Wojtek-J Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 Mam do Ciebie pytanie (nie jestem pewien jaki jest stan rzeczy) - mozna sprowadzic samochod lub motocykl do portu w Polsce lub w Niemczech, a wszelkie oplaty wniesc w Czechach? Czytalem, ze mozna zarejestrowac pojazd za granica, ale czy mozna wyslac sprzet do portu w Polsce, a oplaty celne uiscic w Niemczech na przyklad? Jezeli tak - wspominane przez Ciebie Czechy to dobre rozwiazanie. Jezeli nie (co wydaje mi sie bardziej pradopodobne) - Czechy przegrywaja z Niemcami, bo brakuje im dostepu do morza. Sprowadzanie motocykli stalo sie rzeczywiscie raczej nieoplacalne (a jeszcze niedawno byl to calkiem niezly interes). Zmienilo sie wszystko z nowym cennikiem Suzuki. Bandit 650A - 21 000 zl , GSX-R 600 - 32 500 zl , GSX-R 1000 - 36 500 - do tego wszystkiego przy zakupie motocykla otrzymuje sie akcesoria o wartosci 3000 zl (do wyboru). Przy tych cenach konkurencja (Yamaha, Honda, itd.) nie ma wiekszych szans na sprzedaz swoich motocykli w starych cenach (bo jaki szaleniec zaplaci za R6 49 000 zl, gdy nieco gorszego GSX-R 600 moze kupic za 32 500? - nie jestem fanem marki Suzuki, ale chyba nie zastanawialbym sie dlugo nad wyborem przy takiej roznicy cenowej). Sprowadzanie z USA rowniez staje sie nieoplacalne, bo po dodaniu kosztow sprowadzenia i oplat celnych taki motocykl w Polsce kosztuje czesto wiecej niz nowy z salonu (mowie ciagle o Suzuki). Nie tracimy jednak gwarancji, ktora czasem moze sie przydac i mozemy zaoszczedzic na kupnie akcesoriow. Spadaja ceny nowych motocykli - spadaja ceny uzywanych motocykli (zwykle nie w tak duzym stopniu, ale jednak ...). Trzeba jeszcze dodac, ze rynek motocykli oszalal pod wzgledem cen na poczatku tego sezonu - w 2007 roku ceny byly zdecydowanie wyzsze i calkiem oplacalne bylo sprowadzenie czegos z USA.
sly6 Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 Mozesz samochod-motocykl oclic na Litwie bo czasami tam Polacy takie cos robia lub tez Niemcy. Nie mozesz wyslac samochodu do Polski a oclic go w Niemczech.
Wojtek-J Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 Mozesz samochod-motocykl oclic na Litwie bo czasami tam Polacy takie cos robia lub tez Niemcy. Rozumiem, dzieki za odpowiedz. Wychodzi z tego, ze najbardziej oplacalne moze byc wyslanie pojazdu do Gdyni (chyba, ze blizej nam do portu w Niemczech) i oplacenie podatku w innym kraju. Jesli sie nie myle - wartosc naliczonego cla i akcyzy sie nie zmieni, ale zamiast 22% podatku VAT w Polsce, zaplacimy 19% podatku VAT w Niemczech, Czechach lub na Slowacji i 18% na Litwie.
sly6 Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 Wojtek wlasnie o ten vat chodzi i jesli samochod jest drogi to mozna nie zle zaoszczedzic
automotive Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 ostatnie posty sa błedne... możesz wysłać samochod np do niemiec a oclic go w czechach lub kazdym innym Panstwie w europie biorać dokument przewozowy T1. Vat się placi w zaleznosci od kraju ale akcyze i tak sie placi w Polsce. nie trzeba rejestrowac auta w czechach, niemczech czy gdziekolwiek tam Ci sie rozchodzi. robie tak jak czepiaja mi sie do rachunków - gram im wtedy na gulu a w czechach wszystko sie zalatwi:) ach te czechy... ja nie wysylam samochodow bezposrednio do Polski bo to najgorszy wariant. czy ktos z Was byl kiedykolwiek w gdyni i widzial gdzie stoja kontenery, jak sa zabezpieczone, ile rzeczy ginie z aut, czesci samochodowych itd?? TO NAJGORSZY WARIANT i za przeproszeniem dla emerytów co uwazaja ze tak jest najlatwiej, najspokojnie i nie wiem co jeszcze wtedy czuja. Kazdy rozsadny woli zrobic inaczej chodzby ze wzgledu na to ze nie bedzie dawal sie swoim okradac z wyzszych oplat ktorzy mu sie smieja w twarz!! głowny powod dla ktorego czesto zabieram auta z niemiec do czech jak czasami komus cos odwali i chce swoja pozycja w pracy sie popisac... po prostu jestem na to uczulony. do czech nie jest daleko i człowiek sobie w brode nie pluje ze mogło bys taniej bo to bo tamto;) co do motocykli sam widzisz, nie oplaca sie i tyle - chyba ze dla siebie, ktos ma znajomego co mu wysle a on sobei tylko odbiera to tak, ale caly proces zarobkowy to tyle samo pracy co przy aucie a profitów mało. zawsze mozna poprosic o bardziej przyzwoity rachunek na samochod ale nie przeginac struny prosze bo jesli dobrze wszystko wywazycie to tego rachunku nawet przy obecnych przepisach przy oplacaniu akcyzy nie podwaza i wtedy najwiecej zaoszczedzicie. popatrz na to z innej strony: czechy ciesza sie ze ktos przyjezdza do nich z innnych krajów bo to ich pieniadz i kazdy klient sie liczy bo jak sam powiedziales sa ograniczeni bo nie maja dostepu do morza.
