Skocz do zawartości

Po auto do USA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ufny czy nie - oni tez mi zaufali przygarniajac tak naprawde obca osobe pod swoj dach na 2 tygodnie.

Silnik - teraz mam 6 litrow V12, wiec wiem cos o spalaniu takich silnikow - na moje szczescie jezdze bardzo niewiele - 10, max 15k km rocznie, wiec czy pali 10 czy 20 litrow na 100km, to nie ma az takiego duzego znaczenia. Samochod oczywiscie dla siebie.

Motocykle - do nauki jazdy kupilem sobie stara Suzuki GS750 (1981), za 1400$ z nowymi oponami i po wymianie plynow, filtrow i przegladzie. Dla znajomych kupilem Yamahe V-Star 650 (2006), a dla siebie jak juz sie naumiem jezdzic - Honda VTX1800C (2003) - pojechalem po bandzie ;)

Oczywiscie moje uwagi odnosily sie do miejsc, ktore bylo mi dane odwiedzic i zdaje sobie sprawe, ze w roznych miejscach USA moze byc roznie.

Co do przyszlego roku - to, gdzie sie udam bedzie zalezalo czy pojade sam czy nie - jezeli sam, to nie bede odwiedzac drugi raz tych samych miejsc, natomiast w przypadku osoby towarzyszacej bede mogl sie poswiecic i posluzyc za cos w rodzaju przewodnika.

Pozdro,

Tom

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
tomaszwl zalatw sobie miedzynarodowe prawo jazdy przed wylotem do USA ,mozesz to zalatwic w swoim urzedzie komunikacji.

Czy to prawda że w USA wymagają od obcokrajowców informacji na prawku ŻE MOŻNA PROWADZIĆ AUTA Z AUTOMATYCZNĄ SKRZYNIĄ BIEGÓW?

Znajomy był ostatnio w US i nie chcieli mu wypozyczyć samochodu z automatem(ma prawko nowego typu).

Jeśli to prawda to gdzie można takie cuś ;) załatwić?

Pytam bo nie chciałbym odmowić sobie przyjemności pojeżdżenia jakimś Camaro lub jakims krążownikiem ;)

Pozdrawiam CASEY

Napisano

Nie chce generalizowac, kraj 30 razy wiekszy niz Polska, co stan to przepisy - ale nigdy nie slyszalem o niczym takim (przynajmniej w odniesieniu do stanow Virginia, Maryland, Florida i w DC).

Jak znajomy opisywal cala historie? Moze doszlo do jakiegos nieporozumienia?

Napisano
Jak znajomy opisywal cala historie? Moze doszlo do jakiegos nieporozumienia?

Twierdzi że brakowało na PJ info o tym że jest "uprawniony do prowadzenia pojazdu wyposażonego w automatyczną skrzynię biegow"

Co oznaczało iż musiał zadowolić się autem z manualem.

Napisano
Twierdzi że brakowało na PJ info o tym że jest "uprawniony do prowadzenia pojazdu wyposażonego w automatyczną skrzynię biegow"

Co oznaczało iż musiał zadowolić się autem z manualem.

Ja na swoim prawie jazdy z Virginii nie mialem slowa o typie skrzyni biegow - nie ma to wiec tam znaczenia - ale w innych stanach moze byc inaczej.

Szukalem teraz w Google informacji o takich ograniczeniach - wszelkie informacje znalezione przeze mnie dotyczyly Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii - nie mowie jednak, ze to niemozliwe ;)

• 5 tygodni później...
Napisano

ja tak sobie troche egoistycznie zapytam o sprowadzanie samochodu z usa do pl bo mi to chyba trza tak jak krowie na rowie tlumaczyc co zrobic. Obecnie mieszkam w minnesocie - odwiedza mnie moja mama. 2 dni temu dowiedzielismy sie ze moj mlodszy brat mial wypadek ( staral sie uniknac uderzenia sarny i wjechal w drzewo kasuje samochod) - on jest wmiare w porzadku- samochod totalnie nie. Zeby uspokoic mame zaoferowalam ze albo jeje dam swoj samochod albo niech sobie kupi tutaj drugi skoro tu jest i przeslemy do Polski. Oobiscie przerabialam tylko czesc zakupu i testowanie aut - totalnie nie mam pojecia jakie papiery i co i jak zeby wyslac ten samochod do polski jako mienie przesiedlencze. Jakby mi ktos mogl krok po kroku wytlumaczyc byla bym bardzo wdzieczna! z gory dziekuje.

• 1 miesiąc później...
Napisano

a ja mam pytania do tych co już "byli i kupili"

1. czy łatwo było dostać wizę ( mąż zamierza powedzieć, że jedzie po samochód i pokazac lokatę z przeznaczonymi na to dolarkami a do tego ze ma stałą prace w norwegii a ja w polsce)

2. piszecie o wysłaniu auta do Niemiec w celu zaoszczędzenia cła i podatków a nie jest to tak, że musi on (auto) wtedy byc zarejestrowany w Niemczech?i dopiero tak jakby sprzedac go do Polski? a co do zarejestrowania to czy Polak czyli obcokrajowiec może to zrobić? coś mi tu nie gra.

pomożcie prosze bo to zyciowe marzenie męża i chciałabym żeby się ziściło :)

Napisano

Jak przekona Konsula o tym ze jedzie po samochod i wraca to dostanie bezproblemu wize,wazne aby wiedzial gdzie chce kupic,co i ile miej wiecej to moze kosztowac .Niech wezmie zaswiadczenie ze pracuje legalnie w Norwegii albo cos co pokaze ze tam mieszka legalnie.Zadnej lokaty niech nie bierze.

Co do sprowadzania samochodu to Polska jest w Unii i tam sie placi clo;vat gdzie jest tanio .Wiec nie trzeba niczego rejestrowac w Niemczech,wazne aby wkupic ubezpieczenie :),moze tez byc odprawiony samochod na Litwie jesli ktos ma tam blisko.

• 2 miesiące później...
Napisano

ja na miejscu tych co naprawde chca kupić tylko samochod w usa a nie zwiedzac kupilbym go online z polski. to bardzo proste tylko sprzeczne z mentalnoscia polakow na temat rzeczy namacalnych <lol>

jesli auta uszkodzone to najlepiej na aukcjach, jesli całe to polecam cars.com

co do tych wszystkich wymienionych oplat to róznie to interpretujecie, ale fakt faktem ze w niemczech lepiej jest robic oplaty niz w polsce co nieoznacza ze nie mozna robic tego w takim magicznym kraju jak czechy:)

co do oplacalnosci wszystko ma swoje plusy i minusy, ja np ani jednego motoru nie kupilem, a kupilem ok 50samochodów, czuje sie w usa jak wygnaniu biznesowym, ale materialnie jest OK.

czyli wg mnie motocykle sa nieoplacalne.

do autora: ciekawa plan podróży po samochód do usa;D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...