Skocz do zawartości

Szansa na wize H2B

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć !!!

Krótko przedstwaie moja sytuacje -

W 2004 roku byłam w USA na W&T przez 4 miesiace wróciłam i nastepnego roku tj 2005 w czerwcu dostałam wize B1/B2 i wyjechałam do Stanów - na lotnisku wbili mi pobyt 6 miesiecy który przedłuzyłam legalnie w urzedzie do 9 miesięcy - dostałam nową I-94 i wróciłam do Polski w kwietniu 2006. W kwietniu 2007 roku starałam sie ponownie o wize B1/B2 - niestety odmowa, postanowiłam spróbowac jeszcze raz w Sierpniu tego roku wraz z pomocą mojej Ciotki z USA która jest obywatelem i akurat przebywała na wakacjach. Pojechałam z nią na rozmowe. Znowu odmowa długie wyjasnienia konsula który tak wyjaśniał swoja decyzje - "Pani nie złamała żadnego prawa USA bo wszystkie dokumenty są OK, nie została Pani USA ani jednego dnia dłuzej niz pania mogła i ja to wiem ale 9 miesiecy na wizie turystycznej w USA to zbyt długo. Widze ze ma pani bardzo dobra prace w Polsce ale przez nastepny rok prosze nie przyjezdzac po wize bo to strata pani czasu" Czyli wszystko jest ok ale narazie nie:(((

Mimo wszystko bardzo chce leciec do Stanów i zapisałam sie na program H2B w najblizszym czasie czeka mnie wizyta w ambasadzie - i tu moje obawy:

1. Czy mam szanse dostac wize H2B ?

2. Czy w DS 156 pisac prawdę dotyczacą mojego pobytu w stanach przez 9 miesiecy na wizie turystycznej - czy tez napisać że byłam krócej??? Wcześniej pisałam prawde i to własnie ten fakt decydowała o odmowie ????

Bardzo prosze o wasze opinie i sugestie

Dziekuje

Napisano

ukasz teraz maja wszystko w systemie i nie radze pisac ze bylas krocej bo mozesz sobie wiecej narobic zlego niz to jest wszystko warte.Po drugie jak przedluzalas pobyt w USA i to legalnie to bylo duze prawdopodobienstwo ze Ambasada o tym wiedziala i dobrze zrobilas piszac prawde.

Napisano

hmm, to chyba po to wlasnie wymyslili ten druczek i-94, ktory zabieraja przy wylocie, zeby immigration wiedzialo jak dlugo bylas w usa. na pewno gdzies to rejestruja, wiec jak mozesz pisac w aplikacji ze bylas krocej, skoro oni nawet bez pytania ciebie moga sprawdzic ile naprawde bylas. przynajmniej mi sie wydaje, ze wlasnie tak to dziala.

Napisano

Witam! Nie wiem kto cie namowil na staranie sie o wize H2B w takiej sytuacji ,to jest tylko wyciagniecie pieniedzy.Ja jestem w podobnej sytuacji wrocilam do kraju po 5 m-ch tylko dlatego tak dlugo bylam gdyz skradziono mi paszport z wazna promesa wizowa, po roku stanelam po wize i niestety dostalam odmowe nie pomoglo to ze zostalam w ich kraju okradziona ze musialam czekac na dokumenty z Polski zeby wyrobic nowy paszport.Po odmowie obywatel amerykanski odwolywal sie i po 6 miesiacach stanelam znowu po wize i znowu odmowa,po raz kolejny odwolanie obywatela ponowne stawanie w lipcu i znowu odmowa(moge starac sie za rok).Chcialam tez starac sie o wize H2B ale firma powiedziala mi ze skoro w tak krotkim czasie mialam odmowy to nie ma szans zebym dostala wize zalecili przeczekanie roku dwoch lat.Ja tez podalam prawde ze bylam 5 m-cy gdybym sklamala i powiedziala ze bylam 1-2 m-ce moze byloby inaczej.Oni uwazaja ze jezeli dostajesz wize pobytowa na 6 m-cy to jest za dlugi okres dla turysty i mysla ze pracowalas,w twoim przypadku pracowalas legalnie ale teraz starajac sie o wize turystyczna wiedza ze lecisz do pracy.Chcialabym sie mylic .Zycze Ci wszystkiego najlepszego.Powodzenia

Napisano

ali nie wiem czy wiesz ale jest cos takiego jak paszport tymczasowy ktory wyrabia sie po to aby dana osoba wrocila do Polski i pewnie dlatego Konsul sadzil ze moglas szybciej wrocic.

