Skocz do zawartości

Pomozcie absolwentowi:)

Michal/ZG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie!

Na poczatku chcialbym przedstawic Wam moja sytuacje, a potem (oczywiscie w miare mozliwosci) chcialbym uslyszec pare porad:)

W poprzednim roku ukonczylem studia na wydziale ekonomii i marketingu, uzyskujac tytul magistra zarzadzania i marketingu. Oprocze tego posiadam pewne doswiadczenia zawodowe (ktorymi moge sie wykazac czy to przez CV, czy tez referencje - takze nie jestem "golym" absolwentem, bez zadnego wpisu w CV, pracowalo sie tu i owdzie:P) Podczas wakacji w 2006 uczestniczylem w programie Camp America, uzyskujac wize J1, wracajac (nieszczegolnie chetnie) do Polski w trakcie jej waznosci, nie "podpadajac" zatem amerykanskim wladzom w zaden sposob:) Podczas tego wyjazdu zaprzyjaznilem sie z wlascicielem Campu, na terenie ktorego pracowalem (okazal sie na tyle fajnym czlowiekiem, iz zapewnil mi dodatkowa mozliwosc pracy, aktualna caly czas, a nawet odwiedzil mnie w Polsce w grudniu ubieglego roku)

A teraz do sedna sprawy!;) Chcialbym wyjechac do USA w celu podjecia u niego pracy.

Co mam? Prace na miejscu (stan NY), a co za tym idzie pracodawce, ktory chetnie mi pomoze, zapewnione miejsce zamieszkania na terenie USA, wlasne srodki finansowe w Polsce (jezeli ma to jakies znaczenie).

Czego nie mam? Pojecia jak sie do tego zabrac, o jaki rodzaj wizy sie ubiegac, jak wygladaja szanse na taki wyjazd, jakie sa koszty i procedury?

Jezeli ktos z Was moglby mi pomoc, bylbym niezmiernie wdzieczny!

Pozdrawiam

PS. W zwiazku z praca na Campie mam juz wyrobiony social security number

Napisano

Poczytaj o PTC (Professional Career Training) i Internshipie - Te programy przeznaczone są dla absolwentów wyższej uczelni lub osób posiadających co najmniej 2-letnią praktykę zawodową

Jest to staż/praktyka więc musi być związana z kierunkiem twoich studiów i trwa max do 18 miesięcy.

Jest jeszcze wiza H2b – typowo pracownicza (ale o niej nie wiem nic, więc wole nie pisać głupot)

Napisano

No wlasnie myslalem konkretnie o wizie pracowniczej, nie mam ochoty/zamiaru/potrzeby bawic sie w kotka i myszke z urzedem emigracyjnym. Chce zeby to bylo legalnie i mialo rece i nogi. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz:) Czekam na dalsze!

Napisano

Moze powinienes pomyslec o wizie pracowniczej dla specjalistów z wyzszym wyksztalceniem H1B. Powinienes sie w tym celu skontaktowac z prawnikiem emigracyjnym, albo moze to zrobic za ciebie twoj pracodawca. Prawnik ci jakie dokumenty potrzebuje, jakie kryteria trzeba spelniac i jakie masz szanse zeby ta wize otrzymac. Powinienes sie pospieszyc bo aplikacje na ta wize zaczynaja przyjmowac od kwietnia, a limity wyczerpuja sie juz w okolicach polowy maja. Jezeli ja otrzymasz bedziesz mogl zaczac prace od 1 pazdziernika. Wiza ta jest przyznawana na okres 3 lat, po czym mozesz ja przedluzac na miejscu o nastepne 3 lata. Na tej wizie mozesz aplikowac o zielona karte przez sponsoring pracodawcy. Jest to chyba najlepsza z wiz pracowniczych, ale najtrudniejsza w uzyskaniu wiec raczej bez prawnika sie nie obejdzie. Koszty beda sie pewnie wachaly w granicach 5000$, ale warto. Innym wyjsciem jest wiza pracownicza H2B. Do niej nie mosisz spelniac zadnych wysrubowanych kryteriow, w zwiazku z czym otrzymanie jej jest o wiele latwiejsze i szybsze. W otrzymaniu jej moga ci pomoc agencje organizujace wyjazdy do pracy w US, nie koniecznie prawnik. Przyznaja ja do roku czasu (praca sezonowa). Mozesz ja przedluzac na miejscu do 3 lat. Z kosztami roznie bywa. Ja placilem 750$, choc jak bys to robil przez prawnika koszty moga wzrosnac nawet do 2500$. Powodzenia

