dagmarcia Napisano 17 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2005 Hejka !!Czy to prawda, ?e egzamin na prawko zdaje sie na w3asnym samochodzie???? Jesli tak to czy samochódten mo?e bya np. wypo?yczony z wypo?yczalni, czy musi bya koniecznie mój??? I czy ktoś mo?e wie gdzie w stanie Maryland najbli?ej Ocean City jest ośrodek gdzie mo?na zdaa taki egzamin??? Samochod moze byc wypozyczony, pozyczony od znajomego, cokolwiek. Roznica polega na tym, ze w Polsce jest flota na ktorej zdajesz prawo jazdy, w USA musisz miec "swoj" srodek lokomocji. Jesli chodzi o osrodek gdzie mozesz zdawac - poszukaj na www.dmv.org Powodzenia! pozdrawiam z San Francisco, dagmarcia
dagmarcia Napisano 17 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2005 a ja slyszalam ze jadac na turystycznej mozna jezdzic na swoim prawa jazdy do miesiacajesli tak nie jest to znaczy ze nie bede mogla podrozowac autem i podziwiac stan po stanie ? Wszystko zalezy od stanu. W Kalifornii mozna, w niektorych stanach nie. Wiecej info: www.dmv.org pozdrawiam z San Francisco, dagmarcia
karon Napisano 17 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2005 czesc yeeee jastem w ekstra humorku dzisial zdawalem egzamin pisemny i zdalem jestem wlasnie w trakcie robienia prawka i moge pare zeczy wyjasnic bo jestem na turystycznej mam 17 lat zrobienie prawka w mojej sytuacji zajmuje wiele czasu bo w polsce blem za mlodyzeby sobie zrobic skonczylem wlasnie pierwszy etap ( 26 godz. w klasie i 6 godz. jazdy ) bylo spokio bo po 45 min na placu moglem jezdzic na ulicach 8) ten etap trwa okolo 3 tygodni w tym czsie dostalem zezwolenie od firm gdzie robie prawko zezwolenie na jazde z rodzicem a a dzis musielem pisac egzamin ,co myslalem ze zalatwie w jezyku polskim jak moi rodzice ale okazalo sie ze robi sie tak tylko dla kogos kto mial prawko z innego kraju i zdaja ten test w gavernment of state mialem stracha bo slyszalem ze jest troche podchwytliwy w j.polskim a w po angielsku to calkiem mnie zgielo , ale poszlo swietie na sto pytan trzeba miec 80% czeka mnie teras przejazdzka do gavernment of state dokumentami ze zdalem pierwszy etap -SS (co mnie przestraszylo ale dowiedzialem sie przez swojego wujka ktorego specjalnie wysllalem do G of S bo ma tam znajoma i dowiedzial sie ze SS mozna usprawiedliwic wysylajac jakis list w ktorym rodzice zaswiadczaja ze w razie wypadku jaki moge miec oni pokryja koszty ) - wiza konczy mi sie za tydzien wiec tez mialem troche stracha ale okazalo sie ze chca tylko photo copie wizy wydanej w polsce a nie wjazdowej wbijanej w stanach - i tlumaczenie aktu urodzenia chyba tyle a co do Hejka Czy to prawda, ?e egzamin na prawko zdaje sie na w3asnym samochodzie?? Jesli tak to czy samochódten mo?e bya np. wypo?yczony z wypo?yczalni, czy musi bya koniecznie mój? to zdawac mozna samochodem swoim lub za oplata okolo $40 wypozyczyc ,wcodzi oplata za sam egzamin z jazdy to $40 ( to tam gzie bede zdawal ) czeka mnie 180 dni jazdy z rodzicem zanim przystapie do 2 etapu a wtedy przez 6 miesecy bede jezdzil bez rodzicow tylko od 5 rano do 12 w nocy JESLI WSZYTKO SIE UDA :oops: pozdro
wiola Napisano 18 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2005 dagmarciu dzieki:) a gdzie mam sprawdzic w jakich stanach moge a gdzie -nie z gory dziekuje pozdrowionka:)
dagmarcia Napisano 18 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2005 dagmarciu dzieki:)a gdzie mam sprawdzic w jakich stanach moge a gdzie -nie z gory dziekuje pozdrowionka:) Nie ma sprawy. Gdzie sprawdzic? Wejdz na www.dmv.org, wybierz po kolei lokalne strony DMV stanow do ktorych sie wybierasz a potem chyba najprosciej bedzie wpisac w wyszukiwarce "International Driving Permits" lub "International Driving License". Powodzenia! pozdrawiam z (deszczowego dzis i mokrego) San Francisco, dagmarcia
