Wyjazd Do Stanów- Kilka Pytań
Napisano 06 luty 2012 - 15:30
Przepraszam za dość nieprecyzyjny tytuł tematu, ale mam kilka pytań z różnych dziedzin.
Chciałbym wyjechać w czerwcu z programu W&T na Alaskę i oto moje pytania:
- miał ktoś jakieś doświadczenia z firmą Signature Seafoods w Neets Bay? Da się u nich zarobić- na zwrot kosztów+ coś jeszcze?
- czy jeśli zarezerwuje sobie bilet lotniczy (w dwie strony) powiedzmy, że na powrót 10 września, to czy mogę później w jakiś sposób przesunąć datę wylotu- powiedzmy na 20 września?- nie wiem czy uda mi się zaliczyć sesję, stąd takie pytanie.
- czy byłby problem z wywozem próbek ziemi (właściwie próbek popiołu wulkanicznego, pumeksu itd)- zwykła torebka z ziemią, kamieniem?
- słyszałem, że jeśli wyrobię sobie jakieś europejskie prawo jazdy, to nie będzie problemu np. z wypożyczeniem samochodu w USA- czy muszę wyrabiać prawo jazdy na miejscu?
- chciałbym w USA odwiedzić jedną bibliotekę (USGS) czy można u nich kserować książki (oczywiście tylko do pracy naukowej o ile to ma znaczenie) i jakoś przywieźć je do Polski?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.
AdSense
Napisano 06 luty 2012 - 15:31
Użytkownik Samael dnia 06 luty 2012 - 15:30 napisał
Zalezy od taryfy w ktorej bedzie bilet - zwykle najtansze bilety nie pozwalaja na jakiekolwiek zmiany, te pozwalajace na zmiany sa wyraznie drozsze.
Napisano 06 luty 2012 - 16:48
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..
Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje
AdSense
Napisano 06 luty 2012 - 18:46
Użytkownik kzielu dnia 06 luty 2012 - 15:31 napisał
Zalezy od taryfy w ktorej bedzie bilet - zwykle najtansze bilety nie pozwalaja na jakiekolwiek zmiany, te pozwalajace na zmiany sa wyraznie drozsze.
Użytkownik gal dnia 06 luty 2012 - 17:29 napisał
kiedys jeszcze do niedawna nikt tego nie sprawdzal teraz moga cie nawet zamknac.
Czytaj MOGA co nie znaczy musza. Mozesz miec problemy nie rob tego.
Dzięki za odpowiedzi.
Napisano 06 luty 2012 - 22:40
Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje
Napisano 07 luty 2012 - 14:04
Napisano 07 luty 2012 - 20:09
- nie ma kursu
- zdaje się w dwóch podejściach:
* teorię (test papierowy) - 15 min i gotowe, wynik znasz od razu
* po zdanej teorii umawiasz się na jazdę, np. na następny dzień jak jest miejsce - jeździsz 15 min i gotowe.
- jazda własnym samochodem (!)
- po zdaniu jazdy dostajesz od razu papierowe prawko tymczasowe. Na prawdziwe plastikowe prawko niestety czekałem kilka miesięcy...
- koszt całkowity: około $30.
Napisano 07 luty 2012 - 22:10
ale nalezy zobaczyc jakie nalezy miec dokumenty ..bo majac wize J-1 i numer SSN nie bedzie problemu
Napisano 07 luty 2012 - 22:29
Napisano 08 luty 2012 - 00:18
Użytkownik c4r0 dnia 07 luty 2012 - 20:09 napisał
- nie ma kursu
- zdaje się w dwóch podejściach:
* teorię (test papierowy) - 15 min i gotowe, wynik znasz od razu
* po zdanej teorii umawiasz się na jazdę, np. na następny dzień jak jest miejsce - jeździsz 15 min i gotowe.
- jazda własnym samochodem (!)
- po zdaniu jazdy dostajesz od razu papierowe prawko tymczasowe. Na prawdziwe plastikowe prawko niestety czekałem kilka miesięcy...
- koszt całkowity: około $30.
Użytkownik Samael edytował ten post 08 luty 2012 - 00:18
Napisano 08 luty 2012 - 05:38
bo czasami ludzie na work i travel dostaja wazne prawo jazdy na okres waznosci wizy..byly juz takie przypadki.
a testy znajdziesz na stronach stanowych
i teraz jak umiesz jezyk?
Napisano 08 luty 2012 - 10:35
Użytkownik Samael dnia 08 luty 2012 - 00:18 napisał
Idź na stronę DMV wybranego stanu i sobie poczytaj. Ściągnij "driver's handbook" albo przykładowe testy. Samochód może być z wypożyczalni jak najbardziej - ja na takim zdawałem. Ale jeśli nie masz polskiego prawka to musisz przyjechać z kimś - ktoś musi cię przywieźć na test bo sam nie możesz przecież prowadzić.
Użytkownik sly6 dnia 08 luty 2012 - 05:38 napisał
bo czasami ludzie na work i travel dostaja wazne prawo jazdy na okres waznosci wizy..byly juz takie przypadki.
Napisano 08 luty 2012 - 12:06
Użytkownik sly6 dnia 08 luty 2012 - 05:38 napisał
a testy znajdziesz na stronach stanowych
i teraz jak umiesz jezyk?
Tj. mam prawo jazdy, ale pytałem z ciekawości- raczej interesowałoby mnie zrobienie prawka kat A- motocykl.
Nie będę ukrywał, że z językiem u mnie słabo i jest to główny powód, dla którego chce jechać do USA.
A pytanie zadałem z ciekawości.
Napisano 08 luty 2012 - 17:35
Użytkownik kzielu dnia 08 luty 2012 - 12:42 napisał
Mi też robili zdjęcie na miejscu ale jakoś nie wyobrażam sobie dostania prawka od ręki, przecież muszą zrobić tą kartę z odpowiednimi napisami itp. W moim przypadku przedłużało się, bo była jakaś procedura którą musieli przejść żeby się upewnić że jestem legalnie.
Napisano 08 luty 2012 - 18:24
Użytkownik c4r0 dnia 08 luty 2012 - 17:35 napisał
A co tu do wyobrazania sobie ? Po jakis dwoch minutach od zdjecia prawko wyjezdza z urzadzenia ktore je produkuje...
W OH zaczynaja od sprawdzenia czy jestes legalnie, inaczej nie chce z Toba w ogole rozmawiac...
AdSense
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych