mikaj Posted June 1, 2006 Report Share Posted June 1, 2006 witam chcialabym sie dowiedziec jakie dokumenty procz I- 130, I-485, I-765 powinnismy zlozyc kiedy staramy sie dla mnie o zielona karte. z gory dziekuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikaj Posted June 2, 2006 Author Report Share Posted June 2, 2006 sama znalazlam niepoinformowanym wklejam Jakie formularze wymagane sa przez Urzad Imigracyjny? Pan Jarek przylecial do USA w 2002 roku. Jego wiza wygasla. W marcu 2004 roku pan Jarek ozenil sie z pania Ania, ktora jest obywatelka Stanow Zjednoczonych. Czy pan Jarek moze ubiegac sie o zalegalizowanie swojego pobytu ( green card ) w USA ? Tak . Pan Jarek powinin w tym celu wyslac nastepujace formy imigracyjne do USCIS : I-130 - petycja ta powinna byc podpisana przez zone pana Jarka gdyz to ona jest petitioner ( oplata $185.00 ) G-325 a - jeden zestaw ( 4 takie same formy ) wypelnia pan Jarek , drugi zestaw jego zona ( nie ma oplat ) I-485 - wypelnia pan Jarek – forma o zalegalizowanie statusu w USA ( oplata za te forme $315.00 plus oplata za pobranie odciskow palcow ( biometrics ) $70.00 ) I-765 - jesli pan Jarek chcialby pracowac moze starac sie o pozwolenie na prace wypelniajac wlasnie forme I-765 ( oplata $175.00 ) I-864 - wypelnia zona pana Jarka, bo to ona jest jego sponsorem ( mozna – jesli pani Ania nie ma wystarczajacych dochodow – poszukac jeszcze sponsora dodatkowego ) ( nie ma oplat za te forme ) ( czasem konieczne jest tez wypelnienie formy I-864a kiedy sponsor nie byl jedyna osoba na rozliczeniu podatkowym – nie ma oplat za forme I-864a ) Komplet tych form oraz wymagane dokumenty ( KOPIE ! ) : aktu urodzenia, aktu slubu, kopia paszportu osoby bedacej sponsorem badz aktu naturalizacji ( otrzymania obywatelstwa ), kopie rozwodow ( jesli ktos jest rozwiedziony ), kopie podatkow za 3 ostatnie lata oraz form W-2 , listy od pracodawcow, kopia paszportu oraz wizy osoby sponsorowanej, kopia I-94, zdjecia, czek badz money order na sume oplat za wszystkie formy ( $745.00 ) oraz inne wymagane dokumenty przesyla pan Jarek do USCIS w Chicago. Po kilkunastu dniach dostanie potwierdzenie otrzymania dokumentow oraz list z data kiedy ma sie zglosic na odciski palcow badz list w ktorym pisze, iz sam musi zrobic appointment na odciski palcow ( oraz biometrics ). Tuz przed spotkaniem w Urzedzie Imigracyjnym ( interview ) pan Jarek musi miec tez niezbedne szczepienia oraz badanie lekarskie ( forma I-693 ). Tej formy nie wysyla sie w liscie do Urzedu Imigracyjnego! Te forme ( w kopercie zaklejonej I zapieczetowanej przez jednego z wyznaczonych lekarzy uprawnionych do przeprowadzania badan imigracyjnych ) zanosi sie bezposrednio na interview do USCIS. Dlatego badania te najlepiej zrobic jesli juz mamy wyznaczona date spotkana w Urzedzie Imigracyjnym – w przeciwnym razie moze byc taka sytuacja, ze badania beda niewazne, bo beda zbyt dawno wykonane. Polacy musza badzo czesto robic tez przeswietlenie klatki piesiowej, gdyz byli w swoim kraju szczepieni przeciwko gruzlicy I zawsze szczepionka podana tutaj, w Stanach, pokaze wynik dodatni. Koszt badan jest rozny warto wiec zadzwonic w kilka miejsc I upewnic sie dokladnie ile bedziemy musieli zaplacic. Prawie kazdy lekarz przyjmuje tylko gotowke za tego typu badania ( koszt to $300 - $500 ). Koperty wreczonej nam przez lekarza nie wolno otwierac – moze to zrobic tylko oficer imigracyjny! Uwaga! W niektorych przypadkach USCIS wymaga od razu wyslania badan wraz z aplikacjami. Te same dokumenty i formularze do USCIS wysylaja takze : rodzice, ktorzy sa sponsorowani przez dziecko, ktore ma obywatelstwo amerykanskie ( dziecko musi miec co najmniej 21 lat by moc sponsorowac rodzicow ) niezamezne ( niezonate ) dzieci w wieku do 21 lat, ktorych przynajmniej jedno z rodzicow ma obywatelstwo amerykanskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KW Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 jeśli planujesz podróż za granicę przed otrzymaniem zielonej karty(na którą w niektórych stanach czeka się nawet rok ) możesz złożyć wniosek o zezwolenie na powrót "advanced parole" formularz I-131, opłata $170. Ale jest tu ale jesli mialas kiedys przesiedziana wize, bylas nielegalnie albo mialas inne problemy imigracyjne to mimo AP moga cie nie wpuscic z powrotem, wiec czasami nie ma sensu skladac i trzba z podrozowaniem cierpliwie czekac K PS: Zajrzyj tez na foum do czesci: Emigracja. Tam jest duzo postow na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilia978 Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 A ja mam pytanko do tych co przyjechali wziac slub z obywatelem na wizie K1: Czy na lotnisku oddali wam koperte z badaniami lekarskimi robionymi w Polsce? Bo mi nie i zastanawiam sie czy tak mialo byc czy po prostu zapomnieli i czy odesla to do urzedu imigracyjnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KW Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 Nie oddaja. Koperte oddajesz na lotnisku i przekazuja co tam jest w srodku do urzedu imigracyjnego. Dokumenty te powinny dotrzec na twoja rozmowe. Choc nasze nie doarly ale na szczescie nie bylo problemow, wytlumaczylismy ze przyjechalam na K1 i mialam badania w Polsce. Krysia Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikaj Posted June 3, 2006 Author Report Share Posted June 3, 2006 tak sie sklada ze ja jestem w usa, tu poznalam meza, tu wzielam slub. moja przesiedziana wiza zostanie mi wybaczona, maz jest obywatelem. juz jestem w trakcie skladania papierow podam skutek jesli was ciekawi Link to comment Share on other sites More sharing options...
gocharynka Posted June 3, 2006 Report Share Posted June 3, 2006 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikaj Posted June 4, 2006 Author Report Share Posted June 4, 2006 chcesz wiedziec jak "to" sie robi? :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.