Skocz do zawartości

wiza narzeczenska/wiza turystyczna

aggga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jezeli nigdy nie bylas w Stanach, to nie powinnas sie martwic. A jezeli juz bylas, to mama nadzieje, ze opuscilas Ameryke w czasie, nie bedac tu nielegalnie ani jednego dnia. Czy Twoj Maz jest Amerykaninem?? A jezeli nie, to jak dlugo ma legalne papiery w Stanach??

Proces wizy narzeczenskiej opoznia sie ostatnio, za duzo nowych spraw i procesow z tym zwiazanych wprowadzili od niedawna.

Trzymam kciuki!!

Nie wystepuj o zadna inna wize - badz cierpliwa. Wiem, ze to ciezkie, ale dasz rade!!

• 1 miesiąc później...

• Odpowiedzi 25
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Hej,

A jak to jest: czy jesli teraz bede sie ubiegac o wize turystyczna to w wypadku jej niedostania moge od razu ubiegac sie o narzeczenska???? Nie chodzi nawet o zadne kretactwa bo jakbym dostala na 10 lat to pewnie bym sobie troche pojezdzila do mojego ukochanego zanim bysmy sie zdecydowali na slub.

Nie wiem zupelnie na co sie zdecydowac. Zalezy mi zeby jak najszybciej byc razem....Ale: skonczylam juz studia magisterskie, na razie nie mam pracy (bo dopiero co z work and travel wrocilam) -moje szanse na turystyczna wydaja mi sie male (no ale cuda sie zdarzaja...) Bardziej mnie jednak interesuje czy staranie sie o wize turystyczna, a w wypadku niedostania jej- o narzeczenska nie bedzie wygladalo podejrzanie i czy to nie opozni dostania tej wlasnie wizy jeszcze bardziej?

Czy ktos mial moze podobny dylemat albo jakies rady?

Napisano

Eveleve gorzej by bylo jakbys nie dostala wizy narzeczenskiej a potem startowala po wize turystyczna bo w odwrotna strone bedzie latwiej jesli papiery Twoje i Twojego narzeczonego przejda przez urzad .Mozesz odrazu starac sie o wize narzeczenska jakbys nie dostala turystycznej.

A Ty jak bylas w USA na J-1 to masz napisane o tym ze nie mozesz wjezdzac na teren USA przez 2 lata ?jak nie masz tego to mozesz startowac po wize czy to turystyczna czy tez narzeczenska.

Napisano

Na obu dotychczasowych wizach do USA mam napisane Not subject to section 212(e) Two year rule does not apply. To samo na obu DS-ach wiec z tym jest OK :-) Gorzej z tym moim nieoddanym I-94 z ubiegłego roku.... No ale mam dowody na to ze wrócilam i jutro odsyłam je razem z I-94 i listem wyjaśniającym. Najgorsze ze im to zabiera okolo 3 miesiecy zeby ta informacje skorygowac w systemie. Na wszelki wypadek wiec wysylam im czytelne kopie a sobie zostawię oryginały...Czytałam tez ze bywa ze nawet jesli l I-94 zostanie zabrany/oddany przy wylocie to i tak nie zawsze informacja od razu zostaje wprowadzona do systemu gdyz oni po prostu z tym nie nadązaja i skladuja mnostwo I-94 w Meksyku (byl to artykul z Rzeczpospolitej). Nie wiem na ile to prawda ale moze cos w tym jest. Zreszta moze wlasnie dlatego mnie wpuścili bez problemow tym razem. Szanse na wize turystyczna mam zapewne takie jak wiekszosc czyli marne 50 %...ale moze warto spróbować......Zwlaszcza jesli jest tak jak piszesz, ze w razie niedostania od razu moge skladac papiery o wize narzeczenska. W takim wypadku ryzyko wydaje mi sie duzo mniejsze :-)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Eveleve i co zrobiłaś? Aplikowałas o turystyczną? Ja jestem w takiej samej sytuacji i myslałam podobnie do Ciebie, ale mi zalezy na czasie... Moj facet juz zbiera wszystko potrzebne do K1 a ja postanowilam sobie darowac turystyczna, ale jestem ciekawa co ty robisz... :)

Daj znac ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...