gregorus Posted June 3, 2006 Report Share Posted June 3, 2006 Witam Otrzymalem ostatnio czek ze zwrotem podatku i mam pytanie czy moge go zreazlizowac w USA, gdyz w tym roku znowu sie wybieram na W&T??Chce zabrac ten czek do USA gdyz dzieki temu nie bede musial brac tyle gotowki. Wydaje mi sie ,ze jest to mozliwe ale chce miec 100% pewnosci. dziekuje za pomoc i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted June 3, 2006 Report Share Posted June 3, 2006 WitamOtrzymalem ostatnio czek ze zwrotem podatku i mam pytanie czy moge go zreazlizowac w USA, gdyz w tym roku znowu sie wybieram na W&T??Chce zabrac ten czek do USA gdyz dzieki temu nie bede musial brac tyle gotowki. Wydaje mi sie ,ze jest to mozliwe ale chce miec 100% pewnosci. dziekuje za pomoc i pozdrawiam. Pewnie, ze mozesz i raczje to jest zalecane, bo w Polsce to beda dlugo realizowac i jeszcze zedra oplaty za to, a w USA bedzie to szybko, latwo i za darmo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregorus Posted June 3, 2006 Author Report Share Posted June 3, 2006 dziekowka!!! chcialem sie tylko upewnic!! pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
fifi Posted June 4, 2006 Report Share Posted June 4, 2006 I można to zrobić w każdym banku bez opłat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted June 4, 2006 Report Share Posted June 4, 2006 I można to zrobić w każdym banku bez opłat? W kazdym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fifi Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 Dziękuję Tak właśnie myślałam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bumtarara Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 no nie jestem pewny czy w kazdy i czy bez oplat jak wpłacałm kase w postaci czeku to bezproblemowo są też biura które realizują czeki ale one pobieraja kase za to i nie wszystkie mozna u nich spieniężyc sprawdz jeszcze jak długo jest wazny czek, niektóre wazne sa tylko rok Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 no nie jestem pewny czy w kazdy i czy bez oplatjak wpłacałm kase w postaci czeku to bezproblemowo są też biura które realizują czeki ale one pobieraja kase za to i nie wszystkie mozna u nich spieniężyc sprawdz jeszcze jak długo jest wazny czek, niektóre wazne sa tylko rok biura (pewnie check cashing) to nie bank, wiec pobiera oplaty dlatego, bo z czegos musi sie utrzymywac. a ja pisalem o banku. zaden bank nie pobiera oplat za realizacje czeku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
izabela-karabela Posted June 18, 2006 Report Share Posted June 18, 2006 czesc co do czekow w usa to niestety nie kazdy czek mozna zrealizowac w kazdym banku:/ jak dostawalam wyplate na czeku to nie we wszsytkich bankach moglam je realizowac tylko w wybranych- nie wiem dlaczego, moze dlatego ze czek byl wydany przez kogos z kim dany bank nie mial podpisanej umowy?:/ ale co do tych czekow ze zwrotu podatku- to wydaje mi sie ze skoro sa wydane przez urzad stanowy czy federalny to raczej powinny byc honorowane w kazdym banku bo to w koncu nie prywatna instytuacja tak jak np hotel:) nie wiem moze zle rozumuje, jakby co to mnie poprawcie:) pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted June 18, 2006 Report Share Posted June 18, 2006 czesc co do czekow w usa to niestety nie kazdy czek mozna zrealizowac w kazdym banku:/ jak dostawalam wyplate na czeku to nie we wszsytkich bankach moglam je realizowac tylko w wybranych- nie wiem dlaczego, moze dlatego ze czek byl wydany przez kogos z kim dany bank nie mial podpisanej umowy?:/ ale co do tych czekow ze zwrotu podatku- to wydaje mi sie ze skoro sa wydane przez urzad stanowy czy federalny to raczej powinny byc honorowane w kazdym banku bo to w koncu nie prywatna instytuacja tak jak np hotel:) nie wiem moze zle rozumuje, jakby co to mnie poprawcie:) pozdrawiam Chodzi Ci pewnie o realizacje czeku w oddziale banku od ręki i wypłacenie gotówki?? Jesli tak, to jest to możliwe tylko w banku - wystawcy czeku, bo oni odraz zweryfikują czek. A inny bank nie zrealizuje czeku od reki, bo bedzie sie bal, ze jest bez pokrycia. Trzeba wtedy dac do inkasa i w ciagu 2 dni kasa jest na koncie. Bez konta, zaden bank nie przyjmuje czekow do inkasa. Mi chodzilo oczywiscie o inkaso czekow, mozna w kazdym banku i czeki federalne sa realizowane max 1 dzien wg prawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.