sikorka Napisano 9 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2006 Witam wszystkich na forum :) Mam do Was ogromną prośbę: Npiszcie mi proszę czy w praktyce zdarzyły się przypadki anulowania wizy i jak to wyglądało??Czy przy powrocie do kraju były jakieś nieprzyjemności na lotnisku?? Chciałabym także wiedzieć,czy pracodawca ma możliwość sprawdzenia czy moja wiza jest ważna?? No i ostatnie pytanie- jak radziły sobie te osoby,które zmieniły pracodawcę?? Jestem z koleżanką w bardzo trudnej sytuacji: wyjechałyśmy do pracy w 5gwiazgkowym hotelu,a trafiłyśmy do motelu (z prawnego punktu widzenia są to siostrzane spółki).Warunki pracy były skandaliczne,więc dzwoniłyśmy i pisałyśmy do CIEE z prośbą o zmianę pracodawcy.Nikt się do nas nie odezwał,więc w końcu odeszłyśmy same,za zgodą pracodawcy oczywiście.O wszystkim powiadomiłyśmy CIEE mimo,że nam nie odpisywano.Dopiero dzisiaj dostałam maila z informacją,że 13 lipca mamy się wynieść z USA,bo nam anulują wizy.Sytuacja jest więc beznadziejna i nie wiem co robić.Co mi radzicie robić w tym przypadku??Oczywiście oprócz wkroczenia na drogę sądową,bo nie za to płaciłam tyle szmalu,żeby CIEE mogło uprawiać taką samowolkę!! Z góry dziękuję za odpowiedzi!! Pozdrawiam!!
heh Napisano 9 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2006 czy w praktyce zdarzyły się przypadki anulowania wizy i jak to wyglądało?? a bo to raz... a wygladalo roznie; kazdy przypadek inny. nie mozna generalizowac. Czy przy powrocie do kraju były jakieś nieprzyjemności na lotnisku?? waznosc wizy w usa tak interesuje amerykanskie linie, jak polskie linie w wa-wie; czyli w ogole. Chciałabym także wiedzieć,czy pracodawca ma możliwość sprawdzenia czy moja wiza jest ważna?? posrednio - poprzez sponsora - jak najbardziej. No i ostatnie pytanie- jak radziły sobie te osoby,które zmieniły pracodawcę?? a jak sie dogadasz z pracodawca i sponsorem - to z czym tu sobie radzic i czym sie denerwowac? Jestem z koleżanką w bardzo trudnej sytuacji ciach dzwonic do sponsora i wyjasniac sprawe od samego poczatku; kladac duzy nacisk na to ze pracodawca sie zgodzil (poslac faks to potwierdzajacy) i nacisk nieco mniejszy na to, ze macie juz 2ga prace (faksnac nowa umowe) i najmniejszy na to, ze praca byla niezgodna z kontraktem. sponsor moze sie burzyc, nie dlatego ze powiadomilyscie go tylko o zmianie pracodawcy - ale o to, ze nie ma Waszych aktualnych namiarow. nara, heh
Lukk Napisano 26 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2006 przestancie straszyc tymi deportacjami bo jak czytam to firum to mnie smiech ogarnia. Wlasnie jestem w takiej sytuacji, ucieklem od pracodawcy ktory okazal sie byc szmata, i normalnie zmienilem prace przez sponsora. Ludzie kresla na tym forum wizje deportacji, jakbysmy byli przestepcami. Placimy ciezkie pieniadze za ten program i mamy prawo wymagac jakiegos poziomu i szczerze mowiac w d.. mam ze pracodawca wnioskuje o moja deportacje (tak zrobil) bo mam prawo tu siedziec i pracowac dopoki DS pozwala, i sponsor dalej mnie sponsoruje. Aha i wnioskujcie do waszych organizacji do usuwania takich scierw na jakie ja trafilem z ich baz danych, zeby wiecej sie nie pojawili tam. Uciekajcie jak macie gdzie, a nalepiej wczesniej powiedzcie sponsorowi. pzdr
anyz Napisano 26 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2006 ja mam takie pytanie : sponsor skreslil mnie z programu przez zmiane pracodawcy - czy nadal przysluguje mi zwrot podatku od pieniedzy ktore teraz zarobie ???
Lukk Napisano 26 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2006 nie jestem pewny ale jak sponsor cie skreslil to jak mozesz legalnie pracowac i placic podatki? wogole jak kto cie skreslil i jaki?? ciee?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.