Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! -jesli zły dział proszę o przniesienie.

Niedawno skończyłem studia i szukam sobie teraz pracy może pierwej stazu zależy na co mnie zakwalifikują (jesli jeśli..) Pomyślałem że może w USA bo jest tam dużo firm i raczej są to liderzy w dziiedzinie która mnie interesuje, znalazłem firme wypełniam na stronie formularz no i właśnie. Mam takie pytanie:

*Are you currently authorized to work in the United States?

-Authorized to work for any U.S. employer

-Authorized for current employer only (requires sponsorship)

-Not authorized to work in the U.S.

Do zaznaczenia mam trzy opcje z tego co ja rozumiem, dokładnie to tłumacząc to zaznaczyłem trzecią opcję, ponieważ nie mam żadnej wizy nie starłem się o nią i jak im (tej firmie)pasuje moja osoba i predyspozycje to niech oni tą wize załatwiają.

Tylko właśnie czy wtedy nie powinienem zaznaczyć drugiej opcji? A może dobrze zrobiłem?

Podobną sytauację mam w drugiej firmie:

Please select one and only one from the list below to determine your export control status.

-A citizen or national of the United States

-An alien admitted to the United States as a refugee

-An alien lawfully admitted for permanent residence in the United States (i.e., a "green card" holder; permanent resident alien), does not include F-1 student visa or any other non-immigrant visa (H-1B, J-1, L, TN, etc.) *

-An alien granted asylum in the United States

-Someone granted the status of an alien lawfully admitted for temporary residence in the U.S. as (i) a Special Agricultural Worker or (ii) an Amnesty Applicant (a special program for persons who entered the United States before January 1, 1982 and have continuously resided in the U.S. in an unlawful status since that time, and meet certain special filing requirements)

-None of the Above (Foreign Person, includes anyone with a F-1 student visa or any other non-immigrant visa (H-1B, J-1, L, TN, etc.) )

5 Opcji do wyboru zaznaczyłem ostatnią - ok ?

Napisano

To co zaznaczyles jest w porzadku, tzn. odpowiada stanowi faktycznemu. Ale nie znaczy to, ze firma tak od razu bedzie sie dla Ciebie starac o wize, bo tak szczerze mowiac to jesli maja tu ludzi, ktorzy maja EAD, green card badz OPT to firmy wola wziac kogos kto jest tu, w USA, na miejscu. Moga sprawdzic jego referencje, wezwac na interview itd. Poza tym wiza H1B odstrasza pracodawcow ze wzgledu na koszty i zobowiazanie, ze beda ci placic okreslona stawke plus w razie jakbys byl zwolniony, pokryja Twoj przelot do kraju.

Nie zdziwilabym sie gdyby odezwali sie posrednicy, ale Ci moga Ci obiecac zlote gory, czesto biora pieniadze i ...tyle ich bedziesz widzial. Albo beda brali jakis procent z Twoich zarobkow itd.itp.

Authorized for current employer only (requires sponsorship) - znaczy, ze masz np. H1B i chcesz zeby cie sponsorowali.

Powodzenia, ale zaznaczaj prawde, bo to naprawde wazne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...