Rogacz Napisano 28 Września 2006 Zgłoś Napisano 28 Września 2006 Próbowałem w archiwum znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale niestety bezskutecznie. Jestem w USA na programie PCT, chciałbym go przedłużyć ale mam problem z paszportem. Traci on ważność w przyszłym roku. Z tego co wiem to ważny paszport jest jednym z warunków jakie sponsor wymaga. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie chcę wracać do kraju, jeśli to możliwe to chciałbym to załatwić tutaj, w USA.
kubakj Napisano 28 Września 2006 Zgłoś Napisano 28 Września 2006 Próbowałem w archiwum znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale niestety bezskutecznie.Jestem w USA na programie PCT, chciałbym go przedłużyć ale mam problem z paszportem. Traci on ważność w przyszłym roku. Z tego co wiem to ważny paszport jest jednym z warunków jakie sponsor wymaga. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie chcę wracać do kraju, jeśli to możliwe to chciałbym to załatwić tutaj, w USA. Idz do ambasady/konula. Zrobia paszport w 2 miesiace.
Rogacz Napisano 28 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 28 Września 2006 Próbowałem w archiwum znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale niestety bezskutecznie.Jestem w USA na programie PCT, chciałbym go przedłużyć ale mam problem z paszportem. Traci on ważność w przyszłym roku. Z tego co wiem to ważny paszport jest jednym z warunków jakie sponsor wymaga. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie chcę wracać do kraju, jeśli to możliwe to chciałbym to załatwić tutaj, w USA. Idz do ambasady/konula. Zrobia paszport w 2 miesiace. Już dzwoniłem. Nie 2 a przynajmniej 3,4 miesiące. Problem polega na tym, że chce przedłużyć praktyki na okres kiedy mój paszport będzie już nieważny. Innymi słowy w momencie przedłużania nie będę spełniał warunku jakim jest posiadanie aktualnego paszportu.
kubakj Napisano 29 Września 2006 Zgłoś Napisano 29 Września 2006 Próbowałem w archiwum znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale niestety bezskutecznie.Jestem w USA na programie PCT, chciałbym go przedłużyć ale mam problem z paszportem. Traci on ważność w przyszłym roku. Z tego co wiem to ważny paszport jest jednym z warunków jakie sponsor wymaga. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie chcę wracać do kraju, jeśli to możliwe to chciałbym to załatwić tutaj, w USA. Idz do ambasady/konula. Zrobia paszport w 2 miesiace. Już dzwoniłem. Nie 2 a przynajmniej 3,4 miesiące. Problem polega na tym, że chce przedłużyć praktyki na okres kiedy mój paszport będzie już nieważny. Innymi słowy w momencie przedłużania nie będę spełniał warunku jakim jest posiadanie aktualnego paszportu. Mi mowili 2 miechy.
heh Napisano 29 Września 2006 Zgłoś Napisano 29 Września 2006 Mi mowili 2 miechy. Konsulat w LA przedstawial niedawno sprawe tak, ze - uzasadniony/nagly przypadek (np. pogrzeb), w sytuacji zagubienia paszportu - to po napisaniu dobrego wniosku/uzasadnienia (konsul moze to 'podkoloryzowac') trzeba czekac 2 tygodnie, moze pare dni krocej. Konsul (? - raczej pracownik konsulatu) stwierdzil po prostu, ze procedura oficjalnie trwa X czasu (obojetnie czy wydanie nowego, czy tymczasowego paszportu), ale moze to byc 'dobrym' wnioskiem znaczaco przyspieszone. Wyskrob porzadne podanie, dodaj dobre uzasadnienie, zalacz papiery od PCT-dawcy - moze da rade skrocic te 2-3 miesiace o pare tygodni. Powodzenia! nara, heh
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.