Skocz do zawartości

Czy dostanę wizę turystyczną?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar jechać do USA. Mam wątpliwości czy mam szansę na wizę. W kraju zostaje moja 10 letnia córka i mąż. Jadę na zaproszenie do rodziny. Nie mam ani własnego mieszkania ani nic specjalnie wartościowego co mogłabym podać jako zabezpieczenie że wrócę. :cry:

Napisano

Hej :lol: Na pytania radzę odpowiadać zwęźle i konkretnie lecz jednocześnie postaraj się dać rozmówcy do zrozumienia, że naprawdę chcesz wrócić do kraju bo wiele Cię tu trzyma.

I tak, gdy padnie pytanie czym się zajmujesz zaznacz, że bardzo lubisz swoją pracę, że jest ciekawa i daje Ci dużo satysfakcji.

Przy pytaniu o męża i dziecko możesz powiedzieć, że niestety oni nie mogą lecieć z Tobą (brak urlopu, szkoła) ale masz zamiar szybko wrócić (góra 2 tygodnie) bo masz tylko tyle urlopu i będziesz bardzo tęsknić.

Najlepiej weź z pracy zaświadczenie (podobne jak do kredytu) mówiące o wysokości zarobków (najlepiej brutto :) ), od jak dawna jesteś zatrudniona, na jakim stanowisku pracujesz, że masz umowę na czas nieokreślony. Oczywiście pokaż je tylko wtedy, gdy zostaniesz o to poproszona.

Uśmiechaj się sympatycznie a na pytania odpowiadaj pewnie i zdecydowanie.

Wszystko pójdzie dobrze :)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam wizę!!!!! Na 10 lat. Nie było tak strasznie ale bez Waszych rad byłoby kiepsko.

:):):)

Poradźcie mi co dalej np w samolocie! Jakie formularze, co mówić na odprawie itp

Napisano

wize wlasciwa dostaniesz na granicy i na granicy urzednik zadecyduje jak dlugo mozesz byc na terenie USA.Masz mowic to co podczas rozmowy z Konsulem tzn do kogo lecisz,na jak dlugo bo takie mozesz miec pytania.

w samolocie wypelniasz dwa druki..1 to I-94 i tutaj masz pokazane jak go sie wypelnia:

http://www.prawoimigracyjneusa.com/formy_i...imigracyjne.htm

a drugi to co przywozisz ze soba (prezenty itp).

Napisano

I Wogole Lucyna1 jest cos jak opcja szukaj te tematy byly juz na forum tysiace razy !!!!!!!! Wystarczy tylko poczytac , szanse masz jak kazdy 50|50 a forumularze sciagnij ze strony LOT albo ambasady . PROSTE !

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam wszystkich,

Mialam wczoraj przesluchanie o otrzymanie wizy turystycznej do Stanow w Londynie, w ktorym mieszkam dwa lata. Pracuje legalnie i nie bieduje. Wizy nie otrzymalam poniewac cytuje: " jest Pani z kraju trzeciego swiata i na takich ludzi musimy uwazac" !!! To sa naszy sojusznicy! Nawet nie wiedza gdzie Polska lezy! Na parzporcie jak byk pisze "Unia Europejska". Powiedziano mi rowniez, ze jestem za krotko w Anglii aby zostala przyznana mi wiza. Powiedziano mi, ze moge probowac ponownie najlepiej za rok jezeli w Londynie, albo nawet teraz tylko, ze w Polsce poniewaz byc moze tam bede bardziej w stanie udowodnic powiazania z krajem. Jak ja mialbym udowodnic im powiazania i chec powrotu do kraju skoro i tak tam nie mieszkam tylko w Anglii!

Co byscie mi poradzili???

Wszelkie porady bede bardzo docenione.

Z gory piekne dzieki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...