Skocz do zawartości

- - - - -

Koszty Zycia W Usa - Kalifornia.

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 zestriddle123456

• Użytkownik
  • 7 Postów:

Napisano 09 maj 2009 - 18:25

Bede w wakacje pracowal w stanach, w okolicach San Francisco (Silicon Valley). Mam dostawać 25$/h, (bede musial od tego odprowadzic podatek stanowy i federalny ale zalapie sie do najnizszego progu). Mieszkanie bede mial po ~400$/miech i teraz pytanie czy to pozwoli mi na spokojne zycie, wynajecie samochodu, a moze nawet odloze, czy raczej mam liczyc sie z tym ze jeszcze doloze z wlasnej kieszeni ?

AdSense

• Advert

#2 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18726 Postów:

Napisano 09 maj 2009 - 18:26

a jak z piciem,paleniem ,rozrywkami (kluby,dziewczyny ;) )?
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#3 zestriddle123456

• Użytkownik
  • 7 Postów:

Napisano 09 maj 2009 - 18:28

Piwko od czasu do czasu ;)

#4 rysiek08

• Użytkownik
  • 25 Postów:

Napisano 09 maj 2009 - 23:59

Ludzie pracuja juz za 8-10 dolarow i takie sa zarobki w wiekszosci podstawowych prac, wynajecie mieszkania to wydatek w Kalifornii minimum 800-1000 w gore, pokoj 400-600 w gore wiec jak masz zarabiac 25/h i placic za mieszkanie tylko 400 to tak-bedzie Cie stac na duzo wiecej niz podstawowe utrzymanie.

#5 pheonix123

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 11 maj 2009 - 23:47

Stary ja bylem rok temu w Stanach, pracowalem 16h dziennie po 9$ i stac mnie bylo na pojechanie na tydzien na Floryde, i 3 tygodnie na zachodzie.... Jeszcze wycieczki do Niagara Fallas, NYC,Washington..... a placilem 360$ wiec nie obawiaj sie -GO!GO!GO!

AdSense

• Advert

#6 zestriddle123456

• Użytkownik
  • 7 Postów:

Napisano 12 maj 2009 - 10:24

Gdybys ktos mial doswiadczenia z samych kosztow w Silicon Valley prosilbym o info.

#7 johnny21

• Użytkownik
  • 72 Postów:

Napisano 12 maj 2009 - 21:09

400$? Dobrze sie upewnij co to za miejsce , co to za standard i dzielnica gdyz 400$ w SF czy Silicon Valley to jest bardzo bardzo malo, az nie chce sie wierzyc. A pozatym to powodzenia, spodoba ci sie na pewno tam.

#8 miszkek

• Użytkownik
  • 64 Postów:

Napisano 13 maj 2009 - 05:35

Wyświetl postUżytkownik zestriddle123456 dnia 11.05.2009, 23:24 napisał

Gdybys ktos mial doswiadczenia z samych kosztow w Silicon Valley prosilbym o info.

Jezeli bedziesz zarabial ok $2000/miesiac powinno wystarczyc ci spokojnie na zycie. Nie zapomnij tylko, ze w okolicy Silicon Valley komunikacja mniejska nie istnieje i samochod jest niezbedny do poruszania sie po okolicy.
Do jakiej miejscowosc sie wybierasz? Znam te okolice dosc dobrze, wiec moze cos wiecej bede mogla ci pomoc.

#9 zestriddle123456

• Użytkownik
  • 7 Postów:

Napisano 13 maj 2009 - 09:14

Zakładam ze około 400$ z spora dopłatą firmy która mnie przyjmuje(zakładam, że cena rynkowa będzie koło 600$). Jeśli chodzi o miasto to wybieram się do Mountain View lub Sunnyvale w tych okolicach.

#10 miszkek

• Użytkownik
  • 64 Postów:

Napisano 13 maj 2009 - 11:46

Obydwie miejscowosci sa bardzo przyjazne, spokojne, a w lato strasznie upalne jest w tej okolicy. w Sunnyvale mieszka strasznie duzo polakow. Polaczenie pomiedzy soba pociagiem (Caltrain) i z San Fran. Bilet ok $2-$6/strone, zatrzymuje sie zaraz przy downtown.

#11 zestriddle123456

• Użytkownik
  • 7 Postów:

Napisano 13 maj 2009 - 12:10

Jak patrzyłem na pogodę (http://www.wundergro...s=on&records=on) to wychodziło około ~25 średnio wiec nie tak źle ;) Fajnie, że jest Polonia ;) A jak wygląda sprawa z wolnym czasem, polecałbyś jakieś konkretne miejsca do odwiedzenia, pewnie będę wynajmował samochód więc będę mógł dojechać w różne ciekawe miejsca.

#12 miszkek

• Użytkownik
  • 64 Postów:

Napisano 13 maj 2009 - 21:56

Wyświetl postUżytkownik zestriddle123456 dnia 13.05.2009, 1:10 napisał

Jak patrzyłem na pogodę (http://www.wundergro...s=on&records=on) to wychodziło około ~25 średnio wiec nie tak źle :) Fajnie, że jest Polonia :( A jak wygląda sprawa z wolnym czasem, polecałbyś jakieś konkretne miejsca do odwiedzenia, pewnie będę wynajmował samochód więc będę mógł dojechać w różne ciekawe miejsca.

Najlepiej bedzie jak kupisz sobie przewodnik po CAlifornii bo do zwiedzania jest masa miejsc. Moim zdaniem najlepsze miejsca w okolicy:
San Francisco- w jeden dzien na newno nie podolasz zobaczys wszystkiego, choc miasto dosc male. samochodem nie polecam jechac, brak miejsc parkingowych i straszne korki. Za to komunikacja miejska najlepsza w calych USA. Dojedziesz w najdalszy zakatek miasta, doslownie wszedzie. http://www.sfmta.com.../home/sfmta.php
Z poludnia do SF bierzesz Caltrain http://www.caltrain.com/
Z SF na polnoc http://www.bart.gov/

Na wycieczki samochodem polecam Big Sur
Point Reyes i "jedynka" na polnoc od SF
Santa Cruz
Monterey
Grand Canyon i Las Vegas
Los Angeles i San Diego
Death Valley, ale raczej dopiero na jesieni bo temp. przekracza 40stC i wiekszosc samochodow nie moze podolac warunkow tam panujacych
Joshua Trees.

Poczytaj tez bloga (po polsku) co i jak w okolicy. http://marcin-sieradzki.blogspot.com/

#13 karus

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 351 Postów:

Napisano 13 maj 2009 - 22:25

a moge wiedziec co to za robota za $25/h?? za moich czasów tyle się na W&T nie zarabiało, a mówia ze kryzys za oceanem....

#14 bartezz

• Użytkownik
  • 3 Postów:

Napisano 01 czerwiec 2009 - 18:24

ja z checia moze poznam co to za praca jak tyle placa to moze zmienie na twoja prace naprawde b. duza placa

AdSense

• Advert

#15 toza774

• Użytkownik
  • 32 Postów:

Napisano 01 czerwiec 2009 - 20:35

Pracuje dla ludzi w Californi, tyle, że zdalnie - z Polski i liczę sobie $15 za godzinę - branża informatyczna, więc podejrzewam, że kolega właśnie też w podobnej będzie pracował... no chyba, że jest lekarzem ;-) ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych