don pedro Napisano 17 Września 2007 Zgłoś Napisano 17 Września 2007 Mam pytanko. Czy jesli kontynulowalbym legalna prace po 15.10, czyli po wygasnieciu wizy J-1, jeszcze przez tydzien to czy ktos by to odkryl?Chyba wlasciwie tylko Payroll tej firmy moglby na to wpasc, bo oni maja moje papiery (DS-2019). Ale tak wlasciwie to Amerykance by sie nie polapali. Co o tym myslicie?
t0d Napisano 18 Września 2007 Zgłoś Napisano 18 Września 2007 może tak ci napiszę: jeśli kontynuowałbyś pracę po wygaśnięciu j-1 to przestaje ona być legalna - ze wszystkimi tego konsekwencjami. jak dla mnie to dalej będzie łamanie prawa - a jak większość przypadków łamania prawa, zawsze można do tego dojść: wcześniej lub później ale zawsze - także po co kombinować? jak nie teraz to wykryją, to może przy najbliższej okazji starania się o wizę..
aniolova Napisano 18 Września 2007 Zgłoś Napisano 18 Września 2007 zdecydowanie popieram t0d-a. Bedziesz mial problemy. Ale moja wspolpracowniczka ma taka sytuacje ze pracodawca potrzebuje jej jeszcze 2 dni po wygasnieciu wizy (dosc pilna rzecz), wiec placi jej za te 2 dni na wczesniejszym paychecku jako premia. Ale jest to mala firma, wiec moga sobie na to pozwolic. W korporacjach nie ma co na to liczyc. pozdrawiam, aniolova
don pedro Napisano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Napisano 19 Września 2007 No szkoda, bo gruba kasa mi przepadnie, hehe. 8 dni mi zabraknie do zainkasowania 3000 baksow na czysto jako premia (state bonus) zwiazana ze sprzedaza nieruchomosci (pracuje na Property). No ale nic. Nie ma co plakac, bo w koncu bylby to prezent z nieba. Pozdrawiam.
cpi Napisano 20 Września 2007 Zgłoś Napisano 20 Września 2007 rok temu mialem podobne obawy, mimo to zaryzykowalem i pracowalem jeszcze 10 dni po wygasnieciu wizy. nikt nic nie wykryl, nikt o nic nie pytal, kolejna wize dostalem i znowu jestem w usa. wiec bez strachu. jedyne czego ja sie wtedy obawialem, to ze sprawa wyjdzie przy rozliczaniu podatku i wtedy bede mial problemy, ale nic takiego nie mialo miejsca. zreszta nie wierze by tax department sprawdzal kazdego z osobna czy mial prawo jeszcze pracowac czy juz nie. ja bym na twoim miejscu zaryzykowal... choc oczywiscie zgadzam sie z przedmowcami, ze jest to lamanie prawa. twoj wybor.
sly6 Napisano 20 Września 2007 Zgłoś Napisano 20 Września 2007 cpi ale nie masz pewnosci ze kiedys to nie wyjdzie i o tym nalezy pamietac.
tonymontana Napisano 9 Października 2007 Zgłoś Napisano 9 Października 2007 Znam osoby ktore zostawaly rowno 5 miesiecy i pracowaly u jednego pracodawcy i po roku znow przyjezdzaly do USA, do tego samej firmy, znow na 5 miesiecy... Urzad podatkowy nie kontaktuje sie w zaden sposob z Immigration. Mozna sie rozliczac z pieniedzy zarobionych na nielegalu bez problemow. Co nie zmienia faktu,ze prawo jest prawem i w jakis sposob, wykorzystujemy zaufanie i goscinnosc rzadu USA. Ufaja nam,ze Polacy nie beda robic takich jaj.. Smieszne? Nie. Wiecie,ze Ukrainscy studenci moga najwyzej 2 razy w zyciu pojechac na J1?
Szeli Napisano 29 Października 2007 Zgłoś Napisano 29 Października 2007 Wiecie,ze Ukrainscy studenci moga najwyzej 2 razy w zyciu pojechac na J1? Mam znajomych, ktorzy maja obywatelstwo Ukrainskie a studiuja w PL i wtedy sa traktowani tak samo jak my - polacy... wiem, ze studenci z Rosji moga co najwyzej 2x wyleciec na W&T ale to wynika przede wszystkim z tego, ze oni wczesniej zaczynaja studia (chyba ok 16 roku zycia) i konczac je maja max 21 lat... i dlatego przez 2 ostatnie lata studiow moga wyleciec na W&T.
Matosh Napisano 29 Października 2007 Zgłoś Napisano 29 Października 2007 A jezeli jakas osoba z Rosji ktora ma jeszcze 2 lata studiow, juz drugi raz byla na W&T i ma juz 22 lat moze jechac ponownie np. w 2008 na W&T?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.