Skocz do zawartości

napiwki w restauracjach/pubach w USA


Martunia

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Dodam teraz swojego "tipa". Jak to juz ktos slusznie zauwazyl, dawanie tipa nie jest obowiazkiem, jest to nagroda za dobra obsluge, usmiech na twarzy i dostarczenie zamowionego dania w normalnym czasie, nie dluzszym niz 30 minut.

Kiedy widze ze kelner stara sie jak moze, dba o moje samopoczucie, to bardzo chetnie daje tipa ktory jest wiekszy niz 15%. Jezeli jednak kelner robi mi laske, to dla zasady, dam tylko $1 lub nic, zeby sobie taka osoba przemyslala dlaczego dostala malo.

Tip 15% liczy sie od sumy przed podatkiem, to taka mala uwaga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napiwek jest zawsze optional a nie manadatory  

ja mam swoja zasade dawania napiwku  

zawsze daje 0 - a zwlaszcza w polskich restauracjach

hehe .. pracowalem w marriocie jako kelner - i tez mialem takich klientow jak ty - niewielu, ale sie zdarzylo. Powiem tylko tyle : Nawet nie wiesz jak bardzo kelner moze Ci odwdzieczyc za "nie tipowanie" !! A barmani sa jeszcze lepsi - potrafia naszczyc do piwa :)

Wiec dalej nie dawaj tipow - i nie dziw sie jak cala zaloga restauracji pokazuje na Ciebie palcami i sie smieje :) a ty zajadasz sie smakowitym daniem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hehe .. pracowalem w marriocie jako kelner - i tez mialem takich klientow jak ty - niewielu, ale sie zdarzylo. Powiem tylko tyle : Nawet nie wiesz jak bardzo kelner moze Ci odwdzieczyc za "nie tipowanie" !! A barmani sa jeszcze lepsi - potrafia naszczyc do piwa :)

W drodze z dystrybutora do blatu? Nie dość że barmani to w dodatku magicy :)

Wiec dalej nie dawaj tipow - i nie dziw sie jak cala zaloga restauracji pokazuje na Ciebie palcami i sie smieje :) a ty zajadasz sie smakowitym daniem

Szczerze mówiąc to we wszystkich restaracjach na zapleczu odbywają się dantejskie sceny, więc także Ci którzy dają napiwki nie zawsze zjadają to co chcieliby :) Mam kuzynkę która pracowała w paru knajpach, w tym także takich "jakby luksusowych". To tylko dowód na to jak bardzo odporny jest system immunologiczny człowieka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hehe .. pracowalem w marriocie jako kelner - i tez mialem takich klientow jak ty - niewielu, ale sie zdarzylo. Powiem tylko tyle : Nawet nie wiesz jak bardzo kelner moze Ci odwdzieczyc za "nie tipowanie" !! A barmani sa jeszcze lepsi - potrafia naszczyc do piwa :)

W drodze z dystrybutora do blatu? Nie dość że barmani to w dodatku magicy :)

Wiec dalej nie dawaj tipow - i nie dziw sie jak cala zaloga restauracji pokazuje na Ciebie palcami i sie smieje :) a ty zajadasz sie smakowitym daniem

Szczerze mówiąc to we wszystkich restaracjach na zapleczu odbywają się dantejskie sceny, więc także Ci którzy dają napiwki nie zawsze zjadają to co chcieliby :) Mam kuzynkę która pracowała w paru knajpach, w tym także takich "jakby luksusowych". To tylko dowód na to jak bardzo odporny jest system immunologiczny człowieka :D

"Uklad pokarmowy nie jest sterylny"- tak mi powiedziala znajoma Pigula na widok warunkow panujacych w jednej z knajp w ktorej pracowalismy. I tak sobie nalezy powtarzac :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...