wiola Napisano 18 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2005 Dagmarciu dzieki Bylam juz na tej stronce ale niestety jest ona w j.angielskim a te okreslenia i terminologia dotyczaca przepisow to zdecydowanie nie dla mnie Wiec bez pomocy "fachowca" w tym wzgledzie ani rusz Ale do wakacji jeszcze daleko wiec mam nadzieje, ze zdaze sie z tym zapoznac no i wiem przede wszytskim, gdzie szukac dzieki za informacje i za pozdrowienia Przesylam cieplutkie pozdrowionka z lekko zasypanegp sniegiem polskiego pomorza pa
Chomik Napisano 18 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2005 Wiolu, Napisz o jakie stany Ci chodzi, to sprobuje pomoc.
wiola Napisano 18 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2005 Chomiczku dziekuje za dobre checi i pomoc:) Juz biore mapke Otoz moja podroz zaczynam w stanie Teksas--Luizjana--Missisipi--Alabama--Floryda--Georgia--Karolina--Wirginia--Pensylwania--Ohio--Indiana---i w koncu Illinois Wiec sam widzisz, ze drugi kierowca ( czyli ja ) przyda sie z pewnoscia. Nie pytaj sie prosze, ile mam dni na te wycieczke bo malutko, a moze akurat:) Pozdawiam i dziekuje
Chomik Napisano 23 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2005 Otoz moja podroz zaczynam w stanie Teksas--Luizjana--Missisipi--Alabama--Floryda--Georgia--Karolina--Wirginia--Pensylwania--Ohio--Indiana---i w koncu Illinois Witaj! Coz, nie powiem, troche mi zadanie dalas energochlonne , myslalem, ze moze Ci chodzi o jeden stan, gora dwa... Ale po kolei - dzis Ci podam informacje tylko o kilku, reszte uzupelnie za jakis tydzien, bo czas mnie goni i musze pewna wazna sprawe zakonczyc do poniedzialku, mam jednak w pamieci Twoja sprawe, dobrze? Chyba ze juz lada dzien wyjezdzasz, to napisz czym predzej! 1. Teksas - "Generally, a person 18 to 75 years of age with a valid out-of-country driver license in their possession may drive a private, non-commercial motor vehicle in the State of Texas for up to one year from date of entry into the United States" - czyli mozesz jezdzic na polskim przez rok... 2. Alabama – “A non-resident at least 16 years old who has in his immediate possession a valid driver license issued to him in his home state or country.” – tez mozesz spokojnie jezdzic na wlasnym… 3. Georgia – “Georgia recognizes valid driver licenses issued to and held by residents of other countries as long as the "Out Of Country" license is valid.” – jezdzij bez obaw… 4. Wirginia – „If you are a non-resident temporarily living in Virginia, you may drive with your home state or country driver's license and license plates for no more than six months.” – do szesciu miesiecy, albo pol roku 5. Pennsylvania – „If you hold a valid foreign driver's license with a valid International Driving Permit you may drive up to one year in Pennsylvania” – czyli do roku… 6. Illinois – „a foreign national who is temporarily residing in Illinois may continue to drive on a valid driver's license from his/her home country.” – mozesz… Polowa za nami, poczekaj cierpliwie, prosze Pozdrawiam serdecznie...
Reachel Napisano 23 Lutego 2005 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2005 Mam duza prosbe do Chomika, Czy moglbys napisac mi jak jest w Nevadzie, prosze i ewentualnie w Californi Bylabym bardzo wdzieczna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.