Rogacz Posted September 28, 2006 Report Share Posted September 28, 2006 Próbowałem w archiwum znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale niestety bezskutecznie. Jestem w USA na programie PCT, chciałbym go przedłużyć ale mam problem z paszportem. Traci on ważność w przyszłym roku. Z tego co wiem to ważny paszport jest jednym z warunków jakie sponsor wymaga. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie chcę wracać do kraju, jeśli to możliwe to chciałbym to załatwić tutaj, w USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted September 28, 2006 Report Share Posted September 28, 2006 Próbowałem w archiwum znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale niestety bezskutecznie.Jestem w USA na programie PCT, chciałbym go przedłużyć ale mam problem z paszportem. Traci on ważność w przyszłym roku. Z tego co wiem to ważny paszport jest jednym z warunków jakie sponsor wymaga. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie chcę wracać do kraju, jeśli to możliwe to chciałbym to załatwić tutaj, w USA. Idz do ambasady/konula. Zrobia paszport w 2 miesiace. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogacz Posted September 28, 2006 Author Report Share Posted September 28, 2006 Próbowałem w archiwum znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale niestety bezskutecznie.Jestem w USA na programie PCT, chciałbym go przedłużyć ale mam problem z paszportem. Traci on ważność w przyszłym roku. Z tego co wiem to ważny paszport jest jednym z warunków jakie sponsor wymaga. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie chcę wracać do kraju, jeśli to możliwe to chciałbym to załatwić tutaj, w USA. Idz do ambasady/konula. Zrobia paszport w 2 miesiace. Już dzwoniłem. Nie 2 a przynajmniej 3,4 miesiące. Problem polega na tym, że chce przedłużyć praktyki na okres kiedy mój paszport będzie już nieważny. Innymi słowy w momencie przedłużania nie będę spełniał warunku jakim jest posiadanie aktualnego paszportu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted September 29, 2006 Report Share Posted September 29, 2006 Próbowałem w archiwum znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ale niestety bezskutecznie.Jestem w USA na programie PCT, chciałbym go przedłużyć ale mam problem z paszportem. Traci on ważność w przyszłym roku. Z tego co wiem to ważny paszport jest jednym z warunków jakie sponsor wymaga. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie chcę wracać do kraju, jeśli to możliwe to chciałbym to załatwić tutaj, w USA. Idz do ambasady/konula. Zrobia paszport w 2 miesiace. Już dzwoniłem. Nie 2 a przynajmniej 3,4 miesiące. Problem polega na tym, że chce przedłużyć praktyki na okres kiedy mój paszport będzie już nieważny. Innymi słowy w momencie przedłużania nie będę spełniał warunku jakim jest posiadanie aktualnego paszportu. Mi mowili 2 miechy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
heh Posted September 29, 2006 Report Share Posted September 29, 2006 Mi mowili 2 miechy. Konsulat w LA przedstawial niedawno sprawe tak, ze - uzasadniony/nagly przypadek (np. pogrzeb), w sytuacji zagubienia paszportu - to po napisaniu dobrego wniosku/uzasadnienia (konsul moze to 'podkoloryzowac') trzeba czekac 2 tygodnie, moze pare dni krocej. Konsul (? - raczej pracownik konsulatu) stwierdzil po prostu, ze procedura oficjalnie trwa X czasu (obojetnie czy wydanie nowego, czy tymczasowego paszportu), ale moze to byc 'dobrym' wnioskiem znaczaco przyspieszone. Wyskrob porzadne podanie, dodaj dobre uzasadnienie, zalacz papiery od PCT-dawcy - moze da rade skrocic te 2-3 miesiace o pare tygodni. Powodzenia! nara, heh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.