Skocz do zawartości

Prawko w USA

220 volt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Mam duza prosbe do Chomika, Czy moglbys napisac mi jak jest w Nevadzie, prosze :D i ewentualnie w Californii :lol:

Bylabym bardzo wdzieczna

No i tu sie zaczyna caly problem... O przepisach Nevady niczego nie mozna sie dowiedziec na odpowiednich - wydawaloby sie - ku temu stronach. :)

Nie slyszalem, zeby ktos mial problemy z jazda po tym stanie, bedac wyposazonym w polskie i miedzynarodowe prawo jazdy, ale... najlepiej by bylo trafic na kogos, kto tak robil, lub na policjanta, ktory nie zna odpowiednich przepisow (jezeli sa w jakim stopniu restrykcyjne). :)

Jezeli chodzi o Kalifornie, to na pewno spotkalem sie z przepisem, iz "If you take a job here or become a resident, you must get a California driver license within 10 days." oraz "The State of California does not recognize an International Driving Permit (IDP) as a valid driver license. California does recognize a valid driver license that is issued by a foreign jurisdiction (country, state, territory) of which the license holder is a resident." :shock:

I badz tu madry... Znam osobe, ktora dostala mandat wraz z odholowaniem samochodu na parking, ale i takie, ktore jezdzily po Kalifornii bez problemu. Ja bym sie chyba tym nie przejmowal, a poza tym - jesli bedziesz miala mozliwosc, to zrob sobie stanowe prawo jazdy. :(

Napisano

Chomiczku dziekuje :D

Tak myslalam ze sie tego nie spodziewales :lol: przepraszam.

Dziekuje za informacje. Musiales sie napracowac, a to jeszcze nie koniec :)

dziekuje dziekuje.

Z Twoich informacji wynika ze w wymienionych stanach spokojnie moge prowadzic samochod. Swietnie! Moze prosciej byloby napisac, w ktorych nie moge :) Mam nadzieje, ze podobnie bedzie w pozostalych.

I spokojnie, nie spiesz sie. Mam duzo czasu. Tyle samo ile do wakacji...

Pozdrawiam cieplutko

Dziekuje

Pa pa

Wiola

Napisano

Dzieki bardzo za odpowiedz :D

Wlasnie tez szukalam juz troche i niczego nie moge dowiedziec sie jak to jest z prawem jazdy w Nevadzie :?

Co do Californi to czy mozliwe jest ze jadac tam droga zgodnie z przepisami policja zatrzyma mnie tam tak poprostu do kontroli??

Napisano
Co do Californi to czy mozliwe jest ze jadac tam droga zgodnie z przepisami policja zatrzyma mnie tam tak poprostu do kontroli??

Very unlikely.

pozdrawiam z San Francisco,

dagmarcia

Napisano

super infa tutaj zapodajecie.

Chomik jakby nie bylo problemem dla Ciebie to napisz jak jest w Nowym Jorku. Rozumiem ze miedzynarodowe prawo jazdy jest niezbedne?

Czy na B2 bede mogl prowadzic samochod w NY?

Napisano

Chomik jakby nie bylo problemem dla Ciebie to napisz jak jest w Nowym Jorku. Rozumiem ze miedzynarodowe prawo jazdy jest niezbedne?

Odpowiedz masz tutaj: http://www.nydmv.state.ny.us/license.htm#d...romothernations ... Czy mam tlumaczyc? :D

W skrocie: mozesz jezdzic na polskim, miedzynarodowe nie jest obowiazkowe, ale warto je miec. :lol:

P.S. Wiolu, poczekaj jeszcze kilka dni, prosze...

Napisano

Chomiczku oczywiscie :D

Jestem bardzo cierpliwa i wierzaca w ludzi osobka. Napisales, ze pamietasz o mnie, a raczej o moim pytanku :) wiec nie mam powodu, aby Ci nie wierzyc :lol:

POzdrawiam cieplutko z zmrozonego pomorza brrrrr

Viola

Napisano

Odpowiedz masz tutaj: http://www.nydmv.state.ny.us/license.htm#d...romothernations ... Czy mam tlumaczyc? :D

W skrocie: mozesz jezdzic na polskim, miedzynarodowe nie jest obowiazkowe, ale warto je miec. :lol:

P.S. Wiolu, poczekaj jeszcze kilka dni, prosze...

dzieki!

Napisano

Nie wiem w sumie po co sie bawia w te wszystkie Miedzynarodowe Prawa Jazdy jeśli zgodnie z prawem federalnym Nie jest ono wa?ne ale owszem jak zwykle ka?dy stan ma swoją odrebną polityke.

Co do tego komunikatu: http://www.polishconsulatechicago.org/inde....asp?page=head4 to owszem jest to fajne i raz mi uratowa3o skóre ale to by3o w Polskiej dzielnicy za to ju? ko3o muzeum techniki i nauki musia3em spedzic ponad godzine na dyskusji z panami oficerami bo za bardzo nie wiedzieli Jak mają to rozumiea skoro nikt na ich komisariacie nie umie tego komunikatu potwierdzia... i w3aściwie nie wiem czemu ale puścili mnie choa oficer na koncu poradzi3 bym zabardzo nie rzuca3 sie w oczy No nic to tyle o komunikacie.

Na szczeście od początku 2005 roku mo?na wyrobi sobie tzw. ILLINOIS TEMPORARY VISITOR DRIVERS LICENSE

i jest to naprawde super sprawa no przynajmniej dla tych co planują powrót (nale?y pamietaa ?e jest ono wa?ne tak d3ugo jak d3ugo masz wa?ną wize z lotniska). Prawko to jest traktowane jako dokument USA czyli ju? nie trzeba biegaa z paszportem po piwo :D)

Pozatym odsy3am do strony:

http://www.cyberdriveillinois.com/departme...pvisitordl.html

Wiem ?e to dzia3a gdy? moja znajoma w3asnie jest na kursie i musia3a tylko przedstawia wniosek zaraz, zaraz a:

I-94 (Arrival/Departure Record) wraz ze swoim paszportem (musi bya aktualny)

Tak wiec to ju? pikuś no i standardowe op3aty, nie wiem jak wy ale ja jestem z tego zadowolny bo wkoncu mo?na sobie planowaa wycieczke z prawdziwego zdarzenia i nie martwic sie o jakieś tam papierki, a ?e dolar s3aby to jest chyba najlepszy czas na zjechanie USA bo to euro wcia? za drogie a ju? funt to mo?na zapomniea o tripie po UE i GB choa jak widaa euroentuzjaści muszą sie denerwowaa bo Euro te? leci.... no nic w razie jakiś pytan chetnie pomoge albo podziele sie informacjami... aha jak cos to zajrzyjcie tu: http://www.poloniawchicago.com/ mo?na tam znaleza informacje na ten sam temat co prawda stronka jakoś dziwne jest skonstruowana ale mo?na dogrzebaa sie do ró?nych informacji :lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...