Skocz do zawartości

H1B czy Green Card po Internship

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dziewiec miesiecy temu zaczalem Internship jako programista w Bostonie. Niedawno pracowawca zaoferowal mi sponsoring niestety oboje nie wiemy jak sie do tego najlepiej zabrac, poza tym sam nie jestem jeszcze do konca pewien czy chce sie wiazac z USA na kolejne pare lat dlatego chcialbym troche jeszcze poczekac z podjeciem decyzji (J1 mam do lipca 2008).

Wiem mniej wiecej jaki jest proces zalatwiania H1B, wiem rowniez o 2 Years Rule Does Apply co zreszta dostalem tez razem z wiza :)

Moje pytania to:

Jakie sa calkowite koszta takiego przedsiewziecia wlaczajac w to prawnika?

Jak duzo czasu zajmuje caly proces lacznie z zalatwianiem waivera, no objections letter i oczekiwaniem na sam wynik?

Prosze rowniez o rady jaki rodzaj sponsorowania najlepiej wybrac, wiem o H1B i doczytalem niedawno o Immigration through Employment

Dziekuje za rady i pozdrawiam,

Sebastian

Napisano

Hej

Czy moglbys napisac z jakiego biura wyjechales aby dostac posade programisty?

i jak ogolnie bylo z zalatwieniem formalnosci?

Napisano

Wyjechalem z biura BTC w Warszawie (www.stany.pl), ale prace znalazlem sobie sam podczas gdy pracowalem w CIEE (sponsor wiz J1) w Bostonie.

Z formalnosciami bylo bardzo latwo wlasciwie tylko wypelnienie aplikacji, poskladanie z szefem Training Plan i ... oplata :) Gorzej bylo ze znalezieniem pracy, na 100 wyslanych resume odezwalo sie z 20 firm z czego tylko jedna zaprosila mnie na interview i musialem ich podejsc znaczy najpierw przeprowadzilismy rozmowe pokazalem im, ze znam sie na tym co robie i na sam koniec powiedzialem o moim statusie pokazujac jednoczesnie cala teczke folderow wyjasniajacych jak latwo jest zatrudnic obcokrajowca na Internship. Podejrzewam, ze gdybym w mailach nadmienil ze nie jestem rezydentem mogloby nie dojsc do interview.

Napisano

Jak masz wize wazna do lipca 2008 to nie masz wyjscia tylko skladac papiery na h1, a i tak bedziesz musisal pokabinowac bo h1 przed pazdziernikiem nie dostaniesz. Pozatym z tego co wiem to teraz jest duzo wiecej aplikacji na h1 niz wiz i rozchodza sie one w jeden dzien.

Zielona karta w twoim przypadku moze byc ciezka do zalatwienia bez H1 na poczatku, bo wymagane jest doswiadczenie. Ale z drugiej strony, troche szczescia i dpowiedni prawnik i EB2/EB1 moznaby zalatwic w ciagu roku.

Napisano

Czyli jak to jest dokladnie ... daja H1B w odpowiednich miesiacach?

Co do doswiadczenia ... 4 lata (2 udokumentowane) w Polsce + 16 miesiecy tutaj ... nie powinno byc problemu :)

Czyli wychodzi na to ze nawet jezeli wzialbym sie teraz to przed pazdziernikiem nie jestem w stanie nic zalatwic? ... a jezeli chodzi o zielona karte to rok minimum tak?

Szczerze w takim wypadku nie wiem czy oplacaloby sie w ogole marnowac czas i nerwy ...

Napisano

Doswiadczenie do zielonej karty zalezy od kilku czynnikow, ale doswiadczenia od pracodawcy ktory cie sponsoruje nie mozesz liczyc. Te 2 lata w Polsce to w tej chwili moze byc za malo, a moze nie. Wszystko zalezy od twojej sytulacji. Tutaj ci nikt nie pomoze nie znajac twojej sytuacji, najlepiej musialbys znalezc dobrego imigracyjniego prawnika i skonsultowac to z nim. Prawnik musi byc dobry, bo inny powie ci co chesz uslyszec, zwinie kase z gory a potem to nie jego wina.

Wizy H1 sa ograniczone do 65tys rocznie i sa wydawane na "fiscal" rok, ktory sie zaczyna 30 pazdziernika. Zobacz sobie na stronie INS czy sa jeszcze dostepne na ten rok, ale watpie.

Napisano
Doswiadczenie do zielonej karty zalezy od kilku czynnikow, ale doswiadczenia od pracodawcy ktory cie sponsoruje nie mozesz liczyc. Te 2 lata w Polsce to w tej chwili moze byc za malo, a moze nie. Wszystko zalezy od twojej sytulacji. Tutaj ci nikt nie pomoze nie znajac twojej sytuacji, najlepiej musialbys znalezc dobrego imigracyjniego prawnika i skonsultowac to z nim. Prawnik musi byc dobry, bo inny powie ci co chesz uslyszec, zwinie kase z gory a potem to nie jego wina.

Ale powie ci, ze wszystkie dokumenty byly zrobione na 100% dobrze i on nie wie co sie stalo, ze nie dostales approval.

Wizy H1 sa ograniczone do 65tys rocznie i sa wydawane na "fiscal" rok, ktory sie zaczyna 30 pazdziernika. Zobacz sobie na stronie INS czy sa jeszcze dostepne na ten rok, ale watpie.

Nie ma juz wiz dostepnych. Byly dostepne dokladnie przez 48 godzin a i tak tylko dla tych, ktorych wylosowali :))

Napisano

Hej,

Ja tez jestem w Bostonie (kilka lat) i pracuje jako programista na H1B. Jesli chcesz namiary na dosc dobrego adwokata lub jakies inne info lub po prostu sie poznac daj znac na priv:

mickwolf@poczta.onet.pl

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...