Boberka Posted January 10, 2007 Report Share Posted January 10, 2007 Witam chcialam sie zapytac czy byl ktos moze w Resort Quest w Bethany Beach w Delaware? albo moze chociaz zna kogos kto byl? bo rozwazamy wyjazd tatm i chcielbysmy sie dowiedziec cos na temat pracodawcy, pracy i ogolnie tego Bethany Beach czy poza praca jest tam co robic czy raczej nie ma sie co nastwaiac na lokalne rozrywki? a moze znacie jakies fajne miejscowki tam? Z gory dzieki Pozdrawiam Boberka Link to comment Share on other sites More sharing options...
agatenka Posted January 10, 2007 Report Share Posted January 10, 2007 Przeczytaj te wątki: http://www.forum.usa.info.pl/viewtopic.php?p=44882 http://www.forum.usa.info.pl/viewtopic.php?p=26868 http://www.usa.info.pl/board/index.php?showtopic=7124 Nic konkretnego, ale może się przyda Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boberka Posted January 10, 2007 Author Report Share Posted January 10, 2007 Dzieki, zawsze cos z tego co sie zorientowalam na stronce to sporo zwiedzilas pracka jescze nie pewna ale jakby cos to odedzwe sie jescze w sprawie tych rozrywek w okolicach dzieki jeszcze raz i pozdrawiam Boberka PS a w tym roku tez lecisz do usa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
agatenka Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Dzieki, zawsze cos z tego co sie zorientowalam na stronce to sporo zwiedzilas pracka jescze nie pewna ale jakby cos to odedzwe sie jescze w sprawie tych rozrywek w okolicach dzieki jeszcze raz i pozdrawiam Boberka Tak jak gdzieś w tych wątkach napisałam – rozrywek w okolicy jest bardzo mało. Niedaleko (15mil) jest Ocean City więc najlepiej jeździć tam na jakiekolwiek imprezy. W Rehoboth i Dewey Beach też jest kilka knajpek – zdecydowanie mniejsze niż w Ocean City ale za to bardziej klimatyczne. Zależy kto co lubi. Do Bethany jeżdżą najczęściej starsi ludzie i rodziny z dziećmi. Więc jest naprawdę spokojnie, ale mi się to miasteczko podobało. P.S Możesz sobie zobaczyć np. na Gogle Earth jak to mniej-więcej wygląda PS a w tym roku tez lecisz do usa? To się okaże... Są takie plany ale nie chce zapeszać. Już jestem po obronie więc nie mogę już jechać na W&T – zostaje tylko Internship Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalami Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Boberka a na jakie stanowisko jedziesz do Bethany? Bo ja tez sie tam wybieram tylko jeszcze nie wiem czy do Resort Quest... W sumie to dobrze,ze nie ma tam duzo rozrywek, bo kasa nie wyplywa z portfela Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boberka Posted January 11, 2007 Author Report Share Posted January 11, 2007 Tak jak gdzieś w tych wątkach napisałam – rozrywek w okolicy jest bardzo mało. Niedaleko (15mil) jest Ocean City więc najlepiej jeździć tam na jakiekolwiek imprezy. Dzieki za info A moglabys mi napisac jak tam jest z transportem publicznym? jest cos takiego i bez problemu nie posiadajac auta mona tam dotzrec czy raczej tzreba zorganizowac sobie auto aby tam dojechac? a propos wlasnie moze orientujesz sie jak tam jets z kupnem autka i rejestracja bo w ostatnie wakacje jak bylismy w New Jersey to okazalo sie mozemy kupic auto i nawet jedzic na miedzynarodowym prawo jazdy. Jednak z ubezpieczeniem tegoz auta nie jest juz tak prosto bo aby je ubezpieczyc musimy posiadac prawo jazdy z New Jersey (wprowadzili to podobno aby ludzie ze stanu Nowy York nie ubzpieczali u nich samochodow bo w Nowym Yorku sa duzo drozsze ubezpieczenia), I tu zaczynaja sie schody bo okazlo sie ze nie mozemy sobie wyrobic takiego prawa jazdy bo niemamy karty stalego pobyty a wiza J1 i DS nas do tego nie upawniaja. Wiec ostetecznie z autlka wyszly nici Ale i tak bylo super! Pozdrawiam Boberka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boberka Posted January 11, 2007 Author Report Share Posted January 11, 2007 Boberka a na jakie stanowisko jedziesz do Bethany? Bo ja tez sie tam wybieram tylko jeszcze nie wiem czy do Resort Quest... W sumie to dobrze,ze nie ma tam duzo rozrywek, bo kasa nie wyplywa z portfela Jeszcze nie wiem dokladnie, to sie pewnie okaze na targach a wybierasz sie na targi 24 stycznia? czy moze sama sobie zalatwiasz prace? W sumie to dobrze,ze nie ma tam duzo rozrywek, bo kasa nie wyplywa z portfela no niby tak ale nie do konca w zeszlym roku niby w naszej miejscowoscie nie bylo praktycznie zadnych rozrywek a i tak wydalismy niesamowicie duzo kasy jak juz bedziesz cos dokladnie wiedziec w sprawie tego Bethany Beach to daj znac pozdrawiam Boberka Link to comment Share on other sites More sharing options...
