Skocz do zawartości

Jak zrobic?

BANANOWY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mianowicie chodzi mi że w wakacje chce pojechac na work&travel. I teraz moi rodzice chcą pojechac (jakos w styczniu) do USA. I tu zaczyna sie moj problem bo:

1) Jezeli teraz nie dostane wizy do USA to moge miec problem z dostaniem studenckiej na ten program?

2) Jezeli teraz dostane wize na pół roku to straci ona ważność gdy już powinienem byc w stanach na programie... Jak to zrobic? Jak bede mial wize ważną np jeszcze przez miesiąc moge iść po wize studencką???

3) Jezeli bede miał wize np na 10lat to bede musiał wyrabiac sobie wize studencką?

Dzieki z góry :]

Napisano

1) Tego Ci nikt nie powie na 100%. Mozesz miec ale nie musisz.

2) Jezeli pytasz czy mozesz isc w Polsce po wize studencka to mozesz. Nawet powiniens. Bez tego na W&T pracowac Tobie nie bedzie wolno.

Masz na mysli wize czy promese? Promese otrzymujesz w ambasadzie a wize wlasciwa dostajesz na lotnisku. JEzeli masz na mysli juz wlasciwa wize wbita w Stanach, to po 6 miesiacach bedziesz nielegalnie. Aby miec status studenta musisz wjechac jako student lub zmienic status w Stanach. Aczkolwiek z tego co ja wiem na W&T wizy nie dostaniesz bedac w Stanach :)

3) tak

Napisano

Wiza studencka:

Osoby planujące podjąć naukę na amerykańskim uniwersytecie, w innym ośrodku akademickim, szkole podstawowej, średniej lub językowej powinny starać się o wizę F-1.

http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...esearchers.html

wyjazd na work i travel:

Program „Praca i Podróże" (Work and Travel)

W ramach programu „Praca i Podróże" (Work and Travel) studenci zagranicznych uczelni wyższych wyjeżdżają do Stanów Zjednoczonych do pracy wakacyjnej maksymalnie na cztery miesiące. Uczniowie szkół zawodowych nie kwalifikują się do uczestnictwa w programie. Zasady programu pozwalają na wielokrotne uczestnictwo.

http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...isitors.html#wt

Jak juz widzisz jest mala roznica pomiedzy tymi rodzajami wiz i radze o tym pamietac :)

odp.1 jak bedzies sie kwalifikowac na w&t to ta wize dostaniesz jesli wczesniej nie dostaniesz turystycznej

odp.2 a zamierzasz byc w USA 6 miesiecy?jesli tak to mozesz miec male problemy po 1 jak udowodnisz ze sie nadal uczysz itd ,bedziesz musial przyjechac po wize do Polski mi tutaj bedziesz miec rozmowe na temat programu i tego czy kiedys byles w USA,ile czasu,co robisz w Polsce ...

odp.3 jak bedziesz chcial jechac na program w&t to bedziesz musial miec wize J-1 i na granicy bedziesz musial powiedziec czy przylatujesz jako turysta czy tez na ten program.

Napisano

A mam takie pytanie...

Ja np teraz dostane wize na 10lat to żeby pojechac na work and travel to musze anulowac tą 10-letnią wize i poprosic o wize studencką czy po prostu do tej 10-letniej dostaje pozwolenie na prace przez jakis tam okres czasu?

Pozdro

Napisano

BANANOWY albo lecisz na nauke albo tez na w&t ,tak jak napisalem ze wiza studencka jest na nauke a wiza na w&t nazywa sie J-1 ...

Mozesz miec wize turystyczna i inna wize ,jak bedziesz lecial i bedziesz miec 2 wizy to wtedy musisz powiedziec urzednikowi na lotnisku czy przyleciales turystycznie czy tez na nauke lub tez w&t i wtedy wbije w komputer dana wize.

Napisano

Najpierw chce pojechac na sylwestra albo na ferie zimowe przepóścic troche kasy ze starymi a poźnoej w wakacje chce na 4miesiące na worka poleciec...

I dlatego zastanawialem sie czy mozna miec 2 wizy rownoczesnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...