cegreg Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Witam, W tamtym roku byłem na WAT i pracodawca nie wysłał mi w2. Dodatkowo ostatni payslip jest pisany ręcznie i nie mogę rozliczyć się na podstawie niego. W jednym biurze powiedzieli mi, że mogą rozliczyć mnie na podstawie przedostatniego payslipy, ale wtedy tracę kupę kasy. Bo wraz z ostatnią wypłatą dostałem bonus za całe wakacje i za tą wypłatę zapłaciłem z 700$ podatku. Oczywiście wysyłałem masę maili oraz dzwoniłem, ale na początku jeszcze mnie łączyli z szefem, a teraz to mówią, że go nie ma i nie wiedzą, kiedy będzie albo, że jest zajęty i nie może ze mną rozmawiać. Na maile nie odpisują tzn. odpisali mi raz, że już raz wysyłali i to nie ich wina, że nie dotarł i wyślą mi ponownie jak będą mieli czas się tym zająć - to było w marcu. Na koniec trochę się na mnie zdenerwowali, bo chcieli żebym został dłużej z dwa tygodnie (aż do wylotu), bo nie ma, kto im roboty skończyć. Ale ja wraz ze znajomymi wybrałem zwiedzanie, w końcu to był jeden z moich celów tego wyjazdu. W rezultacie szefostwo się na mnie bardzo obraziło... Co w takiej sytuacji jeszcze mogę zrobić? Czy jest jeszcze jakaś inna droga odzyskania W2 albo całego podatku?? Bo w biurach podatkowych powiedzieli mi, że nic się nie da zrobić w moim przypadku. W jednym biurze powiedzieli mi, że oni mogą porozmawiać z pracodawcą, ale najpierw muszę zapłacić prowizję A w sumie to wątpię, że szefostwo mi ten w2 tak dobrowolnie wyśle, bo wiem z doświadczenia, że są bardzo mściwi.( Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady! cegreg Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted June 10, 2007 Report Share Posted June 10, 2007 Witam,W tamtym roku byłem na WAT i pracodawca nie wysłał mi w2. Dodatkowo ostatni payslip jest pisany ręcznie i nie mogę rozliczyć się na podstawie niego. W jednym biurze powiedzieli mi, że mogą rozliczyć mnie na podstawie przedostatniego payslipy, ale wtedy tracę kupę kasy. Bo wraz z ostatnią wypłatą dostałem bonus za całe wakacje i za tą wypłatę zapłaciłem z 700$ podatku. Oczywiście wysyłałem masę maili oraz dzwoniłem, ale na początku jeszcze mnie łączyli z szefem, a teraz to mówią, że go nie ma i nie wiedzą, kiedy będzie albo, że jest zajęty i nie może ze mną rozmawiać. Na maile nie odpisują tzn. odpisali mi raz, że już raz wysyłali i to nie ich wina, że nie dotarł i wyślą mi ponownie jak będą mieli czas się tym zająć - to było w marcu. Na koniec trochę się na mnie zdenerwowali, bo chcieli żebym został dłużej z dwa tygodnie (aż do wylotu), bo nie ma, kto im roboty skończyć. Ale ja wraz ze znajomymi wybrałem zwiedzanie, w końcu to był jeden z moich celów tego wyjazdu. W rezultacie szefostwo się na mnie bardzo obraziło... Co w takiej sytuacji jeszcze mogę zrobić? Czy jest jeszcze jakaś inna droga odzyskania W2 albo całego podatku?? Bo w biurach podatkowych powiedzieli mi, że nic się nie da zrobić w moim przypadku. W jednym biurze powiedzieli mi, że oni mogą porozmawiać z pracodawcą, ale najpierw muszę zapłacić prowizję A w sumie to wątpię, że szefostwo mi ten w2 tak dobrowolnie wyśle, bo wiem z doświadczenia, że są bardzo mściwi.( Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady! cegreg Zarzadaj od pracodawcy natychmistowe wydanie W-2. Jak odmowi, to zadzwon do IRS i powiedz, ze nie chce ci pracodawca wydac W-2, to szybko go nastawia. IRS jest badzo skuteczny w tych klockach, praktycznie nie pyta sie pracodawcy, tylko odrazu nakazuja wyslapie W-2, albo kara pare tysiecy $. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cegreg Posted June 10, 2007 Author Report Share Posted June 10, 2007 Zarzadaj od pracodawcy natychmistowe wydanie W-2. Jak odmowi, to zadzwon do IRS i powiedz, ze nie chce ci pracodawca wydac W-2, to szybko go nastawia. IRS jest badzo skuteczny w tych klockach, praktycznie nie pyta sie pracodawcy, tylko odrazu nakazuja wyslapie W-2, albo kara pare tysiecy $. Dzięki za odpowiedź! Nie wiedziałem, że IRS może nałożyć na nich jakieś kary, także teraz trochę inaczej maila skonstruowałem;) Telefonicznie i tak ze mną nie będą rozmawiali ewentualnie pomyślałem, że może jakieś biuro podatkowe ich postraszy;). Może ktoś z Was zna takie biuro, które bierze kasę dopiero po załatwionej sprawie tzn. jak uda im się wyciągnąć W-2 i do tego potrafią odzyskać wszystko albo prawie wszystko. Pozdrawiam i dzięki za info!! cegreg Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Zarzadaj od pracodawcy natychmistowe wydanie W-2. Jak odmowi, to zadzwon do IRS i powiedz, ze nie chce ci pracodawca wydac W-2, to szybko go nastawia. IRS jest badzo skuteczny w tych klockach, praktycznie nie pyta sie pracodawcy, tylko odrazu nakazuja wyslapie W-2, albo kara pare tysiecy $. Dzięki za odpowiedź! Nie wiedziałem, że IRS może nałożyć na nich jakieś kary, także teraz trochę inaczej maila skonstruowałem;) Telefonicznie i tak ze mną nie będą rozmawiali ewentualnie pomyślałem, że może jakieś biuro podatkowe ich postraszy;). Może ktoś z Was zna takie biuro, które bierze kasę dopiero po załatwionej sprawie tzn. jak uda im się wyciągnąć W-2 i do tego potrafią odzyskać wszystko albo prawie wszystko. Pozdrawiam i dzięki za info!! cegreg IRS ma wieksza wladze niz USCIS. To chyba jedyna agencja w USA, w ktorej nic nie zginie, nawet cos 100 lat temu dalej maja w archiwach. Prawde mowiac, to chyba najwiecej sie IRS mozna obiawiac w USA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.