Skocz do zawartości

SSN a pozwolenie na prace

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem legalnie w Stanach na wizie K-1. Staram sie obecnie o SSN, jednak bede miala tam uwage ze "VALID FOR WORK ONLY WITH INS AUTHORIZATION" a ja bym chciala popracowac bo w domu mi sie nudzi. Chcialabym prace na pol etatu bo chodze do szkoly i nie mam zbyt duzo czasu na prace. Czy przyszlemu pracowcy pokazuje sie karte z numerem SSN czy wystarczy go podac z pamieci? Czy bardzo tego pilnuja? Wiem ze za pare miesiecy bede miala pozwolenie i nie bedzie zadnego problemu ale jak wspomnialam nudzi mi sie i grisz dodatkowy tez sie przyda.

Dodam ze mieszkam w okolicach DC.

Ania

Bede wdzieczna za odpowiedzi...

Napisano

Wprawdzie małżonkowie obywateli mają darowaną nielegalna pracę, ale Twoja sytuacja jest specyficzna bo wjechałaś na wizie narzeczeńskiej i (prawdopodobnie) wystąpiłaś już o pozwolenie na pracę. Po co chcesz sobie psuć historię imigracyjną? Pozwolenie na pracę przychodzi do góra 90 dni, a ja osobiście nie znam przypadku żeby nie przyszło wcześniej.

Napisano

A poza tym wydaje mi sie, ze jak Cie pracodawca zglosi do podatku, to fakt, ze nie pokazalas mu papierka niewiele pomoze.

Pozostaje Ci wolontariat - moze cos zwiazanego z przyszla praca uda Ci sie znalezc co potem pomoze w CVce? p. zorganizowanie jakiegos eventu dla jakiegos centrum sztuki czy cos. Zawsze jakies kontakty i nie bedzie nudno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...