karola Posted January 30, 2005 Report Posted January 30, 2005 pos3uchajcie , jak funkcjonuje ten zwrot podatku jak wroce z internshipa do kraju juz? dlaczego w ogóle mam sie starac o zwrot tego podatku?to nie jest tak ze jak ja jestem w USA to musze placic te podatki stanowe, federalne i inne i generalnie nie ulega to zwrotowi? z jakim biurem trzeba sie skontaktowac aby odzyskac podatek? dzieki, karola
Bozka Posted February 3, 2005 Report Posted February 3, 2005 To aby sie staraa o zwrot podatku powinno le?ea w Twoim interesie poniewa? kaska która zosta3a przekazana z Twoich paychecków na podatki jest cie?ko przez Ciebie zarobioona. a podatki które tam p3aci3aś nie dotyczą Twojej osoby. (mam na myśli to ?e podatki p3acisz w Polsce i nie musisz ich p3acia w USA tym bardziej ?e nic z tego nie bedziesz mia3a bo wyjeziesz) Jeśli chodzi o formalną strone to raczej nie polecam robia tego przez instytucje które sie w tym specjalizują - pobierają dośa du?e prowizje a mozna czekaa naprawde d3ugo ( ja ju? czekam czekam ju? 2 rok) W tym roku postanowi3am ?e sama sie tym zajme. Musisz dostaa od pracodawcy druk W2 który on Ci prześle jak ju? bedziesz w Polsce. Powinno to bya gdzieś na początku roku kalendarzowego (przynajmniej ja tak dostawa3am). Nastepnie musisz miea druk który mo?na dostaa w ambasadzie lub ściągnąa z netu (nie znam adresu ale mo?esz zadzwonia do ambasady na pewno Ci podadzą) Poza tym dowiedzia3am sie ?e w ambasadzie są bezp3atne konsultacje na ten temat. Trzeba sie tylko umówia telefonicznie. Ja tak zrobie Pozdrawiam i ?ycze du?ego zwrotu:)
Chomik Posted February 4, 2005 Report Posted February 4, 2005 Nastepnie musisz miea druk który mo?na dostaa w ambasadzie lub ściągnąa z netu Bo?ka ma racje, warto sprobowac samemu. Wszelkie druki sa dostepne tutaj: http://www.irs.gov/formspubs/lists/0,,id=97817,00.html , a Tobie bedzie najprawdopodobniej potrzebny przede wszystkim Form 1040 NR-EZ - http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f1040nre.pdf ... Poza tym polecam - w razie czego - napisac mail do IRSu, chetnie odpowiadaja.
Flame of Udun Posted February 4, 2005 Report Posted February 4, 2005 pos3uchajcie , jak funkcjonuje ten zwrot podatku jak wroce z internshipa do kraju juz?dlaczego w ogóle mam sie starac o zwrot tego podatku?to nie jest tak ze jak ja jestem w USA to musze placic te podatki stanowe, federalne i inne i generalnie nie ulega to zwrotowi? Chcia3bym tutaj napisaa jedno ma3o wyjasnienie. Prosze zwrocic uwage ze uczestnikowi nie przysluguje zwrot podatku tylko zwrot NADPLACONEGO podatku. Kazda osoba musi zaplacic podatek. F
Chomik Posted February 4, 2005 Report Posted February 4, 2005 uczestnikowi nie przysluguje zwrot podatku, tylko zwrot NADPLACONEGO podatku. Kazda osoba musi zaplacic podatek. Chyba ze jest to podatek pobrany zupelnie nieslusznie
Flame of Udun Posted February 4, 2005 Report Posted February 4, 2005 Chyba ze jest to podatek pobrany zupelnie nieslusznie Tzn? "Nieslusznie" moze byc pobrany tylko medicare i social security. F
Chomik Posted February 4, 2005 Report Posted February 4, 2005 Tzn? "Nieslusznie" moze byc pobrany tylko medicare i social security.F Tylko albo az... A wlasnie o nie mi chodzi
Flame of Udun Posted February 4, 2005 Report Posted February 4, 2005 Tylko albo az... A wlasnie o nie mi chodzi no tak moze byc az.. i problem z nimi jest dosc duzy bo trudno odzyskac... F
Chomik Posted February 4, 2005 Report Posted February 4, 2005 no tak moze byc az.. i problem z nimi jest dosc duzy bo trudno odzyskac...F A dlaczego trudno? Trzy dni temu dostalem czek ze zwrotem SS i Medicare... Co prawda z W&T sprzed 3 lat, ale jednak chodzilo o te wlasnie podatki Mysle, ze dla chcacego - nic trudnego
Flame of Udun Posted February 4, 2005 Report Posted February 4, 2005 A dlaczego trudno? Trzy dni temu dostalem czek ze zwrotem SS i Medicare... Co prawda z W&T sprzed 3 lat, ale jednak chodzilo o te wlasnie podatki Mysle, ze dla chcacego - nic trudnego mozesz powiedziec ktory formularz uzyles do tych podatkow? F
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.