agatenka Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 A moglabys mi napisac jak tam jest z transportem publicznym? jest cos takiego i bez problemu nie posiadajac auta mona tam dotzrec czy raczej tzreba zorganizowac sobie auto aby tam dojechac? Można tam dotrzeć na dwa sposoby. 1) Bezpośrednio Greyhoundem z Nowego Jorku do Bethany. Niestety jeździ on tylko raz dziennie i jedzie bardzo, bardzo długo. ( nie wiem czy to połączenie jeszcze jest ponieważ na stronie Greyhounda nie mogłam go znaleźć :roll: – może pojawi się bliżej wakacji bo tą drogą jeżdżą tylko w okresie letnim) 2) Jechać Greyhoundem do Ocean City, Md ( tam autobusy jeżdżą częściej i szybciej) a stamtąd kilka minut autobusikiem Dart ( o ile się nic nie zmieniło to koszt 1$ - linia 208 ) – tutaj masz rozkład w razie czego a propos wlasnie moze orientujesz sie jak tam jets z kupnem autka i rejestracja bo w ostatnie wakacje jak bylismy w New Jersey to okazalo sie mozemy kupic auto i nawet jedzic na miedzynarodowym prawo jazdy. Jednak z ubezpieczeniem tegoz auta nie jest juz tak prosto bo aby je ubezpieczyc musimy posiadac prawo jazdy z New Jersey (wprowadzili to podobno aby ludzie ze stanu Nowy York nie ubzpieczali u nich samochodow bo w Nowym Yorku sa duzo drozsze ubezpieczenia), I tu zaczynaja sie schody bo okazlo sie ze nie mozemy sobie wyrobic takiego prawa jazdy bo niemamy karty stalego pobyty a wiza J1 i DS nas do tego nie upawniaja. Wiec ostetecznie z autlka wyszly nici dotzrec czy raczej tzreba zorganizowac sobie auto aby tam dojechac? W tym za wiele Ci nie pomogę , nigdy nie kupowałam ani nie ubezpieczałam autka w Stanach. Samochód (fajnego Wranglerka 8) ) dostaliśmy od naszej szefowej – przecudownej kobietki. Zawsze jeździliśmy na jej ubezpieczeniu i na międzynarodowym prawie jazdy. Mogę tylko napisać że z wyrobieniem prawa jazdy w Delaware nie ma większych problemów ( przynajmniej tak było ostatnio). Do ustalenia egzaminu ( oprócz wizy i SSN) będziesz potrzebowała 3 koperty zaadresowane do Ciebie na dany adres w DE. Muszą to być koperty „biznesowe” np. paycheck, rachunek za energię czy wyciąg z konta. Podczas ostatniego pobytu chcieliśmy sobie wyrobić tamtejsze prawo jazdy ale za późno się za to zabraliśmy i nie mieliśmy już czasu na zmienianie adresów ( większość korespondencji przychodziło nam na stary adres). Kolega nam doradził żebyśmy wysłali zwykłe koperty sami do siebie :roll: ( u niego w Chicago to przeszło :shock: ) – u nas niestety nie, więc wszędzie podczas zwiedzania również jeździliśmy na międzynarodowym. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalami Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 "w zeszlym roku niby w naszej miejscowoscie nie bylo praktycznie zadnych rozrywek a i tak wydalismy niesamowicie duzo kasy " Bo to tak niestety jest z ta kasa..nie wylatuje tylko na koncu swiata czyli na Alasce..zero miasta, zero wolnego czasu...i jeden spozywczak:D Boberka, nie ide na targi, staram sie zalatwic prace przez firme "beztargowa". Narazie nic nie mowie,zeby nie zapeszac...ale jak tylko cos sie wyjasni to napewno napisze. A tak poza tym to marzy mi sie wlasnie pojechanie do miejscowosci nad oceanem ale nie tak duzej typu OC. Czyli Bethany jest idealne:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
matiq Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Boberka, ja jade do Bethany Beach i bede na targach 24.01. Ty tez jedziesz do resort quest? Masz juz zapanowana date przyjazdu do USA? Ja jade 15.06.a w ogole z jakiegi biura jedziesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.