monia83 Napisano 12 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2007 witam wszystkich czy ktos z Was wyjechal na stale do USA majac skonczone studia prawnicze w Polsce ? Ja mam obrone pracy magisterskiej w czerwcu, po czym lece do usa i biore slub z obywatelem USA. Martwie sie jednak, ze 5lat studiowania pojdzie na marne i tam nigdy pracy nie znajde, zwlaszcza ze lece do Pittsburgha,gdzie nikomu prawnik polski raczej sie nie przyda... Studiowanie kilka lat w law school odpada (za drogo), czy warto inwestowac w LLM? Oczywiscie zakladam, ze nie bede "prawdziwym" prawnikiem, licze ewentualnie na branze uslug zwiazanych z obsluga prawna,moze w miedzynarodowych korporacjach typu deloitte etc... Czy moze w ogole powinnam zapomniec o pracy w swoim zawodzie ? Czy macie jakies rady?
cavscout Napisano 13 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2007 witam wszystkich czy ktos z Was wyjechal na stale do USA majac skonczone studia prawnicze w Polsce ? Ja mam obrone pracy magisterskiej w czerwcu, po czym lece do usa i biore slub z obywatelem USA. Martwie sie jednak, ze 5lat studiowania pojdzie na marne i tam nigdy pracy nie znajde, zwlaszcza ze lece do Pittsburgha,gdzie nikomu prawnik polski raczej sie nie przyda... Studiowanie kilka lat w law school odpada (za drogo), czy warto inwestowac w LLM? Oczywiscie zakladam, ze nie bede "prawdziwym" prawnikiem, licze ewentualnie na branze uslug zwiazanych z obsluga prawna,moze w miedzynarodowych korporacjach typu deloitte etc... Czy moze w ogole powinnam zapomniec o pracy w swoim zawodzie ? Czy macie jakies rady? Jako tzw "polski prawnik" i tak musisz miec uprawnienia z danego stanu (pass the bar). Zawsze jak chcesz mozesz na lokalnym community college skonczyc kurs paralegal (po 2 latach dostaje sie stopien associate) i dostac prace w kancelarii prawnizej. W leprzych kancelariach mozna naprawde niezla kase zarobic. Ale pamietaj ze paralegal to nie jest prawdziwy prawnik tylko tak jaby pomocnik, cos w rodzaju pielegniarki . Jak juz zaczniesz pracowac to mozesz powoli zaczac studia w kierunku prawa. Tutaj masz zasady na temat przyjecia do Pa Bar. Nie wyglada dla Ciebie za dobrze. Przyjmuja prawnikow z obcych krajow ale warunkiem jest minimum 5 lat praktykowania prawa w obcym kraju przed data zlozenia aplikacji. Masz tutaj wiecej informacji http://www.pabarexam.org/Admission_Rules/R...tions/Rules.pdf A tutaj wiecje na temat Pa Bar Assoc. http://www.pabar.org/
monia83 Napisano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Napisano 13 Lutego 2007 dzieki za odpowiedz, chyba rzeczywiscie zainteresuje sie tym kursem na paralegal albo moze lepiej calkowita zmiana "branzy"
cavscout Napisano 13 Lutego 2007 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2007 dzieki za odpowiedz, chyba rzeczywiscie zainteresuje sie tym kursem na paralegal albo moze lepiej calkowita zmiana "branzy" Jak czujesz sie nasilach i masz "powolanie" sproboj swoich sil na pielegniarstwie. Juz po 2 letnich studiach mozna zostac RN. Zapotrzebowanie jest duze i place b. dobre.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.