Skocz do zawartości

Prawko w USA

220 volt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hejka !!

Czy to prawda, ?e  egzamin na prawko zdaje sie na w3asnym samochodzie????

Jesli tak to czy samochódten mo?e bya  np. wypo?yczony z wypo?yczalni, czy musi bya koniecznie mój???

I czy ktoś mo?e wie gdzie w stanie Maryland najbli?ej Ocean City jest ośrodek gdzie mo?na zdaa taki egzamin???

Samochod moze byc wypozyczony, pozyczony od znajomego, cokolwiek. Roznica polega na tym, ze w Polsce jest flota na ktorej zdajesz prawo jazdy, w USA musisz miec "swoj" srodek lokomocji.

Jesli chodzi o osrodek gdzie mozesz zdawac - poszukaj na www.dmv.org

Powodzenia!

pozdrawiam z San Francisco,

dagmarcia

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
a ja slyszalam ze jadac na turystycznej mozna jezdzic na swoim prawa jazdy do miesiaca

jesli tak nie jest :D

to znaczy ze nie bede mogla podrozowac autem i podziwiac stan po stanie :lol: ?

Wszystko zalezy od stanu. W Kalifornii mozna, w niektorych stanach nie.

Wiecej info: www.dmv.org

pozdrawiam z San Francisco,

dagmarcia

Napisano

czesc :lol: yeeee

jastem w ekstra humorku

dzisial zdawalem egzamin pisemny i zdalem

jestem wlasnie w trakcie robienia prawka i moge pare zeczy wyjasnic bo jestem na turystycznej mam 17 lat

zrobienie prawka w mojej sytuacji zajmuje wiele czasu bo w polsce blem za mlodyzeby sobie zrobic

skonczylem wlasnie pierwszy etap ( 26 godz. w klasie i 6 godz. jazdy )

bylo spokio bo po 45 min na placu moglem jezdzic na ulicach 8)

ten etap trwa okolo 3 tygodni w tym czsie dostalem zezwolenie od firm gdzie robie prawko zezwolenie na jazde z rodzicem a

a dzis musielem pisac egzamin ,co myslalem ze zalatwie w jezyku polskim jak moi rodzice ale okazalo sie ze robi sie tak tylko dla kogos kto mial prawko z innego kraju i zdaja ten test w gavernment of state

mialem stracha bo slyszalem ze jest troche podchwytliwy w j.polskim a w po angielsku to calkiem mnie zgielo , ale poszlo swietie :D

na sto pytan trzeba miec 80%

czeka mnie teras przejazdzka do gavernment of state dokumentami ze zdalem pierwszy etap

-SS (co mnie przestraszylo ale dowiedzialem sie przez swojego wujka ktorego specjalnie wysllalem do G of S bo ma tam znajoma i dowiedzial sie ze SS mozna usprawiedliwic wysylajac jakis list w ktorym rodzice zaswiadczaja ze w razie wypadku jaki moge miec oni pokryja koszty )

- wiza konczy mi sie za tydzien wiec tez mialem troche stracha ale okazalo sie ze chca tylko photo copie wizy wydanej w polsce a nie wjazdowej wbijanej w stanach

- i tlumaczenie aktu urodzenia

chyba tyle

a co do

Hejka

Czy to prawda, ?e egzamin na prawko zdaje sie na w3asnym samochodzie??

Jesli tak to czy samochódten mo?e bya np. wypo?yczony z wypo?yczalni, czy musi bya koniecznie mój?

to zdawac mozna samochodem swoim lub za oplata okolo $40 wypozyczyc ,wcodzi oplata za sam egzamin z jazdy to $40 ( to tam gzie bede zdawal )

czeka mnie 180 dni jazdy z rodzicem zanim przystapie do 2 etapu

a wtedy przez 6 miesecy bede jezdzil bez rodzicow tylko od 5 rano do 12 w nocy JESLI WSZYTKO SIE UDA :oops:

pozdro

Napisano
dagmarciu dzieki:)

a gdzie mam sprawdzic w jakich stanach moge a gdzie -nie

z gory dziekuje :D

pozdrowionka:)

Nie ma sprawy.

Gdzie sprawdzic? Wejdz na www.dmv.org, wybierz po kolei lokalne strony DMV stanow do ktorych sie wybierasz a potem chyba najprosciej bedzie wpisac w wyszukiwarce "International Driving Permits" lub "International Driving License".

Powodzenia!

pozdrawiam z (deszczowego dzis i mokrego) San Francisco,

dagmarcia

Napisano

Dagmarciu dzieki

Bylam juz na tej stronce :D ale niestety jest ona w j.angielskim :( a te okreslenia i terminologia dotyczaca przepisow to zdecydowanie nie dla mnie :(

Wiec bez pomocy "fachowca" w tym wzgledzie ani rusz :lol:

Ale do wakacji jeszcze daleko wiec mam nadzieje, ze zdaze sie z tym zapoznac no i wiem przede wszytskim, gdzie szukac :) dzieki za informacje

i za pozdrowienia :)

Przesylam cieplutkie pozdrowionka z lekko zasypanegp sniegiem polskiego pomorza :(

pa

Napisano

Chomiczku dziekuje za dobre checi i pomoc:)

Juz biore mapke :D

Otoz moja podroz zaczynam w stanie Teksas--Luizjana--Missisipi--Alabama--Floryda--Georgia--Karolina--Wirginia--Pensylwania--Ohio--Indiana---i w koncu Illinois

Wiec sam widzisz, ze drugi kierowca ( czyli ja :lol: ) przyda sie z pewnoscia.

Nie pytaj sie prosze, ile mam dni na te wycieczke :) bo malutko, a moze akurat:)

Pozdawiam i dziekuje

Napisano
Otoz moja podroz zaczynam w stanie Teksas--Luizjana--Missisipi--Alabama--Floryda--Georgia--Karolina--Wirginia--Pensylwania--Ohio--Indiana---i w koncu Illinois

Witaj! :D

Coz, nie powiem, troche mi zadanie dalas energochlonne :) , myslalem, ze moze Ci chodzi o jeden stan, gora dwa...

Ale po kolei - dzis Ci podam informacje tylko o kilku, reszte uzupelnie za jakis tydzien, bo czas mnie goni i musze pewna wazna sprawe zakonczyc do poniedzialku, mam jednak w pamieci Twoja sprawe, dobrze? Chyba ze juz lada dzien wyjezdzasz, to napisz czym predzej!

1. Teksas - "Generally, a person 18 to 75 years of age with a valid out-of-country driver license in their possession may drive a private, non-commercial motor vehicle in the State of Texas for up to one year from date of entry into the United States" - czyli mozesz jezdzic na polskim przez rok...

2. Alabama – “A non-resident at least 16 years old who has in his immediate possession a valid driver license issued to him in his home state or country.” – tez mozesz spokojnie jezdzic na wlasnym…

3. Georgia – “Georgia recognizes valid driver licenses issued to and held by residents of other countries as long as the "Out Of Country" license is valid.” – jezdzij bez obaw…

4. Wirginia – „If you are a non-resident temporarily living in Virginia, you may drive with your home state or country driver's license and license plates for no more than six months.” – do szesciu miesiecy, albo pol roku :)

5. Pennsylvania – „If you hold a valid foreign driver's license with a valid International Driving Permit you may drive up to one year in Pennsylvania” – czyli do roku

6. Illinois – „a foreign national who is temporarily residing in Illinois may continue to drive on a valid driver's license from his/her home country.” – mozesz…

Polowa za nami, poczekaj cierpliwie, prosze :lol:

Pozdrawiam serdecznie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...