Napisano

Dzieki serdeczne! A jeszcze jedna sprawa: czy latwiej jest zalatwic wize bedac juz na miejscu w USA? Bo tak sobie pomyslalem, ze moglbym jeszcze sie wybrac z Camp America na program counselor, w ktorym nie jest wymagany status studenta i jako Camp podac ten mojego pracodawcy (juz sie dowiadywalem w biurze Camp America, jest to do zrobienia) Czy ktos sie orientuje czy w ten sposob latwiej jest starac sie o wize?

Napisano

Najlepszym wyjściem dla ciebie jest wyjazd na Internship'a na 18 miesięcy...

Wiza H1B... specjalna pracownicza jest bardzo trudna do zdobycia, strasznie ciężko jest podpasywać doświadczenie i wykształcenie do pracy - świadczy o tym ilość zwrotów - ok 40% aplikacji... możesz się o nią starać będąc na terenie USA... ale zawsze do odebrania jest w twoim kraju macierzystym osobiście - wiec trzeba fatygować się po nią do Polski... i jak wiadomo u konsula rozmowa - nie lekka. 8)

Napisano

czesc

ja mam takie pytanie po czesci zwiazane z tematem: wspomnieliscie o wizie H2B. rozmawialam z przedstawicielem jednego z biur na temat tego programu i powiedzial mi ze jesli jedzie sie z wlasna oferta pracy to twoj pracodawca musi wniesc oplate to jest cos kolo 1000 $ i do tego przedstawic dowody ze nikt z amerykanow nie chcial tej posady i dlatego zatrudnia on obcokrajowca. czy to prawda? czy ktos z was byl z tym programem? latwo jest rzucic haslo program H2B ale jego zalozenia nie sa znane dokladnie.

Napisano

O tym że pracodawca musi coś płacić nie słyszałam.

Natomiast co do pracy skopiuje ofertę jednego z biur

„Rokrocznie ludzie z całego świata przyjeżdżają do Stanów Zjednoczonych z wizą H-2B, żeby mieszkać i pracować, wykonując prace, do których nie zgłosili się obywatele USA. Działalność Programu H2B polega między innymi na kontaktowaniu Polaków poszukujących pracy z amerykańskimi pracodawcami poszukującymi pracowników sezonowych i tymczasowych”

Więc pracodawca musi wykazać że nie może znaleźć amerykańskich pracowników, dlatego najłatwiej jest wyjechać do pracodawcy załatwionego przez biuro.

Szerzej o tej wizie np tutaj:

http://www.workpermit.com/us/employer_h-2b.htm

Dlatego ze swoim pracodawcą dużo prościej jest jechać na Internship.

Pozdrawiam

Napisano

niestety tak, w przypadku wlasnego pracodawcy, to on pokrywa koszty. a to ze strony jednego z biura:

Ponadto uczestnik z własną ofertą pracy musi pamiętać, że koszty uzyskania petycji pokrywa pracodawca i wynoszą one, za jedną petycję, niezależnie od ilości osób na petycji (do 25 osób na jednej petycji):

700 USD InterExchange: opłata za program

1340 USD – opłata za petycję w USCIS

300 USD – koszt 3-dniowej reklamy – ogłoszenia o pracy w lokalnej prasie

Zatem, im większa grupa, tym koszty na osobę są niższe. W grupie nie moze byc mniej niz 5 osób.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...