Skocz do zawartości

Czy w niemczech tez trzeba placic tax za duza ilosc sprzetu komputerowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jestem sobie teraz w usa na W&T ale niestety zarobie bardzo niewiele mimo ze haruje ciezko :) bo agencja z katowic zwana workusa.pl okazala sie banda decydentow ktorzy sa chciwi kasy a jak juz sie zaplaci to maja wszystko gleboko w d...

wiec pomyslalem sobie ze jakbym wracal z usa to swoja podroz lotnicza moglbym zakonczyc na frnkfurcie a z frankfurtu juz pociagiem do wawy (bo mam bilet louisville -chicago - frankfurt - wawa) bo chcialbym przywiezc ze 2 laptopy i jeszcze pare rzeczy na sprzedaz zeby choc z tego miec jakis zysk dla siebie :/ a jak wyladuje w wawie to zaplace 22% vatu i jeszcze jakies tam inne podatki wiec moje pytanie jest takie:

czy jesli konczylbym podroz we frankfurcie to czy tam bedzie taka sama odprawa celna jak w polsce czy tam nie ma czegos takiego jak podatek za elektronike? z gory dzieki za odp...

ahh no i jeszcze moze ktos wie ile studencki frankfurt -wawa ;)

Napisano

Co do cla we frankfurcie to z tego co slyszalem kontrola celna jest rzetelniejsza.

A moze by tak paczka z USA do Polski? www.polamerusa.com - sprawdzone i sie udalo:D

Napisano
Pomysl jak najbardziej dobry i warto to dobrze rozegrac,poczytaj dobrze Forum i sama zobaczysz jak to sie robi aby nie zbudzac podejrzen.

sam nie sama :( hehe... bo Paulie = zdr. od Paul czyli Pawel

z niemiec chyba jednak zrezygnuje bo skoro nie ma 100% pewnosci to wole nie robic sobie az takiego zamieszania, wezme zapewne jednego lapka i iphone'a na sprzedaz oraz kilka czesci do swojego stacjonarnego kompa typu karta graf, mysz, ram i moze zasilacz

mam nadzieje ze taka ilosc sprzetu uda sie przewiezc bez cla/podatku :) wszystko oczywiscie wypakowane z pudelek, czesci do swojego kompa powiem ze byly uzywane - dostalem od znajomego bo on kupil nowsze ;) lub inna sciema

tylko chcialbym sobie zostawic pudla od lapa i iphone'a w bagazu (tym niepodrecznym) bo to bedzie na sprzedaz wiec warto je zatrzymac i tu rodzi sie pytanie czy celnik sprawdza twoje wszystkie walizki czy tylko ta podreczna?

a co do paczki to sie zdecydowanie boje :/

Napisano

na elektronikę cła nie ma - jest tylko konieczność dopłaty VAT'u - poszukaj gdzie są najniższe stawki i tam przekraczaj granicę - ja to pier.. i nic nie kupuje z elektroniki żeby nie mieć stresu na Okęciu - chyba że za kawę i alkohol też mocno trzepią ? :)

Napisano

ja tam jednak wole zaryzykowac, bo stres ktory moze pozniej okazac sie zyskiem ok 1500 zl sie oplaca ;)

tak wiec jak mowilem jeden lap, jedna komorka, no i do jednego pudelka/siatki grafa, ram i moze procek... ilosc nie hurtowa bo po jednym egzemplarzu bez oryg. pudelek wiec mam nadzieje ze przejde bez zadnych oplat :) a jak nie to trudno, zysk i tak bedzie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...