seguar Napisano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2007 Witam! Co powinienem zrobic w przypadku gdy bede przewozil 2 nowe cyfrowki i ipoda?? Gdzie je powinienem schowac, czy wszystko w podrecznym czy to jakos podzielic??
ola:) Napisano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2007 Przewieź w podręcznym, jeden iPod i dwie cyfrówki to jeszcze nic wielkiego, problem mógłby się pojawić gdybyś przewoził 2 laptopy, ale znałam przypadki że i to przewozili bez problemow. Odradzam chowania w bagaż główny, bo w polsce może się okazać że juz ich nie masz.
seguar Napisano 21 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2007 no tak, ale jak bede mial w plecaku 2 aparaty (identyczne) to co mam powiedzic celnikowi jesli mnie zaczepi??
ola:) Napisano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2007 Poprostu nie wyciągaj z plecaka, czy tez torby podręcznej, chybaże będzie cię przeszukiwał, to już inna sprawa, zawsze można coś wyyśleć
tissaya Napisano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2007 no tak, ale jak bede mial w plecaku 2 aparaty (identyczne) to co mam powiedzic celnikowi jesli mnie zaczepi?? jeden wloz do podrecznego a drugi do glownego. Inaczej mozesz sie spodziewac szczegolowych pytan. w dodatku jesli ebdziesz je przewozil w oryginalych opakowaniach.. opalata cla nie jest wykluczona.
t0d Napisano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2007 opalata cla nie jest wykluczona. jakiego cla? VAT'u jesli juz - cla na elektronike nie ma od 3 lat (wspolna taryfa celna UE)
seguar Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2007 No tak ale ktos mi kiedys napisal ze mi moga ukrasc nawet z glownego bagazu. Jak bedzie najlepiej przewozic w oryginal;nych opakowaniach czy bez?? I co np wymyslec??
sly6 Napisano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2007 seguar orginalne pudaleka ,paragony oraz gwarancje wloz do glownego bagazu a co do apartow to lepiej jak bedzie widac ze byly uzywane .
seguar Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2007 a wiecie moze jaki jest przykladowy VAT od towaru za np 500$??
t0d Napisano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2007 a wiecie moze jaki jest przykladowy VAT od towaru za np 500$?? 500$ * kurs złotego * 22% = dopłata z tytułu VAT nie jestem pewien jaki kurs biorą celnicy - ale pewnie jest to kurs średni NBP do pewnej wysokości podobno nie trzeba płacić - ale nie rób sobie nadziei bo to jest jakaś śmiesznie mała kwota poza tym zawsze możesz powiedzieć że to na użytek własny - a nie na handel również: że to kupiłeś np na allegro ale w żadnym z powyższych przypadków nie może to być w oryginalnym opakowaniu (a już broń boże z ceną) - gwarancje i inne pierdółki schować jak napisał jeden z moich szacownych interlokutorów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.