ojoj Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 otoz 24 czerwca podjalem prace w restauracji w Virginii. Dzisiaj tj.3lipca dostalem kase za 3 dni! Szefowa powiedziala mi dzisiaj ze placa co 2 tygodnie!! czy to mozliwe??? Na poczatku mmowiala ze wypate otzymuje co srode...(chyba kazdy placi co 1 tydz???) od poczatku nie mam do neij zufania...powiedziala ze nie bede placial zadnych podatkow... 8) a dzisiaj widze na papierze ze pobrali mi ponad 20$ za 3 dni roboty. Co wiecej nie spieszy sie jej zeby podwiesc mnie do SSA. Na moje nieszczescie nie mam zadnej kopii umowy o prace wiec nie moge sprawdzic co tam jest napisane :cry: W kazdym razie czy moga w stanach placic co 2 tyg.????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 otoz 24 czerwca podjalem prace w restauracji w Virginii. Dzisiaj tj.3lipca dostalem kase za 3 dni! Szefowa powiedziala mi dzisiaj ze placa co 2 tygodnie!! czy to mozliwe??? Na poczatku mmowiala ze wypate otzymuje co srode...(chyba kazdy placi co 1 tydz???) od poczatku nie mam do neij zufania...powiedziala ze nie bede placial zadnych podatkow... 8) a dzisiaj widze na papierze ze pobrali mi ponad 20$ za 3 dni roboty. Co wiecej nie spieszy sie jej zeby podwiesc mnie do SSA. Na moje nieszczescie nie mam zadnej kopii umowy o prace wiec nie moge sprawdzic co tam jest napisane :cry: W kazdym razie czy moga w stanach placic co 2 tyg.????? moga placic i raz na rok, to wszystko zalezy jaka masz umowe z pracodawca. sam jedz do ssa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
heh Posted July 3, 2006 Report Share Posted July 3, 2006 otoz 24 czerwca podjalem prace w restauracji w Virginii. Dzisiaj tj.3lipca dostalem kase za 3 dni! Szefowa powiedziala mi dzisiaj ze placa co 2 tygodnie!! czy to mozliwe??? wyplata co 2 tygodnie - jak najbardziej mozliwe i praktykowane. przyklad... powiedzmy ze dzien wyplaty to poniedzialek (3ci). ksiegowosc musi miec czas na przygotowanie wyplat - zabiera im to tydzien - wiec okres pracy rozliczany jest jako 2 tygodnie, liczone na tydzien przed dniem wyplaty (czyli pracuje sie od 13go do 26go, wlacznie, a kase dostaje tydzien pozniej). zatem, skoro zaczales prace 24go (sobota - wiec zakladam, ze pracujesz przez likendy) - to do czeku wystawionego 3go lipca zalicza sie: 24, 25, 26. mystery solved. Na poczatku mmowiala ze wypate otzymuje co srode... no to pytaj co autorka miala na mysli... powiedziala ze nie bede placial zadnych podatkow... 8) a dzisiaj widze na papierze ze pobrali mi ponad 20$ za 3 dni roboty. a dlaczego mialbys (-alabys) nie placic? zalezy jaki stan, jakie miasto... i - co najwazniejsze - jakie pracodawca (ksiegowosc) ma pojecie o podaktach dla WATowcow. wytlumacz jak byc powinno - a jak nie pomoze - dzwon do sponsora. dobry sponsor od takich wlasnie spraw jest. Co wiecej nie spieszy sie jej zeby podwiesc mnie do SSA. a to pracodawcy obowiazek? od kiedy? nara, heh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flame of Udun Posted July 4, 2006 Report Share Posted July 4, 2006 otoz 24 czerwca podjalem prace w restauracji w Virginii. Dzisiaj tj.3lipca dostalem kase za 3 dni! Szefowa powiedziala mi dzisiaj ze placa co 2 tygodnie!! czy to mozliwe??? Na poczatku mmowiala ze wypate otzymuje co srode...(chyba kazdy placi co 1 tydz???) od poczatku nie mam do neij zufania...powiedziala ze nie bede placial zadnych podatkow... 8) a dzisiaj widze na papierze ze pobrali mi ponad 20$ za 3 dni roboty. Co wiecej nie spieszy sie jej zeby podwiesc mnie do SSA. Na moje nieszczescie nie mam zadnej kopii umowy o prace wiec nie moge sprawdzic co tam jest napisane :cry: W kazdym razie czy moga w stanach placic co 2 tyg.????? 1) Zwykle wyplaty sa co tydzien lub co 2 tygodnie. Dlatego wiekszosc firm kaze miec przy sobie pareset USD aby sie utrzymac do 1 wyplaty. 2) Pracodawca nie jest zobowiazany Ci zalatwic SS. Popytaj po znajomych ktorzy jeszcze go nie maja i pojedzcie razem w grupie taksowka.. lub po prostu wynajmijcie samochod na dzien. 3) Ksero umowy zawsze powinno sie miec ze soba, jednak praktyka jest taka ze w usa warunki mozna zmienic od reki. Europejski/Polski socjalistyczny system prawa pracy powoduje ze trudno wielu osobom zrozumiec jak funkcjonuje rynek pracy w usa. 4) a jesli chodzi o podatki to musisz je placic - najwyzej potem mozesz ubiegac sie o zwrot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerwazy Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 ...... dzisiaj widze na papierze ze pobrali mi ponad 20$ za 3 dni roboty........ Większość firm sciąga podatek niezależnie od tego kim jesteś. Po zakończeniu pracy / roku kalendarzowego dostajesz odpowiednią form`ę 1099 i/lub W-2 na podstawie której później dostajesz zwrot płaconego/nadpłaconego podatku. Czyli pięniądze nie zginęły, a jedynie leżą w "kasie" stanowej/federalnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.