sly6 Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 faktycznie masz racje,bierze sie druk T1 i mozna jechac zalatwiac sprawy
automotive Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 faktycznie masz racje,bierze sie druk T1 i mozna jechac zalatwiac sprawy dzieki
Wojtek-J Napisano 1 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2008 ostatnie posty sa błedne... możesz wysłać samochod np do niemiec a oclic go w czechach lub kazdym innym Panstwie w europie biorać dokument przewozowy T1. Vat się placi w zaleznosci od kraju ale akcyze i tak sie placi w Polsce. nie trzeba rejestrowac auta w czechach, niemczech czy gdziekolwiek tam Ci sie rozchodzi. robie tak jak czepiaja mi sie do rachunków - gram im wtedy na gulu a w czechach wszystko sie zalatwi:) ach te czechy...ja nie wysylam samochodow bezposrednio do Polski bo to najgorszy wariant. czy ktos z Was byl kiedykolwiek w gdyni i widzial gdzie stoja kontenery, jak sa zabezpieczone, ile rzeczy ginie z aut, czesci samochodowych itd?? TO NAJGORSZY WARIANT i za przeproszeniem dla emerytów co uwazaja ze tak jest najlatwiej, najspokojnie i nie wiem co jeszcze wtedy czuja. Kazdy rozsadny woli zrobic inaczej chodzby ze wzgledu na to ze nie bedzie dawal sie swoim okradac z wyzszych oplat ktorzy mu sie smieja w twarz!! głowny powod dla ktorego czesto zabieram auta z niemiec do czech jak czasami komus cos odwali i chce swoja pozycja w pracy sie popisac... po prostu jestem na to uczulony. do czech nie jest daleko i człowiek sobie w brode nie pluje ze mogło bys taniej bo to bo tamto;) co do motocykli sam widzisz, nie oplaca sie i tyle - chyba ze dla siebie, ktos ma znajomego co mu wysle a on sobei tylko odbiera to tak, ale caly proces zarobkowy to tyle samo pracy co przy aucie a profitów mało. zawsze mozna poprosic o bardziej przyzwoity rachunek na samochod ale nie przeginac struny prosze bo jesli dobrze wszystko wywazycie to tego rachunku nawet przy obecnych przepisach przy oplacaniu akcyzy nie podwaza i wtedy najwiecej zaoszczedzicie. popatrz na to z innej strony: czechy ciesza sie ze ktos przyjezdza do nich z innnych krajów bo to ich pieniadz i kazdy klient sie liczy bo jak sam powiedziales sa ograniczeni bo nie maja dostepu do morza. OK, dzieki za szczegolowa odpowiedz - teraz wszystko jasne. Pewnie niejednej osobie przydadza sie podane przez Ciebie informacje. O przeprawach w Gdyni sporo czytalem (min. o ciaglym wymuszaniu lapowek), nie mialem z tym jeszcze jednak nigdy do czynienia.
tomaszwl Napisano 3 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2008 A ja dzisiaj robie sobie wycieczke do Bremerhaven po Dodge'a - w koncu. Najlepszy jest sposob zalatwiania sprawy - wszystko zalatwione z agencja celna mailowo, lacznie z zamowieniem tablic wyjazdowych i ubezpieczeniem. Mam nieodparte wrazenie, ze w naszym pieknym inaczej kraju takie cos jeszcze przez kilka (nascie?) lat nie bedzie mozliwe. Oczywiscie nie musze chyba mowic ze nie zostalem potraktowany jak zlodziej, ktory zanizyl fakture i trzeba mu policzyc wartosc auta z eurotaxu. Ciekawe tylko czy ktokolwiek przy zdrowych zmyslach sprowadzalby samochod zza jakiejkolwiek granicy kupujac go w cenie z eurotaxu. Jak wroce, to napisze relacje. Pozdro, Tom
sly6 Napisano 3 Listopada 2008 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2008 tomaszwl problem polega na tym ze nadal za duzo ludzi uwaza ze zanizanie wartosci,klamstwa sa czyms ok i dobrym i jesli ta postawe w jakis sposob sie wypleni to wtedy porozmawiamy o zmianie nastawienia, a tak przy takim czyms cierpia inne osoby .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.