Skocz do zawartości

konsekwencje przedłużenia wizy turystycznej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad przedłużeniem wizy turystycznej. W przyszłości jednak chciałabym ponownie odwiedzic Stany jako turystka, a później może nawet starac sie o wize imigracyjną (mój narzeczony rozważa nostryfikowanie tutaj dyplomu lekarskiego i wtedy, juz jako jego żona, chciałabym tu ponownie przylecieć i z nim zostać). Moje pytanie jest więc następujące: Czy moze lepiej nie przedłuzac sobie wizy turystycznej tym razem, zeby w przyszłosci nie miec kłopotu z wjazdem tutaj? Czy ktoś z was miał podobne problemy i został odesłany z lotniska (ewentualnie nie dostał wizy w konsulacie) po przedłużeniu wizy turystycznej?

Napisano

a to zalezy kiedy bys chciala wrocic do USA?jesli bys byla np rok czasu w USA a potem przyjechala do Polski i po paru miesiacach znow chciala poleciec to moga byc problemy na granicy,druga sprawa ze w Ambasadzie nie zbyt dobrym okiem patrza na takie osoby ktore przedluzaja sobie pobyt (jesli bys poszla w krotkim okresie czasu po nastepna wize turystyczna).

Napisano

Zastanawiamy się czy nie wyjechać po odbyciu stażu przez mojego narzeczonego, a to będzie w listopadzie 2008 roku, więc jednak za dłuższy okres czasu. Coraz bardziej utwierdzam sie jednak w przekonaniu, że nie warto sobie mieszać w papierach - i tak byłam tu dłużej niż mówiłam w ambasadzie, miałam zostać tylko na wakacje, a jest juz listopad... Ryzyko "przyczepienia się" do mojej osoby na granicy lub w konsulacie jest więc za duże.

Dziekuję za odpowiedź;)

Napisano

Sprawa wyglada tak ( post pisze po konsultacji z pracownikiem ambasad amerykanskiej w warszawie) Przedluzanie wizy jest jak najbardziej ok dla ciebie bo jestes legalnie chodz wiza turystyczna ci nic nie daje nie amsz prawa do pracy i tak dalej.... jednk... przedluzenie wizy turystycznej.... kazdy kto przebywa na terenie stanow zjednoczonych dluzej niz 3 miesiace jest juz w systemie NAV (to taki system gdzie sa wszyscy ktorzy keidykolwiek mieli kontak z ambasada lub jakim kolwiek urzedem rzadowym usa) zanzaczony na zolto ;) kazdy... co sie z tym wiarze?? w jakims stopniu dokladniejsze przyzenie sie osobie przy nastepnej prubie wyjazdu, przedluzenie wizy turystycznej wiaze sie z utrata wierzytelnosci dla konsula i moze odmowic kolejnych wiz bo alo wiarygodne bedzie to np ze ktos byl rok w usa jako turysta... ok ma do tego prawo ale musi udowodnic ze bylo go na to stac i ze nie podjal zadnej pracy zarobkowej w usa.... W praktyce wyglada to tak ze czesto nikt tego nie sprawdza ale nie tak ze przechodzi to bez echa konsul zawsze dokladnie przyjzy sie twojej wierzytelnosci....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...