Napisano

Tak wiem ze jest paszport tymczasowy ale na niego czeka sie tyle samo co na 10 cio letni.Musialam otrzymac dokumenty z Polski potwierdzone przez notariusza zeby zlozyc wniosek o paszport w NJ.Wiem tylko jedno czy dostaniesz wize czy nie to wola konsula.Otrzymujac promese w 1999 nie mialam zadnych papierow otrzymalam na 10 lat,bylam 4 razy w stanach zawsze wracalam na czas ,mam prace ,rodzine i nie wykazuje wiezi z krajem? szkoda mowic

Napisano

Dla innych osob ktore mialy by problemy z paszportem:

III. Osoba ubiegająca się o wydanie paszportu tymczasowego z prawem jednokrotnego przekroczenia granicy, wydawanego na powrót do kraju w miejsce utraconego paszportu polskiego, składa osobiście:

Dwa podpisane i czytelnie wypełnione kwestionariusze paszportowe (wypełnione literami drukowanymi, z uwzględnieniem polskich znaków ? patrz: zasady wypełniania kwestionariusza paszportowego)

Trzy aktualne fotografie o wymiarach 3,5 x 4,5 cm., wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym jasnym tle, mające dobrą ostrość, pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron (en face). Fotografia ma przedstawiać osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami, patrzącą na wprost z otwartymi oczami, z naturalnym wyrazem twarzy i zamkniętymi ustami. Jedna z fotografii powinna być podpisana na odwrocie ołówkiem (wyraźnie: imię, nazwisko i data urodzenia).

Oświadczenie o okolicznościach i dacie utraty paszportu, którego formularz można uzyskać w Konsulacie, a także na stronie internetowej www.polishconsulateny.org. Wypełniając oświadczenie, należy w szczególności podać swój ostatni adres w Polsce, nazwę miejscowości, w której wydano paszport oraz datę jego wydania (przynajmniej rok).

Polski dokument ze zdjęciem, potwierdzający tożsamość.

http://www.polishconsulateny.org/index.php?p=58

I nie sadze aby na ten dokument czekalo sie dlugo ,np w Europie czeka sie okolo 2 tygodni na paszport tymczasowy.

Napisano

W moim przypadku to bylo tak 29 marca skradziono mi torebke ze wszystkimi dokumentami prawo jazdy polskie,paszport,kary.Zglosilam to wydarzenie na policje dostalam raport z kradziezy,czekalam dwa tygodnie bo mialam nadzieje ze chociaz paszport zwroca.Zadzwonolam do konsulatu w Chicago tam mi powiedzieli ze wszystkie papiery musze zlozyc w NY.Czekalam na dokumenty potwierdzajace moje dane z Polski .Na poczatku maja wyslalam dokumenty z Polski i z policji do konsulatu.Paszport otrzymalam w lipcu.Zgadz sie ze moglam zlozyc o paszport tymczasowy ale to nie mialo sensu poniewaz okres oczekiwania byl taki sam a kwota nie wiele mniejsza.,Mysle ze stawajac po wize konsulowi nie podobal sie moj paszport wydany w USA.Ale to jest nie wazne w tej chwili mam nowy paszport wydany w Polsce,moze jak w przyszlym roku bede ponownie starac sie o wize nie bedzie konsula kul w oczy moj paszport.Zalezy mi tez na powrocie do Stanow Myslalam ze moze starajac sie o wize kanadyjska a pozniej o amerykanska byloby latwiej?

Pozdrawiam

Napisano

Co do wizy kanadyjskiej to jakbys miala w paszporcie wize amerykanska to moze bys miala latwiej a tak musisz Ich przekonac po co tam lecisz,na ile oraz ze na czas wrocisz .

Co do zmiany paszportu to czasami takie cos pomaga a czasami nie .

Napisano

Kolezanka w Stanach ma znajomych w kanadzie byc moze oni wystawia mi zaproszenie.Polecialabym tam na 3 tygodnie.W Polsce mam stala prace mozna powiedziec ze prowadze z mama dzialalnosc gospodarcza tyle tylko ze firma jest zarejstrowana na mame (emerytka),mam rodzine,meza,dzieci.Moze gdybym wlasnie dostala wize do kanady to byloby latwiej przekonac konsula amerykanskiego?Ale i tak czuje sie pokrzywdzona poniewaz promese mialam wazna do 2009,okradziono mnie w ich kraju, mialam nadzieje ze jak wracalam o czasie to stajac po wize wbija mi do roku tak jak mialam poprzednio.Konsul cierpliwie wysluchal co mam do powiedzenia i powiedzial ze niestety teraz nie dostane.Po drugim odwolaniu stanelam do tego samego konsula wiec powiedzial zeby bylo sprawiedliwie to oddal moj wniosek kolezance,ona rowniez wysluchala cierpliwie i powiedziala ze skoro kolega tak zatwiedzil 3 m-ce wczesniej to ona tez nie widzi zebym tym razem otrzymala wize.,i tak kolo sie zamyka .Moge ponownie ubiegac sie za rok czyli w lipcu ale czy dostane tez niewiadomo.Dlatego tez szukam sposobow i mozliwosci zeby powrocic do USA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...