że MC jak najbardziej i jest bezpośrednio przeliczana na dolary?? to by była dobra wiadomość :wink:
kubakj Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 hmm czyli rozumiem że MC jak najbardziej i jest bezpośrednio przeliczana na dolary?? to by była dobra wiadomość :wink: nie, visa jest generalnie w usd przeliczana.
jok Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 hmm czyli rozumiem że MC jak najbardziej i jest bezpośrednio przeliczana na dolary?? to by była dobra wiadomość :wink: nie, visa jest generalnie w usd przeliczana. ja pisze tylko to co mi w banku powiedzieli...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.