Skocz do zawartości

Pare pytan o procedure NVC

pwojciak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, mam pare pytan odosnie procedury wizowej. Mam nadzieje ze ktos sie bardziej orietuje lub przeszedl juz caly proces.

I tak nasza petycja byla skladana w NVC (w centrum wizowym w USA). Ostatnio dostalismy dokumenty ze zaczeli rozpatrywac nasz wniosek [kat 3]... wybralismy agenta w USA, on wypelnil oswiadczenie finansowe (I-864). Przyszly nawet nastepne formularze DS-230 i tu pierwsze pytanie:

1. Czy jesli wyznaczony jest agent to tylko do niego przychodza dokumenty (bo na razie wszystko dostal agent DS-230 i formularz gotowosci do rozmowy z konsulem) czy do nas tez to przyjdzie?? i kto to ma wyslac??

2. Co po wyslaniu formy DS-230?? [nasz agent wyslal te formy do NVC] - czy juz musimy zbierac wszystkie dokumenty??

3. Formularz do gotowosci do rozmowy z konsulem wysylamy do NVC??

za niecale 6 miesiecy koncze 21 lat wiec troche sie martwie czy zdarzyy ze wszystkim...

mam nadzieje ze ktos bedzie mogl pomoc.

pozdrawiam

[piotrek] pwojciak

• 1 miesiąc później...

Napisano

ja niestety nie znam odpowiedzi na te pytanie, ale mam dodatkowe z tym zwiazane:

dostalam do wypelnienia formularz o agencie i adresie - ja jestem w polsce a maz z usa, czy mam wpisac meza, czy moge wpisac swoj adres w polsce? i czy skoro wpisze jedno z nas to wszystkie papierki dostawac bedzie tylko jedno z nas?

Napisano

1.tak tylko do agenta przychodza dokumenty.wy dostaniecie dopiero z polskiej ambasady jak juz wasza sprawe zakoncza w usa i przesla tutaj.agent wypelnia i odsyla

2.po wyslaniu formy ds 230 sprawa jest juz praktycznie zakonczona i odsylaja dokumenty do pl.mozecie powoli zbierac reszte chociaz do rozmowy w ambasadzie jeszcze uplynie troche czasu

3.tak

4.nie wiem ale mysle ze nie bedzie problemu bo wnioski byly skladane duzo wczesniej

Napisano

jesli mam wyznaczonego agenta w USA i on za mnie wypelnia wszystko i odsyla do NVC to kolejne pytanie - co z podpisami na formularzach, bo zauwazylam, ze np. na DS-230 potrzebny jest moj podpis? ma mi je przyslac do podpisania i znowu mam odeslac czy jak? czy moze podpisac sie za mnie???

Napisano

no wlasnie tu jest pogrzebany pies. :P Troche pokrecona jest ta procedura.my zrobilismy to inaczej.jeszcze jak maz byl w pl to podpisalam wszystkie dokumenty gdzie byl potrzebny moj podpis i nie mielismy takiego problemu.(mowie o biografiach i petycji I-130)jak dostalam list z nvc o wyborze agenta wybralam siebie.myslalam ze tak bedzie najlepiej.dokumenty beda do mnie przychodzily wypelnie i odsylam.po kolejnym liscie od nich miala problem.dotyczyl on oplaty tej w wysokosci 380$ i u nas nie ma mozliwosci przelania gotowki w jakimkolwiek banku nie majac podanego nr konta.musialam odeslac te papiery do meza i on to zaplacil.wiec sama widzisz jak to jest.wybierzesz siebie to tobie bedzie wygodniej bo wypelniasz podpisujesz i odsylasz gdzie trzeba a tak troche dluzej bedzie jak wybierzesz kogos w stanach.list od nich idzie 2tyg dluzej albo wcale nie dojdzie.zalozmy ze wypelnisz i odeslesz do nich odrazu to beda mieli po tyg (list polecony prioritetowy) zanim agent odesle do nvc kolejne dni i moze uzbierac sie miesia do tylu.podpisac za ciebie nie moze.ale wybor nalezy do ciebie

Napisano

dzieki za odpowiedz! mam nadzieje, ze nie jestem upierdliwa, ale tak sie zastanawilismy z mezem i mam kolejne pytania :P

-czy mozna te papiery przesylac sobie np. faxem albo przeskanowane i wyslanem emailem? wtedy trwaloby to raz dwa... czy oni w NVC wymagaja oryginalnych podpisow a nie kopii?

-czy zamiast czekac na dokumenty przeslane z NVC moge sciagnac sobie je ze strony www i wypelnic i wyslac wczesniej do meza? nie wiem czy to mozliwe, bo zauwazylam, ze na tym papierze o agencie jest potrzebny konkretny kod kreskowy wiec musze wykorzystac ten przyslany, ale czy na innych przyslanych od nich tez jest cos takiego, czy nie?

pozdrawiam i nie obiecuje, ze wiecej pytan nie bedzie ;)

Napisano

Dostalas pierwszy od nich list o wyborze agenta.Musisz do nich odeslac to w oryginale.nie mozna tego kopiowac powielac skanowac.wlasnie chodzi o ten kod.podejrzewam ze skopiowane dokumenty nie beda dla nich do oczytu i dlatego wymagaja oryginalow.w zaleznosci od tego kogo wybierzesz na agenta dostanie on kolejny list o oplacie 380$(ja to odeslalam do meza.czytaj wyzej)tam bedzie do odeslania im odcinek tez kodem i musicie to odeslac z potwierdzenie zaplaty w oryginale.pozniej jak dostaniecie wnioski ds230 i ten gotowosc do rozmowy z kosulem to ds230 mozesz spokojnie kopiowac ile dusza zapragnie.czyli mozesz sciagnac sobie to z netu ale w oryginale w twoim wykonaniu im odeslac.a pozniej to juz z gorki.jakbys miala jeszcze pytania sluze pomoca.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...