koala Napisano 13 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam. W tegoroczne wakacje byłam w USA z Camp Ameryki. Chciałabym w przyszłym roku pojechać znów do Stanów i pracować na tym campie na którym pracowałam teraz, ale problem polega na tym, że właśnie skończyłam studia i nie jestem studentką!!!! Wyczytałam na stronie konsulatu o wizie typu H-2b, ale oczywiście informacji jak to się załatwia nie znalazłam i kto się może o nią ubiegać itp. Czy może ktoś mi doradzić, czy załatwia się to na własną rękę, czy są jakieś biura i jak to wygląda jak ma się kogoś kto chce Cię zatrudnić- masz pewnego pracodawcę ( czy taka osoba też musi wypełniać jakieś papierki- jak tak to jakie) i kiedy trzeba składać podania o tą wizę i ile to kosztuje?? Jak widać totalnie się w tym temacie nie orientuje:)) jak wiecie gdzie znajdę wyczerpujące informacje na ten temat napiszcie mi proszę!!!! dzięki:):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUGAZI Napisano 13 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Października 2007 To sie zalatwia tak samo jak wize J1, zapytaj w biurze przez ktore jechalas na kampa, czy mozesz pojechac w przyszlym roku na H2B. Jezeli nie oni to bez problemow powinnas znalezc inne ktore ma w ofercie H2B. Mysle, ze sporo informacji znajdziesz po wrzuceniu w wyszukiwarke hasla H2B (prawy gorny rog 'Szukaj', potem 'opcje zaawansowane') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibone Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Witam jesli chodzi o H2B to jasne jest wiele biur, ktore moga Cie wyslac na taka wize, ale generalnie to niewiele jest miejsc i pracodawcow porownujac z W&T, i na H2b moze akurat nie byc oferty tam gdzie chcialabyc jechac. No i dlatego pomimo to ze skonczylas studia, z tego co wiem dalej mozesz jechac na W&T ) takze popytaj sie w swoim biurze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darius HSP Inc. Napisano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 byłem w USA na wizie H2B już dwukrotnie... Firma dla któej pracowałem prowadzi teraz rekrutację osób zainteresowanych wyjazdem na wizę h2b... Wiza typu H2 jest to wiza pracownicza. Obecnie otrzymuję się pozwolenie na pobyt i pracę w USA do 10 miesięcy. O wizę całkowicie ubiega się pracodawca amerykański. Składa podanie o petycje na Twoje nazwisko. Firma tym samym obliguje się do zapewnienia opieki nad pracownikiem podczas całego pobytu w USA. Nie jest wymagany status studenta do otrzymania tego typu wizy, jednak przy rozmowie z konsulem należy podać stopień związania z krajem, tj. rodzina, majatek itd... W przypadku studentow jest to sprawa oczywista, gdyż są to studia ( powód na powrót jak najbardziej wiarygodny...) W momencie otrzymania petycji od pracodawcy umawiane jest spotkanie w ambasadzie; wypełniamy odpowiednie druki dołączamy petycje, krótka rozmowa i ... gotowe. Za dwa dni paszport wraca z wbitą wizą i lecimy... Bardzo dobrze jest mieć swojego przewodnika, który wszelkie formalności załatwi za nas. Niektóre biura podróży oferują program H2B, ale za swoją obsługę i skojarzenie z pracodawcą bioirą dodatkowe opłaty... Najlepszym rozwiązaniem jest dotarcie do pracodawcy, który oferuje teg typu program i dopiąć wszelkie formalności osobiście bez żadnych pośredników... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agaUSA24 Napisano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 ... jednak przy rozmowie z konsulem należy podać stopień związania z krajem, tj. rodzina, majatek itd... czy konsulowi trzeba dostarczyc jakieś dokumenty, np, jeśli mam swoją nieruchomość, to potrzeby by był wypis z ksiag wieczystych? i czy trzeba by to przetlumaczyc na ang? Czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o tym powiązaniu z krajem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUGAZI Napisano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 ... jednak przy rozmowie z konsulem należy podać stopień związania z krajem, tj. rodzina, majatek itd...czy konsulowi trzeba dostarczyc jakieś dokumenty, np, jeśli mam swoją nieruchomość, to potrzeby by był wypis z ksiag wieczystych? i czy trzeba by to przetlumaczyc na ang? Czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o tym powiązaniu z krajem? Wlasna nieruchomosc to jest dosc powazny argument podczas rozmowy z konsulem, jezeli nie najsilniejszy. Ja idac na spotkanie w sprawie wizy H2B mialem swoj wyciag, byl w oryginale nieprzetlumaczony. Jednak w trakcie rozmowy nie byl potrzebny, wiec nie wiem czy tlumaczenie byloby potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankam Napisano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 na rozmowie z konsulem USA w Polsce nie trzeba miec tlumaczen na angielski jesli sie ma papiery po polsku - tam znaja polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.