Skocz do zawartości

wyjazd na h2b z własnym pracodawcą

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

możecie mi podpowiedzieć w jakim biurze najlepiej załatwić taki wyjazd?

mam własnego pracodawcę,

może są możliwości załatwienia wszystkich formalności samemu bez biura?

jaki jest koszt takiego wyjazdu z własnym pracodawcą?

Napisano

Hey Koszty wyjazdu na h2b jest okolo 40% wiekszy niz na Wat.. Jednym z biur ogranizujacych takie wyjazdy jest BTC strona www.stany.pl Tam sa podane wszelkie koszty z wlasnym pracodawca i bez wlasnego pracodawcy. Jezeli chodzi o zalatwienie tego indywidualnie pewnie sie da ale to juz takie proste nie jest... Musisz po szukac na forum bo byl tego typu temat.. Polecam Opcje szukaj

• 4 tygodnie później...
Napisano

Z wlasnego doswiadczenia moge Ci napisac ze nie jest to proste.Mi sie to w ogole nie udalo.Probowalam zalatwic sobie h2b z wlasnym pracodawca na alasce.Wiec nawiazalam wspolprace z biurem student point a oni z biurem interexchange w stanach.Tamto biuro wyslalo do mojego pracodawcy dokumenty, ktorych pomijam fakt nie wypisal na czas.No i tamto biuro nie poinformowalo nawet naszego biura ze pracodawca tego nie wypelnia na czas,przez co starcilysmy miesiac zalatwiania.Potem jeszcze pracodawca musi placic za ogloszenie w gazecie, zeby nikt sie z amerykanow nie zglosil na prace u niego, jak przejdzie ten etap kolejne papiery do wypelniania.Musi taki pracodawca placic kupe kasy za aplikowanie o ta wize, przedstawic ze pokryje Ci koszty powrotu do kraju itd.Jezeli nigdy wczesniej nie zatrudnial taki ktos kogos na h2b i w dodatku nie ma duzej firmy jest to dosc skomplikowane i w dodatku sa male szanse ze on takie pozwolenie dostanie skoro nawet wielkie kasyna w tym roku nie dostaly.Ja ostatecznie wyladowalam w kasynie, ale tak bylo latwiej sie tu dostac niz kombinowac ze swoim pracodawca.

• 2 miesiące później...
Napisano

Gosia,

Ciekawe to co piszesz.

InterExchange Inc. jest organizacja sponsorujaca. A co za tym idzie musi byc organizacja Non-profit. Czyli w/g mojej opinni nie moze zajmowac sie innym rodzajem wizy niz J1.

Czy widzialas gdzies dokumenty opatrzone ich logiem ktore byly wykorzystywane w korespondencji miedzy Toba a pracodawca na Alasce?

Druga sprawa- koszty pracodawcy, ogloszenia - OK.

Tylko warto zrozumiec po co te ogloszenia. Pracodawca musi udowodnic ze za standardowa stawke (okreslona w ogloszeniu) nie znajdzie pracodawcow na miejscu. Dlatego dobrych stanowisk na h2b trudno wyszukac. Chyba nie ma problemu z pracownikami na Alasce czy w Vegas? Oczywiscie slyszalem historie, ze w ogloszeniach znajdowaly sie "michalki" typu do polowu ryb na Alasce - wymagana biegla znajomosc jezyka polskiego. Ale ile w tym prawdy?

Napisano
Gosia,  

Ciekawe to co piszesz.

InterExchange Inc. jest organizacja sponsorujaca. A co za tym idzie musi byc organizacja Non-profit. Czyli w/g mojej opinni nie moze zajmowac sie innym rodzajem wizy niz J1.  

Czy widzialas gdzies dokumenty opatrzone ich logiem ktore byly wykorzystywane w korespondencji miedzy Toba a pracodawca na Alasce?

Wystarczyło wejśc na ich stronę : http://www.interexchange.org/

żeby zobaczyć że organizują H2B

http://www.interexchange.org/h2b-visa/index.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...