tomaszwl Napisano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2008 Ufny czy nie - oni tez mi zaufali przygarniajac tak naprawde obca osobe pod swoj dach na 2 tygodnie. Silnik - teraz mam 6 litrow V12, wiec wiem cos o spalaniu takich silnikow - na moje szczescie jezdze bardzo niewiele - 10, max 15k km rocznie, wiec czy pali 10 czy 20 litrow na 100km, to nie ma az takiego duzego znaczenia. Samochod oczywiscie dla siebie. Motocykle - do nauki jazdy kupilem sobie stara Suzuki GS750 (1981), za 1400$ z nowymi oponami i po wymianie plynow, filtrow i przegladzie. Dla znajomych kupilem Yamahe V-Star 650 (2006), a dla siebie jak juz sie naumiem jezdzic - Honda VTX1800C (2003) - pojechalem po bandzie Oczywiscie moje uwagi odnosily sie do miejsc, ktore bylo mi dane odwiedzic i zdaje sobie sprawe, ze w roznych miejscach USA moze byc roznie. Co do przyszlego roku - to, gdzie sie udam bedzie zalezalo czy pojade sam czy nie - jezeli sam, to nie bede odwiedzac drugi raz tych samych miejsc, natomiast w przypadku osoby towarzyszacej bede mogl sie poswiecic i posluzyc za cos w rodzaju przewodnika. Pozdro, Tom
Casey Napisano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2008 tomaszwl zalatw sobie miedzynarodowe prawo jazdy przed wylotem do USA ,mozesz to zalatwic w swoim urzedzie komunikacji. Czy to prawda że w USA wymagają od obcokrajowców informacji na prawku ŻE MOŻNA PROWADZIĆ AUTA Z AUTOMATYCZNĄ SKRZYNIĄ BIEGÓW? Znajomy był ostatnio w US i nie chcieli mu wypozyczyć samochodu z automatem(ma prawko nowego typu). Jeśli to prawda to gdzie można takie cuś załatwić? Pytam bo nie chciałbym odmowić sobie przyjemności pojeżdżenia jakimś Camaro lub jakims krążownikiem Pozdrawiam CASEY
Wojtek-J Napisano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2008 Nie chce generalizowac, kraj 30 razy wiekszy niz Polska, co stan to przepisy - ale nigdy nie slyszalem o niczym takim (przynajmniej w odniesieniu do stanow Virginia, Maryland, Florida i w DC). Jak znajomy opisywal cala historie? Moze doszlo do jakiegos nieporozumienia?
Casey Napisano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2008 Jak znajomy opisywal cala historie? Moze doszlo do jakiegos nieporozumienia? Twierdzi że brakowało na PJ info o tym że jest "uprawniony do prowadzenia pojazdu wyposażonego w automatyczną skrzynię biegow" Co oznaczało iż musiał zadowolić się autem z manualem.
Wojtek-J Napisano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2008 Twierdzi że brakowało na PJ info o tym że jest "uprawniony do prowadzenia pojazdu wyposażonego w automatyczną skrzynię biegow"Co oznaczało iż musiał zadowolić się autem z manualem. Ja na swoim prawie jazdy z Virginii nie mialem slowa o typie skrzyni biegow - nie ma to wiec tam znaczenia - ale w innych stanach moze byc inaczej. Szukalem teraz w Google informacji o takich ograniczeniach - wszelkie informacje znalezione przeze mnie dotyczyly Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii - nie mowie jednak, ze to niemozliwe
AniaW Napisano 15 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2008 ja tak sobie troche egoistycznie zapytam o sprowadzanie samochodu z usa do pl bo mi to chyba trza tak jak krowie na rowie tlumaczyc co zrobic. Obecnie mieszkam w minnesocie - odwiedza mnie moja mama. 2 dni temu dowiedzielismy sie ze moj mlodszy brat mial wypadek ( staral sie uniknac uderzenia sarny i wjechal w drzewo kasuje samochod) - on jest wmiare w porzadku- samochod totalnie nie. Zeby uspokoic mame zaoferowalam ze albo jeje dam swoj samochod albo niech sobie kupi tutaj drugi skoro tu jest i przeslemy do Polski. Oobiscie przerabialam tylko czesc zakupu i testowanie aut - totalnie nie mam pojecia jakie papiery i co i jak zeby wyslac ten samochod do polski jako mienie przesiedlencze. Jakby mi ktos mogl krok po kroku wytlumaczyc byla bym bardzo wdzieczna! z gory dziekuje.
sly6 Napisano 15 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2008 A TY ten samochod na mienie przesiedlencze bedziesz uzywac w Polsce bo jesli nie to nic z tego nie wyjdzie i lepiej juz wyslac jako Mamy czy tez brata samochod ,,wyslij na port w Niemczech lub tez Litwie to zaoszczedzicie na oplatach celnych i podatkowych , wiecej tutaj masz o mieniu przesiedlenczym: http://www.polishconsulateny.org/index.php?p=52
pigi1981 Napisano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2008 a ja mam pytania do tych co już "byli i kupili" 1. czy łatwo było dostać wizę ( mąż zamierza powedzieć, że jedzie po samochód i pokazac lokatę z przeznaczonymi na to dolarkami a do tego ze ma stałą prace w norwegii a ja w polsce) 2. piszecie o wysłaniu auta do Niemiec w celu zaoszczędzenia cła i podatków a nie jest to tak, że musi on (auto) wtedy byc zarejestrowany w Niemczech?i dopiero tak jakby sprzedac go do Polski? a co do zarejestrowania to czy Polak czyli obcokrajowiec może to zrobić? coś mi tu nie gra. pomożcie prosze bo to zyciowe marzenie męża i chciałabym żeby się ziściło
sly6 Napisano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2008 Jak przekona Konsula o tym ze jedzie po samochod i wraca to dostanie bezproblemu wize,wazne aby wiedzial gdzie chce kupic,co i ile miej wiecej to moze kosztowac .Niech wezmie zaswiadczenie ze pracuje legalnie w Norwegii albo cos co pokaze ze tam mieszka legalnie.Zadnej lokaty niech nie bierze. Co do sprowadzania samochodu to Polska jest w Unii i tam sie placi clo;vat gdzie jest tanio .Wiec nie trzeba niczego rejestrowac w Niemczech,wazne aby wkupic ubezpieczenie ,moze tez byc odprawiony samochod na Litwie jesli ktos ma tam blisko.
automotive Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 ja na miejscu tych co naprawde chca kupić tylko samochod w usa a nie zwiedzac kupilbym go online z polski. to bardzo proste tylko sprzeczne z mentalnoscia polakow na temat rzeczy namacalnych <lol> jesli auta uszkodzone to najlepiej na aukcjach, jesli całe to polecam cars.com co do tych wszystkich wymienionych oplat to róznie to interpretujecie, ale fakt faktem ze w niemczech lepiej jest robic oplaty niz w polsce co nieoznacza ze nie mozna robic tego w takim magicznym kraju jak czechy:) co do oplacalnosci wszystko ma swoje plusy i minusy, ja np ani jednego motoru nie kupilem, a kupilem ok 50samochodów, czuje sie w usa jak wygnaniu biznesowym, ale materialnie jest OK. czyli wg mnie motocykle sa nieoplacalne. do autora: ciekawa plan podróży po samochód do usa;D
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.