ania_waw Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 Chyba nie było ostatnio tego tematu, a widze, ze pojawiaja sie pytania o roznice miedzy działaniem komórki w Polsce i w USA. Dlatego chciałam tylko dac rade wszystkim noszacym szkla kontaktowe - w Stanach sa na RECEPTE!! Dlatego wezcie zapas z Polski, bo inaczej ktos bedzie musial wam dosylac, a sprawa z przesylkami moze roznie wygladac Ja mialam wystarczajaca ilosc na ponad 3 miesiace, ale zgubilam jedna i juz bylo nieciekawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantowa Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 Ja tez mialam podobna historie na koniec wyjazdu jak zgubilam soczewke....A za badanie i soczewki chcieli ponad 100 dolcow, ale wkoncu jakis koles sie zlitowal i dal mi za darmo jakies 2-tygodniowki. Takze rzeczywiscie lepiej sie odpowiednio zaopatrzyc. Ale za to bardzo oplaca sie tam kupowac plyny do soczewek, bo sa po 10 $ a w Polsce taki kosztuje ponad 50 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t0d Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 a zwykłe okulary? nie ma tam czegoś takiego jak u nas Vision Express? bo wyjdzie że i to będę musiał kupić na zapas.. (żeby nie było: szkła mam silne: +4,5 , +5,5 cylindryczne, więc zakup na straganie odpada ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantowa Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 Okulary tez na recepte, czyli musisz placic za badanie. Mi u optyka babka tlumaczyla ze na tych badaniach dostajesz recepte i na soczewki i na okulary. Ja swoje przypadkiem rozdeptalam, a potem 2 tygodnie przed wylotem zgubilam soczewke (byly to juz moje ostatnie, bo przedluzylam sobie pobyt do 5 miesiecy). A mam wade -4, a nie widzialo mi sie robienie badan tam, gdyz za ta cene mam soczewki w Polsce przez caly rok. Takze naprawde polecam zabrac zapasowe soczewki i okulary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t0d Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 no to kolejny wydatek :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trolly Posted February 11, 2007 Report Share Posted February 11, 2007 Jest na to rozwiazanie , trzeba wiedziec dokladnie jakie soczewki sie nosi i potrafic to wypisac wedlug ich wzoru, rzecz nie trudna bo na kazdym pudelku jest to napisane. Potem mozna kupic przez neta na stronie http://www.1800contacts.com/ ( sprawdzona) i nie dosc ze omija sie koszt wizyty u okulisty to jeszcze wychodzi to taniej niz w Pl (przynajmniej w przypadku moich soczewek 'toric') Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzztoppl Posted February 11, 2007 Report Share Posted February 11, 2007 a zwykłe okulary? nie ma tam czegoś takiego jak u nas Vision Express? ) Uwaga przygdlugawe!!!!!!!!!! Co do okularow, mialam swoja "przygode" z nimi wiec moge podzielic sie doswiadczeniami. hmmm nie jestem w stanie stwierdzic czy za badanie trzeba palcic dodatkowow czy jest w cenie, ale widzialam promocje typy 2 pary za 100$ (i nie ze starganow) i w cenie sa standardowe szkla plastikowe, za przyciemniame (okulary sloneczne) chyba doliczali z 20$ od pary. oczywiscie lepsze oprawki (ok czytaj ktore mnie sie podobaly ) rzad wielkowsci 70$-350 $ (drozsze juz mi sie odechcialo ogladac ). jednak nawet w tym przedziale cenowym 2 za 100$ spokojnie mozna bylo cos sobie wybrac. Ahah za kazda fanaberie typu antyrefleks, wiekszy wspolczynnik zalamania swiatla czy tez jakies super utwardzenie placi sie ekstra, ale w sytuacjach awaryjnych sie nie wybrzydza:) Oczywisice jest cos "allla" superexsspers- ok ja spotkalam, i oni typowo robia masowe, ja spotkalam je w duzych (przez duze D) supermarketach, ceny ok 50~70$, zreszta glowy nie dam. Zauwazylam ze Amerykanie zwracaja uwage bardziej na wyglad oprawki ale nie za bardzo przejmuja sie co oni tam wlaza (jakie szkla- ale to tylko moje spostrzezenie) Aha ceny jakie podaje dla KANSAS CITY- KANSAS/MISSURI POwiem tak: polecam wziasc z domu zapasowa pare (w ramach mozliwosci) a jeszcze lepiej zrobic dobre okulary u sprawdzonego optyka tutaj w Polsce- Ja chcaialm tylko naprawic ucho(po przejsciach)a w kilku sklepach powiedzieli mi ze oni tak drogimi oprawkami sie nie zajmuja i nawet nie chceli sie podjac naprawy tego.kobiety w 2 sklepach wycenily mi moje okulary (ze szkalmi) na ok 600$. zgadza sie tyle dalam ale zl. podsumowaujac w sytuacjach awaryjnych okulary nie kosztuja majatek, jednak co do jakosci hmmmm mam pewne watpliwosci (szczeg. szkiel). A i oczywiscie najlepiej popytac okularnikow-tubylcow gdzie oni robia okulary | pozdr zzztoppl Link to comment Share on other sites More sharing options...
insomnia Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 hej! Dzięki Waszym wypowiedziom powyżej wiem już że powinnam zaopatrzyć się w dodatkowe pary soczewek, a powiedzcie jak to jest z płynem? Pisał ktoś że w Stanach jest tańszy ale chyba zabieracie początkowo opakowanie z Polski? Powiedzcie czy na lotnisku nie ma problemów z przewozem takiego płynu?? Pakujecie go w folie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
madziarka Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 ja do tej pory nie mialam najmniejszego problemu - oczywiscie przy sobie zawsze mam tylko malutkie opakowanie plynu i opakowanie na soczewki - nigdy nie biore ze soba plynu do USA bo tam to kosztuje naprawde grosze, tym bardziej, ze zwykle sa jakies promocje - typu 2 za 1 cena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam_s Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Chciałbym zapytać jak to jest z przewozem soczewek w bagażu podręcznym - 3 pary (6szt.) ? Pozostałe akcesoria: płyny, pudełka schowam do bagażu głównego, a zapas soczewek wolałbym mieć ze sobą (są dosyć drogie, a pozatym gdyby linie lotnicze zgubiły mój bagaż miałbym problem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.