sylwia_k Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Jakis czas temu zamiescilam watek o swoich problemach ze zmiana statusu w Stanach na H-1B. Mialam dylemat czy starac sie z Polski, czy zostac w Stanach i czekac co z tego wyjdzie. Zdecydowalam sie w koncu zostac. Na szczescie w zeszlym tygodniu przyszla pozytywna odpowiedz. Teraz mam kolejne pytanie. Poniewaz mam juz tu zmieniony status, wiec chcialabym w koncu pojechac do POlski w odwiedziny. Czy ktos ma pojecie jak to bedzie w ambasadzie? Jestem tu 4 lata, wczesniej raz zmienialam status na F1 i teraz na H-1B. Nie bylam w tym czasie w POlsce. Czy ta rozmowa to bedzie formalnosc i dostane wize, czy moze byc problem. Dziekuje
sly6 Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 a na jaki status zmienilas,jak na F-1 to jesli wizy nie dostaniesz w Polsce to na tej F-1 nie wrocisz juz do USA i bedziesz musiala sie od nowa starac o wize do USA...
max321 Napisano 17 Października 2007 Zgłoś Napisano 17 Października 2007 Jak mialas status przez caly czas to powinna byc formalnosc. Generalnie jak idziesz po pieczatke H1B do konsulatu to sie generalnie nie czepiaja.
dżola Napisano 18 Października 2007 Zgłoś Napisano 18 Października 2007 Ja tez bylam w Stanach na statusie tyle ze z H3 i troche ponad miesiac temu mialam ten sam dylemat, ale wrocilam do Polski, dostalam wize (H1B) i juz jestem spowrotem w US. Generalnie wszystko zalezy od konsula, ale moim zdaniem nie powinni sie czepiac. Mi zajelo to 3 minuty. Pozdrawiam!
sylwia_k Napisano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Napisano 18 Października 2007 Mam jeszcze pytanie odnosnie dokumentow, jakie dokumenty oprocz aplikacji i tego co otrzymalam tutaj z immigration powinnam zabrac do ambasady?
max321 Napisano 18 Października 2007 Zgłoś Napisano 18 Października 2007 Mam jeszcze pytanie odnosnie dokumentow, jakie dokumenty oprocz aplikacji i tego co otrzymalam tutaj z immigration powinnam zabrac do ambasady? Ode mnie checil tylko ten papir z INS i paszport, ale to bylo w grudniu '99 wiec moze sie pozmienialo:):)
dżola Napisano 18 Października 2007 Zgłoś Napisano 18 Października 2007 Mam jeszcze pytanie odnosnie dokumentow, jakie dokumenty oprocz aplikacji i tego co otrzymalam tutaj z immigration powinnam zabrac do ambasady? Ja mialam ze soba wszystko! Ale chcieli tylko Approval Notice (H1b) i papiery ad statusu z H3. To wszystko. Nie wiem czym oni sie tam kieruja, ale obok mnie byl koles ktory jechal na H1B z Microsoftu i tlumaczyl sie tam dobre 15 minut. Dlatego trudno jest cokolwiek przewidziec bo kazda sprawa jest indywidualna. Jedno co moge Tobie zasugerowac to to, ze nawet jesli zaczna do Ciebie mowic po polsku (a przy mnie z kazdym zaczynali rozmowe po polsku) to od razu zmieniaj jezyk na angielski - to zaoszczedzi Tobie dodatkowych pytan o znajomosc jezyka. Ja tak zrobilam, a Pan z Microsoftu tlumaczyl sie caly czas po polsku... i nie wiem jak to sie zakonczylo bo ja odczekalam 10 minut, zalatwilam swoje i wyszlam a On jeszcze stal przy okienku. Przede wszystkim sie nie stresuj bo to widac! No i powodzenia!
sylwia_k Napisano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Napisano 18 Października 2007 czyli jesli ja zmienialam status z F1, to powinnam tez ze soba zabrac wszystkie papiery dotyczace F1? Mam jeszcze pytanie, ile czasu bylas na H3 zanim zmieniles na H1B? I czy bylas w ogole w Polsce na H3? Dzieki za wszystkie informacje
dżola Napisano 19 Października 2007 Zgłoś Napisano 19 Października 2007 No mnie akurat o ten papier pytali - co mialo udowodnic ze bylam w US legalnie. Na statusie H3 bylam pol roku. I w tym czasie nie bylam w PL, przylecialam dopiero po wize H1B (approval wiadomo dostalam w Stanach), choc liczylam sie z tym ze moge juz tu nie wrocic, no ale jestem Generalnie cala rola wizyty w ambasadzie w Twoim przypadku (moj tez byl taki) sprowadza sie moim zdaniem do tego zeby im udowodnic ze podczas pobytu w US bylas caly czas legalnie - to moim zdaniem wszystko o co im chodzi, bo jesli dostalas approval na H1B tzn ze Cie tu sprawdzili i gdybys sie nie "nadawala" to bys go nie dostala. Poza tym nie wiem czy to ma znaczenie, ale ja w Stanach bylam juz wczesniej na turystycznej i zawsze wracalam w terminie a wlasciwie nawet duzo przed. Takze to byl moj kolejny wyjazd ale pierwszy na ktorym zmienilam status. I jak zostaly mi zeskanowane palce w ambasadzie Pani przejrzala "cos" w komputerze i stwierdzila: "you're clear" - cokolwiek to znaczylo. Takze nie wiem naprawde przy takich kombinowanych przypadkach zmian statusow trudno stwierdzic czego oczekuja, ale moim zdaniem powinnas wrzucic na luz - to podstawa!, i isc z zalozeniem ze wyjdziesz z wiza! Glowa do gory bedzie dobrze!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.